* sprawdź koniecznie inne dostępne na blogu przepisy i porady dotyczące przygotowania pizzy
Od czasu do czasu zdarza mi się mieć ogromną wręcz chcicę na pizzę …niby nie jest to powód do dumy, dużo kalorii itp itd, ale bez pizzy życie byłoby o wiele mniej przyjemne ;-) Wczoraj zajadałem się spagetti napoli z domowym sosem z prawdziwych pomidorów i nadmiar sosu wylądował w lodówce. Podsumowując… świetny pretekst do zrobienia domowej pizzy ;)
Przewertowałem sporo internetowych przepisów i w końcu powstał przepisowy mix. Cel – smaczne, niezbyt wilgotne, nie za grube ciasto. Proporcje w sam raz na okrągłą blachę o średnicy ok. 30 cm. Wyszło tak dobrze, że nie zdążyłem zrobić zdjęcia …może następnym razem uda mi się strzelić fotkę i dołączyć do tego wpisu (update: udało się ;) pizza z tego przepisu widoczna jest powyżej).
- Prawdziwa włoska pizza – zobacz mój krótki film o prawdziwej włoskiej pizzy
- Poradnik dla poczatkujących – dla wszystkich początkujących fanów pizzy napisałem krótki poradnik, w którym podpowiadam kilka tricków i sztuczek, dzięki którym szybciej dojdziesz do wprawy w pieczeniu udanej pizzy we własnej kuchni (kliknij tutaj żeby przeczytać)
- Poradnik dla zaawansowanych – dla pasjonatów pizzy napisałem poradnik z bardziej zaawansowanymi wskazówkami i informacjami, do których sam docieram zgłębiając tajniki pizzy, np. to jak działa gluten (kliknij żeby przeczytać)
Składniki ciasta do pizzy
- półtorej szklanki mąki pszennej
- pół szklanki ciepłej przegotowanej wody
- dwie łyżki oleju roślinnego, najlepiej dobrej jakości oliwy z oliwek
- 3 do 4 gram drożdży instant (w proszku), można również użyć świeżych – przelicznik drożdży świeżych na suche
- pół łyżeczki soli
- pół łyżeczki cukru
- jako dodatek dwie łyżki ziół prowansalskich (w celu urozmaicenia wyglądu i smaku ciasta można użyć dowolnych przypraw, lub nie używać ich wcale)
Jeżeli masz wagę, odmierz dokładną ilość składników:
- 250 g mąki
- 150 ml wody
Do dzieła – przygotowanie ciasta do pizzy:
Do dużej miski wsypałem mąkę, drożdże i dobrze wymieszałem.
Następnie dodałem olej, cukier, sól i znowu wszystko dobrze wymieszałem.
Zacząłem stopniowo dolewać wodę i łyżką, a pod koniec już ręką wyrabiałem ciasto aż powstała jednolita kula (jeżeli ciasto się lepi to dodaj mąki i dalej wyrabiaj).
Ciasto powinno trochę urosnąć, dlatego uformowaną kulę ciasta zostawiłem w ciepłym miejscu w przykrytej misce na 20-30 minut.
Kiedy ciasto odpoczywało, przygotowałem składniki, które zamierzałem ułożyć na pizzy.
Ciasto najpierw rozgniotłem dłońmi na gruby placek, a następnie porozciągałem. W ten sposób uformowała się ładna okrągła pizza, którą ułożyłem na posmarowanej odrobiną oleju blasze i jeszcze dłońmi rozprowadziłem placek tak, żeby zajmował całą formę (technika doprowadzania pizzy do kształtu blachy jest dowolna)
Na ciasto nałożyłem sos pomidorowy i kilka rzeczy zalegających w lodówce (salami, oliwki, cebula pocięta w piórka).
Tak przygotowana pizza wylądowała w piekarniku nagrzanym uprzednio do temperatury 220 stopni celsjusza.
Każdy powinien znać swój piekarnik i dostosować indywidualnie czas pieczenia. Ja proponuję jednak 15 do 25 minut. Jeżeli chcesz sprawdzić czy pizza dobrze się upiekła, najlepiej zajrzeć na jej spód. Jeżeli jest przyrumieniony to znaczy, że można podawać!
