Nauczę Cię jak upiec mistrzowską pizzę

Czy chcesz zaimponować rodzinie i znajomym? PizzaNerd to najelpszy kurs pieczenia pizzy.

Nie przegap → Sprawdź: pizzanerd.pl

Placki ziemniaczane

Placki ziemniaczane

Placki ziemniaczane każdy zna i każdy nie raz je jadł. Proste i lubiane danie, jeden z moich osobistych faworytów. Kiedy je smażę u siebie w domu bardzo trudno zachować umiar i zwykle od razu znika cały ich zapas :)

Idealne placki ziemniaczane

Idealne placki ziemniaczane mają złoto-brązowy kolor, są chrupiące na zewnątrz (szczególnie na brzegach!) i miękkie w środku. Na wierzchu oczywiście ulubione dodatki. Dla mnie obowiązkowo mielona słodka papryka, od czasu do czasu wersja z cukrem. Uwielbiam też placki po węgiersku (z gulaszem), a także ze śmietaną lub roztopionym żółtym serem.

Często słyszę, że ludzie mają problemy z ich przygotowaniem i wychodzą niesmaczne, zbyt tłuste, o nieprzyjemnej barwie – myślę, że od tej pory wystarczy korzystać z tego przepisu i zawsze będzie tak pysznie jak widać to na zdjęciach i na filmie:

Subskrybuj ➜ Nie przegap nowych filmów, zasubskrybuj mój kanał na YouTube

Składniki

Podane proporcje powinny pozwolić na upieczenie ok. 16 średniej wielkości placków.

Placki ziemniaczane

  • 1 kg ziemniaków
  • 2 cebule
  • 2 jajka
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • sól i pieprz do smaku
  • olej roślinny do smażenia

Wykonanie placków ziemniaczanych

  1. Ziemniaki i cebulę obierz ze skóry, a następnie zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Jeżeli wolisz drobniejsze kawałki ziemniaków to możesz użyć drobnej tarki – grubo starte ziemniaki zapewniają jednak większą chrupkość gotowych placków. Jeżeli przygotowujesz niezbyt dużą ilość masy (np. z 1kg ziemniaków), warto ziemniaki i cebulę umieścić w sitku nad miską, co znacznie ułatwi odsączenie nadmiarowych soków. Cały odsączony płyn zlej do osobnej miseczki i zachowaj na później.

    Placki ziemniaczane

  2. Do startych ziemniaków dodaj mąkę i jajka, a następnie całość dokładnie wymieszaj. Dodaj sól i pieprz.

    Placki ziemniaczane

  3. Z płynu wyciśniętego z ziemniaków zlej powolutku wszystko oprócz białego osadu z dna miski. Jest to skrobia ziemniaczana, którą należy dodać do masy i jeszcze raz całość wymieszać.

    Placki ziemniaczane

  4. Na patelni rozgrzej mocno olej roślinny. Tłuszczu powinno być raczej dużo, tak by przykrywał cała patelnię warstwą 1-2 mm. W razie potrzeby na bieżąco dolewaj świeży tłuszcz. Bardzo ważne jest, żeby smażyć placki w odpowiedniej temperaturze – tylko wtedy będą chrupiące z zewnątrz, miękkie w środku i nie wchłoną zbyt dużo tłuszczu. W skali od 1 do 10 polecam smażyć placki ziemniaczane na 7 stopniu mocy kuchenki. Przed rozpoczęciem pieczenia pierwszego placka wrzuć na patelnię tylko odrobinę ciasta i sprawdź czy zacznie od razu ładnie skwierczeć. Jeżeli tak, to znaczy że możesz zaczynać smażenie swoich placków.

    Placki ziemniaczane

  5. Placki smaż po 3-5 minut z każdej strony, a następnie odkładaj na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym w celu odsączenia zbędnego tłuszczu. Podawaj je zaraz po usmażeniu w towarzystwie ulubionych dodaktów.

