* sprawdź koniecznie inne dostępne na blogu przepisy i porady dotyczące przygotowania pizzy
Od czasu do czasu zdarza mi się mieć ogromną wręcz chcicę na pizzę …niby nie jest to powód do dumy, dużo kalorii itp itd, ale bez pizzy życie byłoby o wiele mniej przyjemne ;-) Wczoraj zajadałem się spagetti napoli z domowym sosem z prawdziwych pomidorów i nadmiar sosu wylądował w lodówce. Podsumowując… świetny pretekst do zrobienia domowej pizzy ;)
Przewertowałem sporo internetowych przepisów i w końcu powstał przepisowy mix. Cel – smaczne, niezbyt wilgotne, nie za grube ciasto. Proporcje w sam raz na okrągłą blachę o średnicy ok. 30 cm. Wyszło tak dobrze, że nie zdążyłem zrobić zdjęcia …może następnym razem uda mi się strzelić fotkę i dołączyć do tego wpisu (update: udało się ;) pizza z tego przepisu widoczna jest powyżej).
- Prawdziwa włoska pizza – zobacz mój krótki film o prawdziwej włoskiej pizzy
- Poradnik dla poczatkujących – dla wszystkich początkujących fanów pizzy napisałem krótki poradnik, w którym podpowiadam kilka tricków i sztuczek, dzięki którym szybciej dojdziesz do wprawy w pieczeniu udanej pizzy we własnej kuchni (kliknij tutaj żeby przeczytać)
- Poradnik dla zaawansowanych – dla pasjonatów pizzy napisałem poradnik z bardziej zaawansowanymi wskazówkami i informacjami, do których sam docieram zgłębiając tajniki pizzy, np. to jak działa gluten (kliknij żeby przeczytać)
Składniki ciasta do pizzy
- półtorej szklanki mąki pszennej
- pół szklanki ciepłej przegotowanej wody
- dwie łyżki oleju roślinnego, najlepiej dobrej jakości oliwy z oliwek
- 3 do 4 gram drożdży instant (w proszku), można również użyć świeżych – przelicznik drożdży świeżych na suche
- pół łyżeczki soli
- pół łyżeczki cukru
- jako dodatek dwie łyżki ziół prowansalskich (w celu urozmaicenia wyglądu i smaku ciasta można użyć dowolnych przypraw, lub nie używać ich wcale)
Jeżeli masz wagę, odmierz dokładną ilość składników:
- 250 g mąki
- 150 ml wody
Do dzieła – przygotowanie ciasta do pizzy:
Do dużej miski wsypałem mąkę, drożdże i dobrze wymieszałem.
Następnie dodałem olej, cukier, sól i znowu wszystko dobrze wymieszałem.
Zacząłem stopniowo dolewać wodę i łyżką, a pod koniec już ręką wyrabiałem ciasto aż powstała jednolita kula (jeżeli ciasto się lepi to dodaj mąki i dalej wyrabiaj).
Ciasto powinno trochę urosnąć, dlatego uformowaną kulę ciasta zostawiłem w ciepłym miejscu w przykrytej misce na 20-30 minut.
Kiedy ciasto odpoczywało, przygotowałem składniki, które zamierzałem ułożyć na pizzy.
Ciasto najpierw rozgniotłem dłońmi na gruby placek, a następnie porozciągałem. W ten sposób uformowała się ładna okrągła pizza, którą ułożyłem na posmarowanej odrobiną oleju blasze i jeszcze dłońmi rozprowadziłem placek tak, żeby zajmował całą formę (technika doprowadzania pizzy do kształtu blachy jest dowolna)
Na ciasto nałożyłem sos pomidorowy i kilka rzeczy zalegających w lodówce (salami, oliwki, cebula pocięta w piórka).
Tak przygotowana pizza wylądowała w piekarniku nagrzanym uprzednio do temperatury 220 stopni celsjusza.
Każdy powinien znać swój piekarnik i dostosować indywidualnie czas pieczenia. Ja proponuję jednak 15 do 25 minut. Jeżeli chcesz sprawdzić czy pizza dobrze się upiekła, najlepiej zajrzeć na jej spód. Jeżeli jest przyrumieniony to znaczy, że można podawać!