Bardziej wprawionym osobom polecam pieczenie pizzy w maksymalnej temperaturze na samym dnie piekarnika. Dzięki temu pizza nawet w domowych warunkach jest upieczona w około 7-8 minut.
Zapraszam też do obejrzenia krótkiego filmu pokazującego przygotowanie ciasta do pizzy i wideo poradnika na temat przygotowania pizzy w domu:
Zawsze myślałem, że przygotowanie ciasta na pizzę jest trudne, zajmuje dużo czasu i powoduje w kuchni kosmiczny bałagan. Powyższy przepis udowadnia, że jest na odwrót :-) Jedyny składnik, którego może na codzień zabraknąć w przeciętnej kuchni to drożdże. Reszta na pewno zalega na półkach w każdej polskiej spiżarce. Na zachętę dodam jeszcze, że zrobienie ciasta zajęło mi jakieś 5 minut, a ubrudzona została jedynie duża miska, w której je wyrabiałem.
Blacha do pizzy
Tania i super pomocna blacha do pieczenia pizzy w domowym piekarniku
Zobacz oferty w Ceneo.plKamień do pieczenia pizzy
Kamień do pieczenia pizzy pomaga upiec lepsza pizzę w domowym piekarniku
Zobacz oferty w Ceneo.pl
chciałabym zrobic taka pizze ale na duzej blaszce(takiej typowej od piekarnika-innej nie mam) a tez chce uzyskac wiecej ciasta….czy wystarczy ze podwoje produkty?
To zależy jak duża jest blacha – podwójne albo potrojne proporcje wchodzą w grę
Fantastyczny, prosty przepis!! :) Pierwszy raz robiłam pizzę i od razu wyszła przepyszna. Dzięki!
Przepis jest świetny .
Jestem zachwycona tą pizzą.
Serdecznie ją polecam :)
Przepis jest świetny .
Jestem zachwycona tą pizzą.
Ja z dziećmi robię, jestem ciekawa jaka wyjdzie. Okaże się w praniu. Jak nie wyjdzie, to przyjadę do Ciebię z całą ferajną ! ;))
Pizza super!
Ja piekę na papierze do pieczenia, żeby się nie przykleiła.
Z podwójnej porcji wyszła mi cała duża blacha. Niestety nie spróbowałam, bo mój mąż zjadł całą:( Dzisiaj zrobię tylko dla siebie:)
Morena ten twój mąż to jakiś straszny samolub -.-
tez mi wyszła świetna:) Polecam
Rewelacyjne w swej prostocie! Autor zachęci naszą rodzinkę do eksperymentów kulinarnyc, będziemy szukać innych dań!
Jeśli mogę, mała rada dla wszystkich: nie bójcie się dać ciut więcej drożdży, a mniej sosu – lepiej lekko „wypiec” sos, niż zostawić „upłynniony” na cieście.
Ciasto pulchne i miękkie moja cała rodzina to uwielbia najlepsze jakie znalazłam.
jakie muszą być drożdze?
Pycha! Ja robiłem tą pizze na dużej blaszce którą miałem w piekarniku.
Pizza była najlepsza jak troche ostygła ale jak gorąca tez jest smaczna.
Bardzo ważne jest to żeby nasmarować blache bo ciasto lubi się przyklejać .
i podstawa to dobre wyrobiebie ciasta .
POLECAM!!!!!!!!!!!!
A maka moze byc tortowa???
Może byc
ta pizza jest pyszna to jest bardzo dobry przepis polecam
jest………………. cudowne!!!:)))))) dodaję do przepisów!:D
Ciasto-cudo moja córka Klaretynka za tym przepada :D
przepis mega:)))) dzieci i mąż zachwyceni :)))) dziękuje:)))
Mam pytanie jakiej srednicy wychodzi pizza? Bo zastanawiam sie czy nie zrobic z podwójnej porcji :) Pozdrawiam :)
Powinna spokojnie 25-30 cm wyjść :)
Dzieki :)
ile to jest mniej wiecej na łyżeczki 3 do 4 gram drożdży instant (w proszku) ?