    Placki ziemniaczane

Porady, tricki – usmaż perfekcyjne placki ziemniaczane

  • Placki ziemniaczane najlepiej smażyć na patelni o grubym dnie, która zapewnia równomierne rozprowadzenie ciepła i utrzymanie wysokiej temperatury.
  • Jeżeli placki rozpadają się w trakcie smażenia i przewracania na drugą stronę, może to oznaczać, że ciasto ma za dużo płynu i w takim wypadku warto dodać odrobinę mąki. Możliwe jest również niewystarczające wysmażenie placka na pierwszej stronie.
  • Placki przypalone z wierzchu i surowe w środku – zmniejsz temperaturę aby smażyć dłużej, dzięki temu temperatura wniknie na odpowiednio długo do środka LUB smażysz zbyt grube placki i środek nie dochodzi przez grube ciasto.
  • Tak jak wspomniałem w przepisie – chrupiące placki uzyskasz dzięki ziemniakom startym na tarce o grubych oczkach, a także dzięki smażeniu w idealnej temperaturze – wysokiej, ale nie za wysokiej ;)

Placki ziemniaczane

Chętnie poznam wszelkie inne porady i pomysły na upieczenie placków ziemniaczanych. Zapraszam do komentarzy! :-)

Podobne przepisy

tagi: , , , , , ,

Ilość komentarzy: 159 - dołącz do dyskusji!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

159 odpowiedzi na “Placki ziemniaczane”

  1. Adrian pisze:
    5

    Świetny przepis. pierwszy raz robiłem placki i udoło się ! Nawet teściowa chwaliła!!!!

  2. pakn pisze:

    Ja dodaje jeszcze marchewke starta razem z ziemniakiem i cebulą oraz przyprawy ziolowe do ziemniaków. polecam

  3. Lunia pisze:

    Super ekstra przepisik i placuszki cycuś! Ja nie lubię trzeć ziemniaków, więc placki robię w … sokowirówce! Soczek elegancko odsączony, skrobia czeka na dole szklanki a i paluszki całe! Polecam :-)

  4. Aska pisze:

    Pycha ! Dziękuję za świtny przepis. Dodałam czosnek,siemie lnianę do polowy porcji i też świetne !

  5. Dajana pisze:

    Właśnie zrobiłam, wyszły pyszne!! Oczywiście robiłam bez czosnku, że śmietana i cukrem :)

  6. Mikel pisze:

    Dodaj sobie do placków odrobine sody ,wtedy wyrosną Ci bardziej i nie będą takie płaskie ,po za tym placki ziemniaczane tracą chrupkość jak jest w nich za duzo mąki i czosnek musi być obowiązkowo.

  7. raf pisze:

    ja polecam placki z surówką z pora polane sosem pomidorowym a na szybko z ketchupem pozdro

  8. raf pisze:

    zapomniałeś o czosnku

  9. Joanna pisze:
    5

    Palce lizać. Polecam zetrzeć na drobno marchewkę :)

  10. Rysiek pisze:

    A ja do masy na placki dodaję starty żółty ser. Smakują wyśmienicie. Polecam!

  11. gosias pisze:

    Uwielbiam placki ziemniaczane, wolę bardziej starte lub mieszane- na małych i grubych oczkach i smażone na patelni.
    Polecam też- składniki wg przepisu Tomka- z np. 1/2 kg ziemniaków, starte na grubych oczkach, ale nie smażone na patelni tylko w piekarniku.
    Na blasze, na papierze do pieczenia, 2-poziom. Smaruje się np. pędzelkiem papier cienką warstwą oleju, na to nakładamy łyżką placki, formujemy, po wierzchu też pędzelkiem cienka warstwa oleju. Jak placki zarumienią się na wierzchu można odwrócić i piec chwilę, tak żeby nabrały złotego koloru. Też smakują wybornie i nie ma tyle tłuszczu- dla mnie to wersja zachciankowa :)

