* sprawdź koniecznie inne dostępne na blogu przepisy i porady dotyczące przygotowania pizzy
Od czasu do czasu zdarza mi się mieć ogromną wręcz chcicę na pizzę …niby nie jest to powód do dumy, dużo kalorii itp itd, ale bez pizzy życie byłoby o wiele mniej przyjemne ;-) Wczoraj zajadałem się spagetti napoli z domowym sosem z prawdziwych pomidorów i nadmiar sosu wylądował w lodówce. Podsumowując… świetny pretekst do zrobienia domowej pizzy ;)
Przewertowałem sporo internetowych przepisów i w końcu powstał przepisowy mix. Cel – smaczne, niezbyt wilgotne, nie za grube ciasto. Proporcje w sam raz na okrągłą blachę o średnicy ok. 30 cm. Wyszło tak dobrze, że nie zdążyłem zrobić zdjęcia …może następnym razem uda mi się strzelić fotkę i dołączyć do tego wpisu (update: udało się ;) pizza z tego przepisu widoczna jest powyżej).
- Prawdziwa włoska pizza – zobacz mój krótki film o prawdziwej włoskiej pizzy
- Poradnik dla poczatkujących – dla wszystkich początkujących fanów pizzy napisałem krótki poradnik, w którym podpowiadam kilka tricków i sztuczek, dzięki którym szybciej dojdziesz do wprawy w pieczeniu udanej pizzy we własnej kuchni (kliknij tutaj żeby przeczytać)
- Poradnik dla zaawansowanych – dla pasjonatów pizzy napisałem poradnik z bardziej zaawansowanymi wskazówkami i informacjami, do których sam docieram zgłębiając tajniki pizzy, np. to jak działa gluten (kliknij żeby przeczytać)
Składniki ciasta do pizzy
- półtorej szklanki mąki pszennej
- pół szklanki ciepłej przegotowanej wody
- dwie łyżki oleju roślinnego, najlepiej dobrej jakości oliwy z oliwek
- 3 do 4 gram drożdży instant (w proszku), można również użyć świeżych – przelicznik drożdży świeżych na suche
- pół łyżeczki soli
- pół łyżeczki cukru
- jako dodatek dwie łyżki ziół prowansalskich (w celu urozmaicenia wyglądu i smaku ciasta można użyć dowolnych przypraw, lub nie używać ich wcale)
Jeżeli masz wagę, odmierz dokładną ilość składników:
- 250 g mąki
- 150 ml wody
Do dzieła – przygotowanie ciasta do pizzy:
Do dużej miski wsypałem mąkę, drożdże i dobrze wymieszałem.
Następnie dodałem olej, cukier, sól i znowu wszystko dobrze wymieszałem.
Zacząłem stopniowo dolewać wodę i łyżką, a pod koniec już ręką wyrabiałem ciasto aż powstała jednolita kula (jeżeli ciasto się lepi to dodaj mąki i dalej wyrabiaj).
Ciasto powinno trochę urosnąć, dlatego uformowaną kulę ciasta zostawiłem w ciepłym miejscu w przykrytej misce na 20-30 minut.
Kiedy ciasto odpoczywało, przygotowałem składniki, które zamierzałem ułożyć na pizzy.
Ciasto najpierw rozgniotłem dłońmi na gruby placek, a następnie porozciągałem. W ten sposób uformowała się ładna okrągła pizza, którą ułożyłem na posmarowanej odrobiną oleju blasze i jeszcze dłońmi rozprowadziłem placek tak, żeby zajmował całą formę (technika doprowadzania pizzy do kształtu blachy jest dowolna)
Na ciasto nałożyłem sos pomidorowy i kilka rzeczy zalegających w lodówce (salami, oliwki, cebula pocięta w piórka).
Tak przygotowana pizza wylądowała w piekarniku nagrzanym uprzednio do temperatury 220 stopni celsjusza.
Każdy powinien znać swój piekarnik i dostosować indywidualnie czas pieczenia. Ja proponuję jednak 15 do 25 minut. Jeżeli chcesz sprawdzić czy pizza dobrze się upiekła, najlepiej zajrzeć na jej spód. Jeżeli jest przyrumieniony to znaczy, że można podawać!