To jest mniej wiecej jedna łyżeczka
Mam pytanie, jakiego typu ma być mąka pszenna?są różne rodzaje…już kiedyś zrobiłam bułeczki tureckie na mące graham :) Wolę uniknąć powtórki…
Zwykła mąka pszenna typu 450 czy 500 da radę, ale najlepsza jest ze specjalnej włoskiej mąki, o której piszę w tym przepisie: https://www.zajadam.pl/2018/pizza/ciasto-do-pizzy-wloskiej
Mąka włoska typu 00 (farina tipo 00) na pizzę będzie najlepsza. Niestety, jest dosyć droga w porównaniu z polską mąką.
Świetna!!!!
ciasto-rewelacja! najlepsze na świecie i to z suszonych drożdzy!-lepsze niz w pizzeri.
goraco polecam:)
Rewelacyjny przepis! Nigdy wcześniej pizza nie wychodziła mi taka smaczna! Ja zawsze daje 3dag drożdży na 3 łyżki gorącej wody/ ciepłego mleka
Dołączam się do wszystkich pozytywnych komentarzy. Cała rodzina zachwycona pizzą. Do tej po kupowaliśmy Giuseppe, ale ta pizza wymiata, nigdy więcej kupowania w sklepie. Dziękuję autorowi tego przepisu :)
Witam, mam pytanie o drożdże. Może mi ktoś doświadczony powiedzieć jak zrobić rozczyn drożdżowy z wodą? Jakie proporcje wody i drożdży będą najlepsze? Bardzo proszę o pomoc, bo już 2 razy mi się nie udało, i drożdże nie weszły w reakcje z wodą. :(
Co to znaczy, że drożdże nie weszły w reakcję z wodą?
woda letnia, cukier wsyp wymieszaj,dopiero wtedy drożdże. wyjdzie na pewno tylko zostaw na ok 20 min.
Witam, mam pytanie o drozdze.
Moze mi ktos doswiadczony powiedziec jak zrobic rozczyn drozdzowy z woda? Jakie proporcje wody i drozdzy beda najlepsze?
Bardzo prosze o pomoc, bo juz 2 razy mi sie juz nie udalo, i drozdze nie weszly w reakcje z woda. :(
Rewelacyjne ciasto!!!Właśnie zjadłam pizze i ciasto jest super.Już tyle wypróbowanych przepisów na marne… a ten przepis strzał w dziesiątkę.
Zrobiłam pizze na dużą prostokątną blachę i taką jak w przepisie i wszystko zrobiłam razy 3.
Drożdże miałam świeże i zrobiłam zamiast 3g suchych/25g świeżych.Drożdże rozpuściłam w letniej wodzie z odrobiną cukru i odstawiłam na trochę.
Ja zrobiłam z poczwórej porcji bo moja rodzinka jest liczna 7 osób dorosłych nie licząc dzieci (+ 7)i każdemu starczyło:)
przepis jest rewelacyjny, pizza smakowita, a ciasto-BOMBA.
zajebista pizza, tylko troszku się przykleiła do blachy;<
Przed chwilą skończyliśmy zajadać się pizzą z tego przepisu. REWELACJA !!!!! Zrobiłam z podwójnej porcji na dużą blachę z piekarnika.
Niepotrzebnie. Bo ciasta wyszło na 2 blachy. A tak jest przepyszna na grubym spodzie. To naprawdę najlepszy przepis jaki znalazłam. DZIĘKI. :))
Genialny przepis, pierwszy raz w zyciu robilam pizze , pyszna byla !!;)
Właśnie dzisiaj robiłam pizze z tego przepisu i wyszła przepysznie :D Bardzo dobry przepis !
najlepsze ciasto do pizzy, otwórz jakąś restauracje to będziesz miał wielu klientów :D
P.S. http://www.youtube.com/watch?v=a5mtChgh5XM
Dzięki Ariel! :-) Restauracji nie zamierzam otwierać, bo wtedy to będzie praca a nie czysta przyjemność ;)
NAJLEPSZA !!! Prosta w przygotowaniu i tańsza od zamówionej (i na pewno lepsza).