Bardziej wprawionym osobom polecam pieczenie pizzy w maksymalnej temperaturze na samym dnie piekarnika. Dzięki temu pizza nawet w domowych warunkach jest upieczona w około 7-8 minut.
Zapraszam też do obejrzenia krótkiego filmu pokazującego przygotowanie ciasta do pizzy i wideo poradnika na temat przygotowania pizzy w domu:
Zawsze myślałem, że przygotowanie ciasta na pizzę jest trudne, zajmuje dużo czasu i powoduje w kuchni kosmiczny bałagan. Powyższy przepis udowadnia, że jest na odwrót :-) Jedyny składnik, którego może na codzień zabraknąć w przeciętnej kuchni to drożdże. Reszta na pewno zalega na półkach w każdej polskiej spiżarce. Na zachętę dodam jeszcze, że zrobienie ciasta zajęło mi jakieś 5 minut, a ubrudzona została jedynie duża miska, w której je wyrabiałem.
Blacha do pizzy
Tania i super pomocna blacha do pieczenia pizzy w domowym piekarniku
Zobacz oferty w Ceneo.plKamień do pieczenia pizzy
Kamień do pieczenia pizzy pomaga upiec lepsza pizzę w domowym piekarniku
Zobacz oferty w Ceneo.pl
ile dawać maki na 100g drożdży?
To zależy czy świeżych czy suszonych drożdży :)
Na 100g świeżych drożdży to około 4 szklanki mąki pszennej :)
POLECAM, ZROBIŁEM JUŻ DWIE ;)
ciasto pyszne polecam
mój 8 letni syn zrobił ciasto
zaraz wypróbujemy co mu wyszło
Już znalazłam będę robić.
No wiec ile mam dać świeżych drożdży na półtora szklanki maki
Dziś wypróbowałam ten przepis i ciasto wyszło świetne. Tak jak koleżanka wcześniej pisała dałam podwójną ilość składników i dodałam 1/4 kostki świeżych drożdży (wcześniej wymieszałam ją z ciepła wodą i cukrem) ciasta starczyło na dużą blachę od piekarnika :) Ciasto wyszło naprawdę przepyszne polecam każdemu!
Super zaraz i ja zrobię..dzięki za łatwy przepis ..pozdrawiam
Super przepis. Pizza przepyszna. Ja dodałam 1/4 kostki drożdży na podwójną ilość składników. Drożdże wymieszałam z wodą, tak żeby się rozpuściły.
Pozdrawiam.
Świetny przepis!! Ciasto wychodzi ładne,puszyste i przede wszystkim bardzo smaczne. Oraz długo pozostaje świeże :D Polecam !!
pizza pyszna godna polecenia
Bardzo dobry przepis! Zrobiłam z podwójnej porcji i ciasta wystarczyło na blachę wchodzącą w skład wyposażenia piekarnika. Polecam :)
Wspaniałe ciasto!Jesteś moim mistrzem:) Tż będzie zachwycony:) pozdr.
Znowu ją robię :)
najlepszy przepis juz ktorys raz z kolei robie nigdy taka mi nie wychodzila jak z tego przepisu ;) dziekuje
Zrobiłam. Udała się. Była pyszna. Martwiłam się, że pieczarki (dałam ich dużo) puszczą soki i przesiąknie jak tydzień temu z przepisu mojej koleżanki ale mimo nawalonych przez moje dzieci góry pieczarek, podwójnego sera, papryki, szynki, pomidorów wyszła rewelacyjna :) Dzisiaj podzieliłam się w pracy przepisem z sześcioma koleżankami. Jutro dzień pizzy. Dzięki :)
Dziękuję Joanno! :)
woda na pewno byla ciepla ale nie pomyslalam o tym zeby rozrobic wczesniej drozdze… hmmm… no nic nastepnym razem sprobuje w ten sposob i najwyzej bede make stopniowo dodwawac :) dziekuje za odpowiedz :)
nie wiem dlaczego, ale mi strasznie twarde ciasto po wyrobieniu wyszlo. skladniki wrzucialam identyczne jak w przepisie (uzylam jedynie swiezych drozdzy). niestety, potrzeba bylo duzo sily by wyrobic co idzie za oba ze ciasto nie chcialo wyrosnac.