Bardziej wprawionym osobom polecam pieczenie pizzy w maksymalnej temperaturze na samym dnie piekarnika. Dzięki temu pizza nawet w domowych warunkach jest upieczona w około 7-8 minut.
Zapraszam też do obejrzenia krótkiego filmu pokazującego przygotowanie ciasta do pizzy i wideo poradnika na temat przygotowania pizzy w domu:
Zawsze myślałem, że przygotowanie ciasta na pizzę jest trudne, zajmuje dużo czasu i powoduje w kuchni kosmiczny bałagan. Powyższy przepis udowadnia, że jest na odwrót :-) Jedyny składnik, którego może na codzień zabraknąć w przeciętnej kuchni to drożdże. Reszta na pewno zalega na półkach w każdej polskiej spiżarce. Na zachętę dodam jeszcze, że zrobienie ciasta zajęło mi jakieś 5 minut, a ubrudzona została jedynie duża miska, w której je wyrabiałem.
Blacha do pizzy
Tania i super pomocna blacha do pieczenia pizzy w domowym piekarniku
Zobacz oferty w Ceneo.plKamień do pieczenia pizzy
Kamień do pieczenia pizzy pomaga upiec lepsza pizzę w domowym piekarniku
Zobacz oferty w Ceneo.pl
Dzięki za cenne informacje przy pizzy, własnie czekamy aż się upiecze, mam nadzieje że wyjdzie pyszna;) pozdrawiam sedecznie
Popytajcie mamę jak robi ciasto drożdżowe – drożdzy NIGDY ALE TO NIGDY nie mozna wrzucać do mąki. Muszą podrosnąć w ciepłym mleku i dopiero wtedy wyrabiamy ciasto. Do mleka dodajemy odrobinę cukru. Druga sprawa, mąkę miesza się na wstępie z wodą a później dodajemy olej a nie odwrotnie. Woda łączy składniki a olej jest pomocny przy ugniataniu. W zwykłych piekarnikach pizze piecze się ok. pół godziny w temp. 180 stopni, w kwadrans to można sobie zrobić hamburgera z buły (7-8 minut pomijam milczeniem). Nie radzę „spoglądać na spód” bo ciasto drożdzowe nie lubi powietrza – chyba, że ktoś lubi podeszwy.
Iwa totalne bzdury niestety napisałaś :) Twoje wszystkie uwagi raczej można odnieść do wypieku ciast drożdżowych, ale w przypadku pizzy zupełnie nie trzeba się tym przejmować – sprawdzone setki razy. A 7-8 minut to również w 100% pewna informacja. W piecach opalanych drewnem pizzę wypieka się przez 90 sekund, więc nie wiem dlaczego wątpisz w 7-8 minut w piekarniku, skoro nie próbowałaś nawet?
Pani Iwo aby się mądrować lepiej sprawdzic:) bo teoria nie zawsze idzie w parze z praktyką. Niejednokrotnie olej dawałam na końcu, a z drożdży robiłam zaczyn , a ciasto wychodziło średnie czasami twarde. Tą pizzę zrobiłam i jest rewelacyjna! tzn ciasto. Polecam spróbować
prawda
Przepis genialny. Pizza wyszła świetna :)Dziękuję za już drugi wypróbowany przepis z twojej strony Tomku. (Rosół z kury też wychodzi idealnie) :)
Ślinka mi cieknie
Ale mi smaka narobiliście ;) dobrze, zaczynają się warzywa, Maestro może mi mąż nie zje wszystkich jak to on ma w zwyczaju, to niedługo na pewno wypróbuję ten przepis ;)
Pizza właśnie się piecze! Myślałam, że będzie gorzej z uporządkowaniem wszystkiego a tu proszę- całość zrobiłam w jednej misce i to jednym okiem patrząc czy nie rozsypuję dookoła mąki a drugim zerkając do laptopa czy na pewno wszystko dodałam przy okazji podśpiewując sobie pod nosem koreańskie piosenki. Ciasto wyszło mi idealnej konsystencji, nie musiałam ani dodawać więcej wody, ani więcej mąki. Pachniało też ślicznie, chyba ze względu na zioła. Pewnie będzie tak samo smakować jak i wygląda- więc świetnie. Wielkie dzięki za przepis! Zostało tylko 5 minut do wyjęcia z piekarnika i idę się zajadać :)
https://www.youtube.com/watch?v=InDwfZmSikI
chodzi mi o taka technikę rozciągania. Na początku tylko opuszki palców a pózniej w paru ruchach dłoni odstaw dostaw robi sie taki placek. Czy udaję Ci się robić takie ciasto??