Zdecydowanie Polecam.
Pizza wyszla swietna wszystkim niesamowicie smakowala
super pizza bardzo mi smakowała łatwy przepis czyli coś dla mnie
Od dziś jestem Twoją fanką,
napewno będę tu zaglądać !
Dzięki!!!! :)
Pizza super! polecam
Zrobiłam pizze z przepisu i super mi wyszła jest dużo lepsza niż ta która kiedyś zamawiałam z pizzeri. Moje dzieciaki ja uwielbiają.
Zrobiłam pizze z przepisu i super mi wyszła ta która kiedyś zamawiałam z pizzeri.
Witam, właśnie dziś zabieram się do robienia pizzy. Pracowałam w pizzerii przepis był identyczny tylko dla zabicia zapachu drożdży dodawaliśmy do ciasta kilka kropli soku z pomarańczy. Oczywiście proporcje były trochę większe (na 20-30 pizz ). Polecam ten przepis warto.
Dzięki Natalio! :-)
Ten przepis uratował mi życie bardzo fajny i prosty oraz szybki przepis.Pomimo mojego młodego wieku moge potwierdzić ,że jest pyszne
Hej Tomek. Świetny przepis. My blachę zawsze smarujemy lekko kostką masła. Wtedy jedynym wyznacznikiem tego, czy pizza jest gotowa jest roztopiony ładnie ser. Spróbuj następnym razem.
Pozdrawiam.
zajebista!
Super :) Wyszła naprawdę dobrze :)
Bardzo dobra pizza.Robiłam sama dobrze mi wyszła. :D
Polecam :D
Pyszneee mam 11lat i mi wyszła
Ciasto jest rewelacyjne,polecam:-))
Pierwszy raz robiłam z mamą pizzę. Wyszła świetnie ;)
Spoko ciasto! Co tydzien sobie jem z kolegami.
Przepis na ciasto – BOMBA! Robię zawsze na całą blachę dlatego wszystkie składniki x2 :)I bez cukru. Śmiało można się rozkoszować smakiem pysznego, idealnego ciasta :)
Nie wiem dlaczego,ale ciasto wogóle mi nie urosło!
Może nie miało wystarczająco dużo ciepła? Drożdże lubią ciepło.
Lub woda była zbyt gorąca i drożdże się sparzyły
Próbowałem przyrządzać pizzę na wiele sposobów, próbowałem wielu przepisów z internetu na ciasto – efekt był różny. Spróbowałem tego przepisu – perfekcja jednym słowem. Raz, drugi, dziesiąty – zawsze wychodzi. Gratulację dla autora przepisu!
oooooooo….!!!!odnalazłam mój przepis na pizze….wieki temu robiłam milion razy,a potem jakoś w zpomnienie poszedł…no to jutro mamy obiadek…a zajrzałam tu zupełnie przez przypadek…dzięki
witam :) mam pytanko, mogłabym prosić o przepis na sos pomidorowy, do posmarowania ciasta? :) pozdrawiam
Najprostszym sposobem na „sos” do posmarowania jest wymieszanie przecieru pomidorowego z kilkoma kroplami magii, ja dodaje jeszcze czosnku granulowanego, naprawde smaczne :)
ja sos robię z blenderowanych pomidorów z dodatkiem ziół: oregano i bazylii. W wersji na szybko: koncentrat pomidorowy :)
Witam co do sosu nie wiem czy jest to dobry czy zły sposób ale kupuje pomidory już drobno posiekane z czosnkiem (możesz sparzyć pomidory obrać ze skórki posiekać i dodać czosnku jak kto lubi)oregano bazylie (jeśli są suszone)zalewam wrzącą woda zakrywam i dostawiam aż się zaparzą. Po około 15 min zaparzone zioła (wraz z wodą w której się parzyły) mieszam z pomidorami dodaje 1 łyżkę oliwy 1/2 łyżki cukru czasami dodaje 1/2 łyżki przecieru gdy pomidory są nie zbyt aromatyczne . Na koniec mieszam wszystko razem dodaje posiekaną pietruszkę i odstawiam do lodówki .Sos nie może być za rzadki , ponieważ wsiąknie w ciasto .