Justyno być może nie użyłaś ciepłej wody, może mąka potrzebowała więcej powietrza i należało ją wcześniej przesiać przez sitko, a może nie rozpuściłaś wcześniej drożdży w ciepłej wodzie żeby mogły przez dwie-trzy minuty „popracować” – świeże drożdże zachowują się inaczej niż suszone
Jesteś MISTRZU!! udała sie – mniam :)
Przepis na pizze zajee….. wlasnie zrobilam i szybko znikla jest pyszne to ciasto. takiego przepisu szukalam od dawna. Super dziekuje
Dziś postanowiłam zrobić pizzę z Twojego przepisu. Ja na swoją połówkę dałam swoje składniki,które lubię,a mój men swoje. Zobaczymy jaka będzie. Pozdrawiam :)))
Kilka dni temu zrobiłam pizzę na takim cieście z moim chłopakiem z okazji jego urodzin. Wyszła należycie uroczysta :) Dzięki za prosty przepis.
Jeżeli chodzi o calzone to mój małżonek robił z resztek ciasta, jeżeli takie zostawały po podziale na blachy, i smakowało wybornie:)
A jak zrobić calzone? Tak samo, czy jakieś złote rady?
Ciasto to chyba najlepiej wałkiem rozgnieść na placek? +- okrągły ?
Nie do końca wałkowanie jest najlepszym pomysłem. Można tak zrobić ale tradycyjnie pizzę rozprowadza się rękoma, bo wałek wyciska z ciasta powietrze – tego nie chcemy :)
To może rozwałkować zanim zacznie rosnąć? Czy też odpada?
Ostatnio robiłam ciasto według Twojego przepisu, wyrosło niesamowicie :)
Bardzo dobre ciasto, dzięki za przepis! :)
Zrobiłam ciasto i sos pomidorowy z twoich przepisów. Wszyscy zachwalali i chcą znowu zjeść pizzę :) Ciasto cieniutką warstwą zmieściło mi się na blasze 32×36. Efekt końcowy? Ciasto ~5mm. Jednak wydaje mi się, że wyszło troszkę za suche. Powinnam użyć więcej wody czy coś? Kompletnie się na tym nie znam :(
Bardzo fajne ciasto !Dzięki :)
Następnym razem wypróbuję Twoją wersji de luxe, czyli włoską.
Jeśli chcecie zjeść najlepszą pizzę na świecie, tj. w pierwszej pizzerii na świecie, to jedźcie do Neapolu. Pokazali mi ją miejscowi, wygląda jak stary polski bar mleczny, przed wejściem czeka kolejka z numerkami a w środku tylko 2 czy 3 rodzaje pizzy. Zanim tam wszedłem myślałem, że Koledzy z Neapolu robili sobie ze mnie jaja ale jak poczułem zapach… Otóż bardzo ważny jest też piec ! Pali się w nim specjalnymi gatunkami drewna i dorzuca odpowiednie ich wióry…. Aromat tej pizzy i smak – poezja. Wtedy zrozumiałem dlaczego nr jeden w „menu” jest pizza bez sera – nie jest do niczego potrzebny …
Pizzeria jest położona na obrzeżach starego miasta, nie pamiętam ulicy ale jest oddalona od ścieżek, po których poruszają się turyści. Musiałbym skorzystać ze streetview, by tam trafić. Pytajcie miejscowych – oni chodzą tam. Z innych pizzerii śmieją się, że to dla turystów (choć i tak są dobre). Zjeździłem swego czasu z plecakiem Włochy z góry na dół i wszędzie jadłem pizze, ta w Neapolu jest najlepsza.