No wlaśnie Tomku ile ja już lat ekperymetuje;) Czyli mówisz w sensie piszesz że uzyskujesz takie ciasto ze mógłbyś bez problemu „kręcić” pizza tak jak na filmikach?? Nie chodzi mi o technikę bo ona na pewno jest ważna itp itd. A czy ogladałeś może ost program Magdy Gessler i ona u takiej amatorki była i poszła do jakiegoś Włocha. On przyniósł jej „placki” i ona bez prawie żadnej wiedzy traktując wcześniej pizzę wałkiem gdzie dla mnie to jest zbrodnia;) przerzucając z ręki do ręki to ciasto samo się rozciągało. przy tworzeniu pizzy zawsze staram się aby temperatura wody była taka „przyjemna” dla dłoni.Aby nie parzyła. Mąkę przesiewam raz kręcąc miska dosyć energicznie. Masz może jeszcze jakieś porady albo link do filmiku gdzie powstaje takie właśnie elastyczne ciasto?? Byłbym bardzo wdzięczny
Witam Tomaszu.
Mam takie pytanko czy próbowałeś kiedyś robić pizze z mąki typu „00” . Robiłem ciasto na pizzę na wszystkie możliwe sposoby z rozczynem i bez,z drożdzami suszonymi i świeżymi,a mąkami różnych typów,ale ciągle nie mogę stworzyć ciasta elastycznego na tyle że da się w paru ruchach rozciągać tak jak na filmikach z pizzeri. Między innymi w ost odcinku programu tej blond Pani z TVN;) była pokazana pizzeria pewnego Włocha i tam to ciasto do pizzy było tak elastyczne i wcale nie 'wracało” do swojego pierwotnego kształtu. Czy masz jakieś opinie i porady w tym temacie?? Nie mówie że moja pizza nie jest elastyczna i twarda ale nigdy nie storzylem takiej aby w tak łatwy sposób w paru ruchach udało sięstowrzyć piękny okrągły placek. pozdrawiam
Kamcio taki efektowny sposób kręcenia pizzy wymaga przede wszystkich wielu ćwiczeń i wprawy. Proporcje ciasta są w zasadzie takie same i mąka typu „00” moim zdaniem niewiele zmieni – owszem pizza wyjdzie z niej najlepsza – ale elastyczność i możliwość kręcenia wynikają moim zdaniem głównie z techniki wyrabiania ciasta. Ważne żeby było ono po wyrośnięciu bardzo elastyczne i miękkie, a to można uzyskać używając dobrze napowietrzonej mąki i bardzo ciepłej wody do wyrabiania ciasta. Samo wyrabianie też ma bardzo duże znaczenie, tak samo warunki w jakich ciasto będzie wyrastało – generalnie najlepiej ćwiczyć i eksperymentować, mi bez problemu wychodzi takie ciasto, które prawie że pod własnym ciężarem się rozprowadza ;)
O wkoncu :P ostatnio wszyscy mi mowia ze Maestro nie sa dobre do pizzy, dobrze ze nie tylko ja zajadam z kabanosami :D
Dla mnie bomba, slicznie uroslo i dopieklo sie bez problemu, mimo tego, ze przesadzilam z iloscia sosu. Nawet moja trzylatka sybarytka, ktora byle czego nie tyka, pozarla niezly kawalek i dala sie wreszcie przekonac do pizzy :)
Świetnie! :) Ciekawe od ilu lat można dziecku podać pizzę
Zrobiłam właśnie pizzę, wyszła przepyszna! Dziękuję za rewelacyjny przepis i pozdrawiam :)
wlasnie zrobiłam pizze z moim 5letnim bratem:)wyszla super;] polecam serdecznie ten przepis!!!!