    Niestety nie udały mi się ostatnio placki z samej cukini – zaznaczam że wg mojego przepisu bo wcześniej nie natrafiłam na tego bloga- masa wcale się nie skleiła pomimo dodania jajka i mąki, wcześniej odsączyłam sok z cukini- przewracałam placki partiami żeby wogóle można było zjeść :(- w smaku były niezłe ale pieczenie koszmar i porażka dospodyni

  12. Dzik pisze:
    5

    Placki super, lecz za drugim razem połowę porcji ziemniaków starłam na papkę, są lepsze zdaniem domowników :) Dobre proporcje :)

  13. Maciej pisze:

    Super przepis polecam . Placki palce lizać .

  14. Naleśniki12 pisze:

    Witam
    Macie jakiś dobry recepturkę na naleśniki?

    • Emilia pisze:

      1 jajko, 1 szklanka maki, 1 szklanka mleka, szczypta soli i cukru :-)

    • Zejman pisze:

      Przepis na naleśniki;

      1 jajko
      szklanka mleka 1,5 %
      szklanka wody mineralnej lekko gazowanej
      szczypta soli
      mąka tortowa

      wszystkie składniki połączyć mieszając następnie dodawać stopniowo mąkę
      aż uzyska się ciasto o konsynstencji gęstej lecz płynnej śmietany lub maślanki
      smarzyć na rozgrzanej patelni, każda sztuka naleśnika dwie krople oleju
      lub natrzec słoniną patelnie przed każdą sztuką naleśnika. jak kto woli.

  15. Marie pisze:
    5

    Powiem tak: kucharka ze mnie żadna, potrafię spieprzyć nawet prostą pomidorówkę. Pierwszy raz w życiu robiłam placki ziemniaczane i… udało się! Przepis jest świetny a placki smakowite ;)

  16. Ewa pisze:
    5

    Pęknę…… :)

  17. Alicja pisze:
    5

    Naprawdę świetny, prosty przepis!Ja osobiście połowę ziemniaków trę na „papkę”, a drugą połowę na grubych oczkach; placki mają wtedy cudny kolor, ale nie są „zbyt chrupiące” – choć to już kwestia gustu. Lubię też różnego rodzaju modyfikacje, do klasycznego przepisu czasem dodaję np czosnek, czy ser lub drobno pokrojony i usmażony boczek, albo plasterki szynki – właściwie wszystko co mi lodówka podsunie, kwestia tego, czy mam ochotę zjeść je na słono, czy słodko. Placki ziemniaczane nie muszą być nudne! Choć klasyczne są pyszne.

  18. Karolina pisze:
    5

    Idealny przepis. Napisany konkretnie, przejrzyście aż miło czytać :)Pozdrawiam kulinarnie :)

  19. xara pisze:
    5

    Przepis znakomity, placki chrupiące, doskonałe…… zmodyfikowałam je tylko dodając cieniutko pokrojoną szynkę w paseczki….. rewelacja:))))

  20. Grzegorz pisze:
    5

    Przepis bardzo podobny do mojej mamy (ale nie na grubych oczkach tylko „gwiazdkach”)! Tego właśnie szukałem bo cały dzień mam ochotę na placki ziemniaczane!!! Lecę do sklepu!Mała porada: Jeżeli robicie placki dla większego grona a macie w domu sokowirówkę, to wystarczy wrzucić ziemniaki i cebulę i wszystko jest super starte w przeciągu 1-2 minut. Na dodatek sok też jest od razu odsączony :) Moja mama czasem dolewa trochę soku jeżeli masa jest za sucha.

  21. Rysiek pisze:

    Wiele zależy od samych ziemniaków. Poprzednio wyszły mi mistrzowskie, a ostatnio średnie, według tego samego przepisu. Jakie ziemnaiki polecacie?