Nie umniejsza to jednak przepisowi na tym blogu. Z wszystkich (kilku) wersji ciasta, które próbowałem robić , to jest najlepsze i będę się go trzymać. Polecam i pozdrawiam :)
Zamiast 3 do 4 gram drożdży instant (w proszku), można użyć drożdży świeżych 1/8 kostki 100 gramowej czyli około12,5 gramm
jest ta pizza prze pyszna doskonała.
polecam wszystkim.
a jakie będą proporcje na kwadratową blachę?
To zależy ;)
Witamy:),
to była nasza pierwsza pizza w życiu. Proporcje ciasta dokładnie jak w przepisie, dodaliśmy drożdzy ok.3,5g. Piekarnik Mastercook, użyliśmy zwykłej blachy z piekarnika, posmarowanej olejem rzepakowym w ilości podobnej tej z filmiku. Temperatura: 220 stopni z termoobiegiem, blaszka włożona troszkę poniżej środka. Po 14 minutach pizza była mocno wypieczona, ale nie przypalona. Naszym zdaniem wyszła dobra i chrupiąca, jednak trochę za sucha. Nastepnym razem spróbujemy bez termoobiegu. Dziękujemy za przepis. Z chęcią będziemy dalej z nim eksperymentować. Pozdrawiamy M&M
Dzięki za komentarz! Im dalej tym będzie lepiej, praktyka czyni mistrza! :)
Witam ja mam pytanie, a czemu mi ciasto wyszło twarde strasznie ?? :(
może zimna woda została użyta? może ciasto nie miało dobrych warunków do wyrastania? powody mogą być różne
Hmhmhm zastanawia mnie tylko, ile dag drożdzy świżych mam dodać? :D
ajs też wypróbowałam ten przepis i muszę przyznać że na prawdę jest wyśmienita :-) polecam!!!
Wszystko robię razy 3, dodaje 1 szklankę wody i pół szklanki letniego mleka z rozrobionymi drożdżami.
Zajebista pizza , dobry przepis na ciasto , POLECAM !!!
Mi ta strona wygląda na reklamę drożdży w proszku. Ale przepis na chleb jest świetny!
:) cóż, używam drożdży w proszku bo nie uważam że są gorsze od świeżych – które to zresztą trudniej dostać i trudniej przechowywać. Suchych kupuję spory zapas i zużywam wtedy kiedy mam ochotę na pizzę albo domowy chleb
Trzeba będzie zrobić ! ;)
Czy muszę układać pod ciasto papier do pieczenia ?
Nie musisz :-)
Przepis się sprawdził . Można śmiało powiedzieć : Polecam ! ;) Pozdrawiam .
Dzisiaj miałem debiut. Wyszła elegancko. Zastanawiałem sie tylko czy zmieszać świeże drożdże bezposredniu z maką czy z wodą? Uparłem sie na tę pierwszą opcję. Ciasto zwiazało, idealnie wyrosło i smakowało nieziemsko. Pozdrawiam
Ja rowniez dziekuje za przepis, jest naprawde rewelacyjny.
Wlasnie robie pizze wedlug tego przepisu juz po raz drugi! Pierwsza byla pyszna. Dzieki i pozdrawiam
Pizza rewelacja!!! Ciasto to po prostu wymiata! Gratuluje!!!
Tak jak wiekszośc już nie mam zamiaru zamawiac w pizzeriach :D
Troche zrypałam sprawe bo zbyt długo trzymałam, a i tez prowadze wojne z piekarnikiem, ale jakos dałam rade :) Naprawde jest pyszna!
Nie wiem, nie wiem z komentarzy wyczytałam że fajne. Właśnie ją robię z laptopem w kuchni! Pozdrawiam :))
Nie mam zwyczaju dodawać komentarzy, ale jestem wręcz zmuszony!
Przepis na ciasto pizzowe jest po prostu REWELACYJNE!!!
Pizza była tak pyszna, że nie zdecyduję się już na te zamawiane ;)
Dzięki za świetny przepis, cała rodzina zadowolona i najedzona!
Przepis rewelacja :) zapisałam żeby nie zgubić :) pozdrawiam serdecznie
Proszę, proszę gotujący mężczyzna… :) Marzenie kobiety!
Dzisiaj mam zamiar to zrobić, zobaczymy co z tego wyjdzie.