Zrobiłam pierwszą pizzę z tego przepisu. Hm… ciasto wyszło twarde jak kamień (szczególnie boki). Dzisiaj je zmieniłam dodałam więcej drożdży (1/4 g), i prawie całą łyżeczkę soli. O niebo lepsze.
Ewelina chyba lubisz słone ;)
No właśnie nie lubię słonych rzeczy. Ale te pół łyżeczki z przepisu, to stanowczo za mało. :)
Bardzo dobry przepis. Robiłam już kilka razy i za każdym wychodzi idealna.
Właśnie przetestowałem przepis i jestem pod wrażeniem :) Ciasto proste w wykonaniu i bardzo smaczna wyszła pizza (do samego ciasta dodałem 2 łyżeczki ziół prowansalskich),gratuluję Tomku! Dzięki Tobie do lamusa odchodzą wypady do pizzeri :) .Jutro przetestuję zaś Twoją zupę cebulową którą uwielbiam a która zbiera pochlebne recenzje :) .Gratuluję dobrej stronki i pozdrawiam.
A ja robiłam dzisiaj pizze z tego przepisu i wyszła bardzo twarda i nie wiem dlaczego ?
Monika często twarde ciasto jest spowodowane albo złymi proporcjami, albo nieprzesianą mąką i generalnie brakiem powietrza w cieście, może nie użyłaś ciepłej wody do jego wyrobienia?
przepis, według mnie jest bardzo dobry, gdy próbowałem zrobić ciasto sam zawsze wychodziła jakaś miazga ale z tym przepisem wszystko poszło zgodnie z planem… i do tego: jest pyszna ;D
pizza wyszła jak marzenie :D
Hmm…od rana szukam fajnego szybkiego i przede wszystkim Smacznego przepisu na ciasto…ten wydaje sie byc swietna. Dzis wyprobuje jutro sie pochwale :) pozdrawiam
Bardzo apetycznie wygląda Twoja pizza.
Pozdrawiam
Kolejny przepis Pana Tomka, który polecam każdemu chętnemu do zabaw w kuchni. Pizza pyszna i ciasto łatwe, znacznie lepsze niż z „Kuchni Polskiej”. śmiesznie jest przy przeliczaniu drożdży na „zwykłe”.
Dziękuję za przepisy.
Dopiero zaczynam bywać w kuchni i to była moja pierwsza pizza. Świetny, przepis ! Łatwy,szybki w realizacji no i oczywiście smaczny ! Pozdrawiam :)
Bardzo fajny przepis, pizzę robi się szybko i przyjemnie. Pyszne ciasto, naprawdę polecam wszystkim,
Właśnie się piecz zobaczymy jaka wyjdzie :)
wlasnie sie piecze … :) zobaczymy czy mi sie udalo :)
Tomku taka propozycja – może jeśli wiesz ile tych drożdży świeżych dać to byś dodał do przepisu (chociaż orientacyjnie). Kiedyś parę razy w maju robiłem pizze i musiałem przeszukiwać komentarze i teraz po przerwie już nie pamiętam ile i znów szukanie.
Przepis rewelacyjny :)
Radek dzięki za sugestię – właśnie się zabieram za dopisanie w przepisie tej informacji! :)
Witam. Przepis na prawdę super. Szybki i wygodny. Mało słony,ale następnym razem będzie ok.
Dziekuje i pozdrawiam
Ciasto rewelacyjne w swojej prostocie !Faktycznie ubrudzila mi sie tylko miska ,łyzka i jprawa reka ;)Super!Jest Pan w moich zakładkach :) Pozdrawiam
Ubike dziękuję za komentarz! Pozdrawiam :)
Wszystkie komentarze zachęcają do wykorzystania tego przepisu, więc chyba też się skuszę:) od dłuższego czasu szukam przepisu na łatwe i pyszne ciasto; ) pozdrawiam:)
Świetna pizza naprawde warto ją zrobić super przepis naprawde. :D
Nawet -,-
Ciasto-niebo w gębie!! Pierwszy raz w życiu robiłam, wcześniej z gotowego ciasta. Dziś zabrakło w sklepie i zrobiłam z tego przepisu. Do tej pory pachnie w domu:) przepyszna pizza!