  22. agnieszka pisze:
    5

    Najlepszy przepis. Nie wiedziałam, że można je ścierać na grubej tarce, zawsze ścierałam sobie palce.

  23. Renata pisze:
    5

    Przepis bardzo dobry, prosto, konkretnie podany. Dziękuję. Zwykle ziemniaki trę na tarce o drobnych oczkach; tym razem spróbowałam z połową tartych grubiej i wyszły bardziej chrupkie. Na zdjęciu do przepisu są młode ziemniaki, ale jeśli mamy możliwość, to lepiej na placki użyć starych. Mają więcej skrobi i nie trzeba ich odciskać. Wypróbowałam też sposób z mąką na wierzchu na zapobieganie ciemnieniu ciasta, podany w jednym z komentarzy . Prosty, a ułatwia życie. Koleżanka przechowuje gotowe ciasto do następnego dnia w lodówce w słoiku z jak najmniejszym wieczkiem. Utlenia się (ciemnieje) tylko wierzchnia warstwa pod przykrywką. Można ją zebrać i wyrzucić, a jak komuś nie przeszkadza kolor – to wymieszać, bo smak jest OK.

  24. Emma pisze:
    5

    Dizekuje za prziepis. Do ziemniakow tartych na grubych oczkach tarki nie dodaje maki ani cebuli. Troche czerwonej papryki do srodka. Formuje placki reka, wysiskam sok in klade na goracy tlusz. Na teflonowej patalni wszystko sie dobrze smazy.

  25. Marl pisze:
    5

    Wcześniej jak zetrzemy cebule a potem ziemniaki nie ciemnieją.

  26. Kamila pisze:
    5

    Jak to mawiała Jennice z Przyjaciół.. OH MY GOD! Tak jak upierdliwa postać, tak ten przepis za mną chodził i właśnie smaże placki :) Tak, tak po 23, ale WARTO!!! Pyszne!

  27. Gosia pisze:
    5

    Świetnie wytłumaczone, bardzo zrozumiale, a placki wyszły pyszne :) pozdrawiam!

  28. emilia pisze:

    Bardzo fajny i przydatny blog :)

  29. fuksja pisze:

    do placków dodaję ząbek czosnku i smakują świetnie :)

  30. Sławomir Kyllyan Marusiński pisze:

    Ech. Nie bylo pytania. Zrozumiałem najpierw, że to ma być świeża mielona papryka :)

  31. kasia pisze:

    Placuszki super

  32. Artek pisze:

    Lece do biedry po skladniki jestem tak godny ze silnika mi się ze zbiera la jak czy talem :-)

    • leszek pisze:

      Nie leć do biedrony bo dostaniesz rozwolnienia ale w Portugalii.Przecież są Polskie sklepy.Pomyśl zanim coś zrobisz a ja biedronę omijam szerokim łukiem.

  33. Artur pisze:

    Tomku

    Placki udały się doskonale.
    Jeszcze tak dobrych nie jadłem.
    Bardzo dziękuje za przepis.
    Pozdrawiam Artur

  34. No fajno pisze:

    dzięki za propozycje starcia pyrów na warzywnej bo mi już się znudziło robienie papki z ziemniaków i cebuli

  35. Rafał pisze:
    5

    Bajeczne pycha :) mama za bajtla mi takie robiła miło było miec znowu 7 lat :D:)

  36. Soulfly pisze:
    4

    Zgadzam się że bez cebuli placki są dużo lepsze. A jak już z cebulą to może trochę jej mniej.