Pozdrawiam
Świetny przepis, smaczna pizza! Dziękuję :)
W kwestii drożdży – ja robiłem wszystko podwójnie (3 szklanki mąki, szklanka wody itd.) i miałem drożdże w kostce. Wziąłem pół szklanki wody, dodałem cukru i około 1/3 kostki drożdży (drugie pół szklanki wody wymieszałem ze solą). Wymieszałem, zostawiłem na 20 minut. Wyrosły pięknie. Dodałem je do wody, gdy temperatura wynosiła niecałe 40 stopni (sprawdzone termometrem do herbaty).
ciasto jest idealne! świetny przepis, polecam wszystkim! :)
ja robie wszystko na oko. podobne proporcje na ciasto i zawsze wychodzi. smarze kurczaka w przyprawie do gyrosa i wrzucam na placka. dodaje pieczarki ser plesniowy, wędliny i co tam jeszcze mam w lodowce. sos bajecznie prosty. koncentrat pomidorowy rozcienczam odrobina wody, dodaje oliwy pieprzu, papryk ostrej. rozgnieciony i posiekany czosnek, bazylja, oregano czasem majeranek. cos wspanalego:)
odwazylam sie skorzystac z tego przepisu i jestem mile zaskoczona ,wyszla pyszna ,pieke do tej pory ,
Za każdym razem się udaje i chyba coraz pyszniejsza jest ;) proponuję robić samemu w domu niż kupić w sklepie mrożoną lub z pizzeri ;) Przynajmniej wiesz co jesz :)
witam
ja ten przepis troche zmieniłam….
wode dziele na dwie połowy…w jednej rozpuszczam sól…a w drugiej wpierw rozpuszczam cukier a pozniej dodaje drozdze instant(czubata łyżeczke) i mieszam az sie rozpuszcza….do maki z oliwa wlewam rozczyn drozdzowy mieszam wszystko ,a pozniej dolewam wody z sola….w razie potrzeby podsypuje jeszcze maka lub dodaje wody…ciasto sie fajnie wyrabia i jest 100% pewnosci ze składniki sie połacza i urosnie…
ciasto na czas wyrosniecia wkładam do miski i przykrywam sciereczka,miske wkładam do wmiare ciepłej wody nalanej z wlewozmywaku….i odczekuje przynajmniej 30 min na wyrosniecie.
Moze komus sie to przyda….
Pozdrawiam
będę robić tą pizzę i zobacze jaki ona ma smak. narazie będę wszystkie składniki co potrzebne wyciągać i dawać na stół.potem to już będę robić pizze.mam pytanko; czy do tej pizzy można dać wędlinę?
Anno mozna dać wędliny
witam czy da sie zrobic pizze w prodzizu i czy musi byc rozgrzany bo ostatnio robilem i mi sie ciasto nie wypieklo
Dziękuję za ten przepis zrobię go jutro. Mam 66 lat i nawiasem mówiąc nie lubię pizzy z uwagi na to że te co jadłam ze sklepu to dla mnie zawsze pizza była nie dobra . Przepis dodałam do ulubionych. Pozdrawiam serdecznie Nina Anglia
Przepyszna, polecam każdemu! ja wstawiłam na 15 min.-wystarczy w zupełności ,dłużej ciasto staje się bardziej chrupkie
ile trzeba dodac swieżych drożdży ????
Olu na szklanke wody (200ml) pół paczuszki drozdzy babuni
Panie Tomku. Pan uratowal moj stan psychiczny, godnosc matki, kucharki zostala obroniona hehehehehe. Moj maz jak uslyszal, ze zamierzam zrobic dzis pizze, stwierdzil, ze musi natychmiast wyjsc po zakupy (lodowka pelna). Moje 4 podejscie, lacznie z pizzerinkami knora. Pizza cudowna, aromatyczna, lekka, delikatna, banalne ciasto (dodalam mniej wody). Znikla w sekundzie, moje 20 miesieczne dziecko, ktoremu wyrzyna sie ostatni zabek, nie baczac na bol, pochlonelo spory kawalek. DZIEKUJE!!!
Dziękuję za rekację!!! :-)