ja zamiast pizzy postawiłam na pizzerynki,całą kule podzieliłam na 4 części (4pizzerynki) , wyszło bardzo dobrze , ciasto bardzo łatwe do przygotowania.Ale co do podanego czasu pieczenia to wielka różnica,ja piekłam niecałe 15 minut i spod pizzerynek juz był troszkę przypalony.ogolnie przepis okej :)
Im mniejszy kawałek ciasta tym krótszy czas pieczenia pizzy, a do tego dużo zależy od piekarnika
Dzisiaj zrobiłam tą pizzę z moją 4-letnią córeczką. Prościutka i rewelacyjna! Zjedzona w mgnieniu oka :)
Dzisiaj robiłam pierwszy raz tą pizze. Zrobiłam w podwójnej proporcji. Drożdży dodałam 7 g (czyli całą paczuszke). Ciasto wyrosło ładnie. NIestety mam problemy z piekarnikiem, wiec środek nie do końca mi sie dopiekł, a ja dobrałam złą blache, ale mimo wszystko jak na pierwszą pizze była dobra i smakowała :) Polecam przepis wszystkim ze sprawnym piekarnikiem! :D
Jesteś cudotwórcą!!!
Pierwsze ciasto drożdzowe, które odkleiło mi się od rąk.
Czuję się taka profesjonalna, dzięki :-)
Hehe a ja dziękuję za komentarz! :)))
Napewno zrobię :)
na prawdę bardzo pyszne polecam ;)
DZiekuję próbowałem wiele róznych przepisów ale ten to rewelacja smak ciasta idętyczny jak w pizzeri. Najlepszy przepis jaki znalazłem na internecie jeszcze raz dziekuje i polecam ten przepis
:) nie mam zadnego doswiadczenia w pieczeniu i postanowiłam sie nauczyc aby sprawic radosc mojemu mezowi. Pierwsza rzecza jaka upieklam byla ta pizza, nawet wydszlo ku mojemu zdziwieniu, moglam tylko troche dluzej w piekarniku potrzymac. dziekuje za przepis, jasne wskzowki i przede wszystkim filmik- super dla mnie – czyli dla osoby, ktora sie nie zna. wypróbowalam tez apple crubmle- smaczne, ciasto bananowe bez pieczenia prawdziwy hit! oraz szarlotke na kruchym, ktora niestety mi nie wyszla, ale i tak jestem zadowolona z innych przepisów. czekam na nowe, proste przepisy szczególnie na ciasta i desery. polecam
Magdalen bardzo dziękuję za komentarz! :)
pierwszy raz robiłam pizze i skorzystałam własnie z tego przepisu na ciasto. Wyszło super, a tak się obawiałam że będę się męczyć z tym ciastem pół dnia, a tu proszę 5 min i gotowe! (Użyłam drożdży świeżych) do tego moje dodatki i super ostre sosy , rewelacja! Polecam i pozdrawiam !!
To faktycznie najlepszy przepis na ciasto jakie robiłem a próbowałem wiele razy. Robiłem dziś (nie stąd, ale z przepisu z programu „Wiem co jem”) – wychodzi na to samo. Przemek Dobrze pisze, że mąkę warto dać na koniec – lepiej się wymiesza.
Do pomysłu Tomka dorzucam przydatną modyfikację ( nie do ciasta a do sposobu pieczenia). Chyba każdy kto tu trafił wie, że najlepiej wypiec pizzę na kamieniu (w domowych warunkach mało kto ma piec kamienny). I w tym cały trik – można znaleźć wiele ofert sprzedaży „SPECJALNEGO kamienia do pizzy za stosunkowo horrendalne pieniądze, moja alternatywa jest taka, że każdy, jeśli nie ma nadwyżkowego kafelka po remoncie, to niech kupi za parę złotych w każdym sklepie w stylu OBI – jak największy, byle wszedł do pieca, umyć, nagrzać w piecu (gładkim do dołu), piec na 250’C i pizze na kafelek ok. 7 min. Petarda!!!
P.S. Zamiast oleju, lepiej dać oliwy.