  37. jarek pisze:

    bardzo dobre wyszly

  38. Geddeon pisze:

    Prosty przepis na dobre placki :)
    Skorzystalem już kilka razy
    pozdrawiam

  39. grace pisze:

    Kilka tygodni temu „odkryłam” Twoje przepisy i w większości są świetne-tradycyjne :) Mam tylko drobną uwagę do tych placuszków…. Cebula dodana do placków zabija cały ich urok ;) Polecam zrobić placki ziemniaczane bez cebulki- satysfakcja gwarantowana ;) pozdrawiam :)

    • Tomek Lach pisze:

      Grace dziękuję za komentarz i miłe słowa! :) Tak się składa, że ja sobie nie wyobrażam placków ziemniaczanych bez cebuli, a co więcej – cebula znajduje się na liście składników w każdym tradycyjnym przepisie na placki ziemniaczane ;) Pozdrawiam ciepło!

  40. aga pisze:

    witam, mam pytanko, czy ciasto na placki ziemniaczane może trochę stać przed usmażeniem tj. ok 3godz?

    • Tomek Lach pisze:

      Aga może stać, ale jest spora szansa że ściemnieje, a nawet poszarzeje. Moim zdaniem to nie wpływa na smak placków, ale ciasto po pewnym czasie nie wygląda super apetycznie. Często też ciemnieje tylko wierzchnia warstwa, więc pomaga jej zebranie i wyrzucenie.

    • Zejman pisze:

      Ciasto może stać z tym że mąkę w ilości dwóch łyzek nie mieszamy tylko na końcu posypujemy całość i odstawiamy na dany okres. mozna też dodać mleka, wten czas ciasto nie ciemnieje.

  41. malinka pisze:
    5

    Pyszne wyszly chociaz zrobilam tylko z jednym jajkiem :)

  42. Damian pisze:
    5

    Fajny przepis z którego również korzystam ! Myślę że sukces tkwi w prostocie pzodrawiam

  43. misku pisze:
    5

    Wreszcie udało się zrobić placki, o jakich zawsze marzyłem :) dzięki!Co do dodatków, to najbardziej lubie placki „posypane” czosnkiem, a każdy kawałek mocze w śmietanie xDJednym słowem 5/5!

  44. ann pisze:

    Ja do masy dodaje spora łyżkę smietaany :-)

  45. dorota pisze:

    Placki- rewelacja !!!! Zawsze tarłam ziemniaki na najmniejszych oczkach ( jak mama i babcia). Wczoraj na obiad poczyniłam placki z Pana przepisu i były baaaardzo smaczne. Chrupkie z zewnątrz ,a w środku mięciutkie. Tak bardzo mi i mężowi smakowały,że zjedliśmy wszystkie z całego kilograma ziemniorów , później Hepatil ( bo my to 50+) ,ale warto było. Pozdrawiam :)

  46. Natalia pisze:
    5

    Ja ostatnio robiłam placki według Pana przepisu ale miałam też w lodówce kawałek piersi z kurczaka. Stwierdziłam więc – czemu by nie spróbować czegoś nowego i usmażyłam placki w następujący sposób: łyżka masy ziemniaczanej wg przepisu wylana na patelnię, na to kilka kawałków doprawionego według uznania kurczaka i znowu łyżka masy ziemniaczanej. Tylko trzeba smażyć chwilkę dłużej żeby mięsko się usmazylo dokładnie :) Podałam je z sosem pieczarkowym i wyszło przepysznie! :)

    • Zejman pisze:

      Zrobiłem te placki z tym że piersi z kurczaka wstępnie podsmażyłe
      zrobiłem olej z przyprawą dp grilowanego kurczaka godzinę lezały pokrojone piersi
      i na patelnie potem według twoich zaleceń nie powiem inne niech się schowają
      narazie te są super dziękuje

  47. Ola pisze:

    :) podejmuje temat :) do podanego przepisu obok ziemniakow i cebuli osobiście dodaje marchewkę :) jak dla mnie kombinacja tych 3 składników jest idealna. Zawsze ścierałam placki na małych oczkach,ale następne robię według Pana porady :) na ten momen rośnie Nam ciasto na pizzę z Pana Przepisów :) juz nie mozemy sie doczekać:)

    • Basia pisze:

      Witaj Olu, dzisiaj to było moje pierwsze spotkanie z plackami z marchewką. Muszę przyznać że dodaje ona odrobinkę delikatności. Co prawda podawałam je po węgiersku i na dodatek z sosikiem czosnkowym na jogurciku. Smaczne, i tych o wrażliwszej wątrobie pyszne. Muszę zapamiętać. Pozdrawiam

  48. fru pisze:

    Tomasz tzatziki komponują się z plackami baaardzo smacznie ale ja polecam od Develey sos czosnkowy i tatarski do mięska, pyszności!

