Dynia to zdecydowanie najmocniejszy październikowy akcent w mojej kuchni. Po przygotowaniu wszystkich możliwych zup dyniowych, postanowiłem przygotować coś w rodzaju drugiego dania. Placki z dyni przygotowałem podobnie do placków ziemniaczanych, jednak doznania smakowe i wizualne nic wspólnego z nudnymi ziemniakami nie miały.
Placki te możesz podawać na różne sposoby, a także przyrządzać z różnych rodzajów dyni. Jestem pewien, że ich piękny kolor przypadnie do gustu wszystkim dzieciom, a co najlepsze to podawać je można zarówno na słodko jak i w wersji wytrawnej, czy nawet pikantnej.
Zobacz przepis na placki z dyni w wersji wideo:
Składniki potrzebne do przygotowania placków z dyni
- ok. 400 – 500 gr miąższu z dyni (czyli połówka niedużej dyni pozbawiona skóry i pestek)
- 2/3 szklanki mąki pszennej
- dwa jajka
- przyprawy: imbir, sól, pieprz
- dwie łyżki oliwy z oliwek
- olej do smażenia
- dwa pomidory świeże lub z puszki
- łyżka oliwy z oliwek
- łyżeczka octu winnego lub balsamicznego
- przyprawy: zioła, sól, pieprz
Przygotowanie placków z dyni
Dynię oczyściłem z pestek i obrałem ze skóry, a następnie pokroiłem na kilka większych kawałków.
Każdy kawałek dyni starłem na tarce o grubych oczkach (jak do placków ziemniaczanych). Startą dynię wrzuciłem do dużej miski.
Do małej miseczki wbiłem dwa jajka, dodałem oliwę z oliwek, słuszną łyżeczkę imbiru, pół łyżeczki soli i dwie szczypty pieprzu, a następnie wszystko przez minutę-dwie intensywnie mieszałem przy pomocy trzepaczki.
Roztrzepane z przyprawami jajka wlałem do miski z dynią i wszystko starannie wymieszałem.
Następnie do miski wsypałem mąkę i znowu mieszałem wszystkie składniki do czasu uzyskania jednolitej masy.
Przed smażeniem placków zająłem się przygotowaniem prostego sosu. Zmiksowałem delikatnie w blenderze dwa pomidory z dodatkiem oliwy, octu balsamicznego, soli, pieprzu i niewielkiej ilości oregano. Zamiast sosu pomidorowego z powodzeniem możesz dodać do placków dyniowych kwaśną śmietanę, lub jogurt naturalny.
Następnie na patelni rozgrzałem dość mocno niewielką ilość oleju i przy pomocy łyżki nakładałem niewielkie porcje przygotowanego ciasta.
Placki smażyłem po ok. dwie minuty z obu stron. Kiedy były już ładnie przyrumienione (patrz na zdjęcie), zdejmowałem z patelni i od razu podawałem.
Smacznego! :-)
Propozycje podania placków z dyni
Powyższy przepis traktuj jako bazę do dalszych zabaw i eksperymentów.
- Takie placki możesz podać z ulubionymi dipami
- Świetnie pasuje do nich sos pomidorowy, taki sam jakiego używasz np. do pizzy.
- W wersji dla dzieci jako główny dodatek posłużyć może jogurt naturalny
- Oprócz jogurtu dobrze skomponują się z plackami dyniowymi własnej roboty powidła i konfitury, np. pomarańczowa czy śliwkowa.
- Masę na placki możesz doprawić 1/2 łyżeczki kurkumy, imbiru, lub cynamonu, a nawet dodać rozgniecione na proszek goździki. Dzięki temu uzyskasz piękny korzenny aromat.
Placki są przepyszne, robiłam dwukrotnie. Zniknęły z talerza bardzo szybko. Pytanie: czy można odgrzać następnego dnia w mikrofali.
Można odgrzać :)
Super
placuszki dyniuszki – mniam, mniam :)
Pychotka, właśnie uraczyłam nimi moją rodzinę + jogurt naturalny. Córka (16lat) zjadła, uwaga….. 15 sztuk. Lepszej pochwały chyba nie potrzeba :) Dziękuję za przepis!
Ja dziś też zrobiłam placuszki z dyni bardzo smaczne -polecam smacznego Hania
wlasnie je zjadlem tylko bez imbiru i z ketchupem sa super nastepnym razem dodam troche sera zoltego polecam kazdemu
Niestety mojej rodzinie nie smakowały . Były słodkawe i mdłe. Zdecydowanie wolimy chrupiące ziemniaczane