Smacznego.
przepyszne. Otwórz restauracje. :D:D:D:D:D
a czy nie czuć ciasto drożdżami?
Nie czuć drożdżami
przepis zajefajny! pierwszy raz w 100 % wyszło mi ciasto z polecenia inter. DZIEKOWAĆ
do usług! :)
Bylo tak pyszne, ze teraz po dwoch kawalkach zaleglam na kanapie… Rodzinie tez smakowalo. A to moj pierwszy raz byl! Dzieki!!! :)
fajny przepis ; 0
Przemku, ciasto wyszło super :)
Proste ciasto na pizzę i chyba proste do zapamiętania, wychodzi dobre również wg takiego przepisu:
50 g drożdży świeżych,
1 łyżeczka cukru,
1 łyżeczka soli,
4 łyżki oleju/oliwy,
1 1/2 szklanki wody,
4 szklanki mąki.
Ja zawsze mieszam w dużej misce wszystkie składniki oprócz mąki. Mąkę dodaję zawsze na koniec, kiedy drożdże całkowicie się rozpuszczą w wodzie. Wygniatam ciasto najpierw w misce, a potem na stolnicy, dużej tacy lub na czystym blacie kuchennym. Wkładam to ciasto z powrotem do miski i odstawiam nakryte czystą ścierką kuchenną do wyrośnięcia. Kiedy już bardzo wyrośnie (nie liczę czasu, bo to różnie bywa czasem rośnie szybciej, czasem wolniej), wyjmuję z miski, ponownie wygniatam i dzielę na 3 równe części. Z każdej części formuję kulę (można je znów odstawić do wyrośnięcia, albo od razu rozpłaszczyć pięścią, dłońmi, ewentualnie rozwałkować wałkiem na cienki placek). Jeden taki placek starcza na pokrycie klasycznej wielkości prostokątnej blachy do pieczenia. Resztę ciasta można wstawić owinięte folią do zamrażalnika na następny raz. Dalej wiadomo.
Dzięki Przemek za przepis. Mam tylko dwie uwagi – ciasto pizzę najlepiej zamrozić przed wyrośnięciem zaraz po jego wyrobieniu. Wałkowanie ciasta do pizzy usuwa z niego powietrze i najlepiej po prostu rozprowadzać je dłońmi do odpowiedniego rozmiaru i kształtu.
Bardzo smaczne
Dzięki za przepis na idealne ciasto, zrobiłam z podwójnej porcji, zamiast 4 g drożdży dałam 14 :D bo nie doczytałam dobrze, nie ważne, najważniejsze, że ciasto wyrosło idealnie, starczyło na tą dużą blachę, którą dostaje się w zestawie do kuchenki. Pizza wyszła lepsza niż z lokalu, szczerze polecam ten przepis :) Dodam, że na drugi dzień podgrzewana w mikrofali smakowała równie dobrze co zaraz po upieczeniu, ciasto nie stwardniało, wciąż było puszyste.
Beata dziękuję za relację! :)
No juz gotowa pierwszy raz robie pizze tylko do piekarnika jeszcze
wlozyc i poczekac moment zobaczymy co z tego wyjdzie :)
Bardzo prosty przepis , będę właśnie ją robić ciekawe jak wyjdzie . >).
Do pizzy dodaje się 2,5 szklanki mąki, a nie 1,5.
To zależy jakie masz szklanki, ale najważniejsze żeby proporcje składników się zgadzały :-)
Nic dodać,nic ująć.Wedle twego przepisu zdałem egzamin po wypieku nie szło się powstrzymać-dzięki.
Pizza jest idealna. Przeważnie robie 2 porcje, bo jest dużo chętnych. Najlepszy przepis jaki miałam. SUPER!!! POLECAM WSZYSTKIM szybko się robi. A czy ktoś mroził to ciasto?
Kimkolwiek jesteś, czy kucharz zawodowy, czy amator dzięki Twemu przepisowi moja pizza wyszła mega smaczna. Dzięki i polecam ten przepis! Pozdrawiam.
Pieczarki podsmażyć pierw czy dodać surowe ?
można surowe
Super pizza smakuje wszystkim!! Prosty, smaczny sposób.