    • Agulka pisze:

      A ja polecam zrobic sos czosnkowy samemu:) bez porownania leszy i wiadomo co jemy:) wystarczy mały jogurt naturalny,lyzeczka majonezu(ale nie koniecznie) 2-3zabki czosnku i sol pieprz do smaku. Pyyychotka

  49. Zejman pisze:

    Każdy dodatek jest do przyjęcia.
    Jak to mówi przysłowie,
    „Jeden woli córkę drugi teściową”
    Ja natomiast dodaje tylko gęstej śmietany
    kupowanej na targowisku i jak już są chłodne to jem z
    samym cukrem jak nie widzi żona,
    bo mi nie wolno ze względów zdrowotnych
    ale co zrobic jak jestem niepoprawnym łakomczuchem.

  50. creazycook pisze:

    hey! kradnę przepis :) Bardzo ciekawa propozycja, a może by tak dressing jogurtowy albo sos tzatziki Develey do placków? W mojej kuchni te produkty goszczą bardzo często i sprawdzają się z wieloma potrawami, a co o tym myślicie?

  51. Zejman pisze:

    Mój przepis na placki ziemniaczane jest podobny z niewielką różnica:
    1 kg ziemniaków
    2 duże jajka
    1 duża cebula
    trzy czubate łyżki mąki ziemniaczanej
    sól, pieprz czarny, pieprz ziołowy
    olej rzepakowy

    Ziemniaki tre na tarce drobnej 0,5 kg i na grubych oczkach 0,5 kg
    smaże na średniej mocy, kuchenki gazowej na wysokim oleju.
    Olej musi być bardzo mocno nagrzany przed smażeniem
    placki są po usmazeniu, odkładane na recznik papierowy celem
    pozbycia się nadmiaru tłuszczu.
    Tak przyżądzone placki są chrupiące o złotawo brązowym kolorze.

  52. ginger pisze:

    Ach, te placuszki… oczka jedzą, ale zdrowie mi nie pozwala. Jednak czasami się wyłamuję i smażę podobne, ale dodaję niewielką ilość płatków owsianych, a tym samym mniej dodaję mąki. Płatki dodają chrupkości placuszkom, a do tego zamiast śmietaną polewam jogurtem ze szczypiorkiem (może być grecki, lub mix ulubionych jogurtów) .
    Inna wersja: do ziemniaków dodaję wiórki marchewki, reszta podobnie. Mniam:)

  53. Kalina pisze:

    Zrobiłam z ziemniaków startych na małych oczkach, z warzywami I sosem pomidorowym I wyszły rewelacyjne!

  54. Patrycja pisze:

    właśnie się smażą! :)

  55. Anna pisze:

    placki ziemniaczane z dodatkiem cukinii są jeszcze lepsze!

  56. Domowe Sposoby pisze:

    a ostatnio odkryłam placki z cukinii lub kalafiora- robi sie tak samo

  57. Domowe Sposoby pisze:

    uwielbiam !

  58. Johny pisze:
    5

    chłlopie ale mi smaka narobiłeś, wyglądają idealnie, choć u mnie robimy raczej z cienko startych ziemniaków ale takie na grubo też lubię

  59. Anna pisze:

    uwielbiam ziemniaki, a takie placki to już po prostu szok :)

  60. Ludwika pisze:

    Coś co uwielbiam. …mmmmmm

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

css.php