Wiem Wiem zapomniałem dopisać o soli ale już wyjaśniam : mój włoski kolega który prowadzi pizzerie powiedział iż sól dodaje sie na końcu czyli ;
1 formujemy ciasto
2 nakładamy nasz sos
3 i na końcu posypujemy solą nałożony son na pizzy
Szczerze nie mam pojęcia czy to coś daje czy nie , więc jeśli się mylę proszę mnie poprawić i wyprowadzić z błędu
przepis mam nadzieje dobry, zaraz sprobuje zrobic, szkoda ze nie podales tego przelicznika drozdzy w przepisie bo przebrnac przez wszystkie komentarze to udreka. Ja skapitulowalam :/
3 szklanki mąki najlepiej typu „00”
50-60 g drożdży
1/3 szklanki oliwy
szklanka wody
W zależności od ilości drożdży Twoje ciasto będzie kruche lub mniej kruche
1
Drożdże rozrabiamy z ciepłą wodą i dwiema łyżeczkami cukru po czym odstawiam aż do zapienienia się drożdży . Jeśli nie będzie piany znaczy ze drożdże są nie świeże i możemy taki rozczyn wylać , ponieważ nic z niego nie wyrośnie .
(jeśli woda będzie za zimna drożdze nie zaczną pracować ,a jeżeli za gorąca zabijemy je)
2
Wsypuje półtorej szklanki maki do wysokiego naczynia dodaje 1/3 szklanki oliwy nasz rozczyn drożdżowy zaczynam wyrabiać ciasto dosypując mąki tak aby nasze ciasto nie kleiło się do rąk . Po około 5 min zwilżam ręce oliwa dodaje soli do ciasta i zagniatam przez 10-15 min
3
Otrzymaną masę zaraz po wyrobieniu dziele na równe części ( Nie czekam na wyrośnięcie ciasta ). Formuje je na kształt kuli obtaczam w mące szczelnie zawijam folią tzw. streczem i wsadzam do
lodówki na 20 min
zamrażarki na 10 min
po tym czasie wyciągam wyrośnięte kule formuje i gotowe :)
Prawdziwa pizza wypiekana jest w tem. 300-450
mam to szczęście iż mój piekarnik można nagrzać do 300 stopni i jest ok , ale żądny bycia perfekcyjnym zakupiłem piecyk . Wygląda jak gofrownica tyle że ma 30 cm średnicy znajduję się tam kamień i rozgrzewa się do 450 stopni Efekt naprawdę świetny czas skraca się do 5-6 min , pizza wypieczona chrupiąca , koszt piecyka 20 euro więc myślę że cena nie jest wielka jeśli ktoś uwielbia i robi pizze co drugi dzień jak ja :)
Dziś postaram się napisać jakąś informację po spotkaniu z kolegą który w końcu po długich prośbach (po włosku polsku angielsku i migowym :)) zgodził się opowiedzieć o tajnikach prawdziwej włoskiej pizzy .
Ma otwarcie swojej muszę niestety jeszcze poczekać 2 miesiące :)
dziś upiekłam pizze z Pana przepisu wyszła extra przepis na ciasto rewelacyjny.dziękuje i pozdrawiam
Właśnie wyrobiłam ciasto, poszło całkiem gładko, więc sama pizza też powinna być smaczna… Pozdrawiam i polecam ten przepis :)
Pizza wyszla super. Uzylam maki ktora ma juz w sobie drozdze i pycha ciasto wyszlo ;)
Dziekuje za przepis :)
Od ostatniego komentarza robiłam tą pizze kilkanaście razy. Już prawie mam mistrza w rozciąganiu ciasta na blaszce;) Zawsze dokładnie według przepisu, niezmiennie pyszna. Uwielbiamy rodzinnie:) Jeszcze raz wielkie dzięki za ten przepis :*