Gołąbki to jedno z naszych ulubionych, polskich dań. Były już gołąbki wegetariańskie z dodatkiem tofu oraz gołąbki bez zawijania. Tym razem chcę zaproponować fanom domowej kuchni tradycyjne gołąbki.
Klasyczny farsz skomponowany jest z białego ryżu i mielonego mięsa wieprzowego z dodatkiem podsmażonej cebuli. Farsz zawinięty jest w kapustę białą lub włoską. Gołąbki zawijam zazwyczaj w kapustę włoską dzięki temu są one miękkie i delikatne.
Gołąbki serwuję z sosem pomidorowym własnej produkcji. Można podawać także z ziemniakami lub kromką dobrego pieczywa.
Składniki:
- 1 główka kapusty białej lub włoskiej
- 1 kg mielonego mięsa wieprzowego
- 400 g ryżu
- 1,5 l bulionu/rosołu/wody
- 2 cebule
- olej do smażenia
- sól, pieprz do smaku
- sos pomidorowy do podania (np. według tego przepisu)
Przygotowanie
Ryż ugotuj według instrukcji zamieszczonej na opakowaniu.
Z kapusty wytnij twardy głąb. Następnie zanurz główkę na 10 minut w garnku z wrzącą wodą. W tym czasie kapusta się sparzy i jej liście zmiękną, co pozwoli łatwo zawijać gołąbki.
Cebulę obierz, drobno posiekaj i podsmaż na rozgrzanym oleju.
W dużej misce umieść mięso z wystudzonym ryżem i cebulą. Dodaj sól i pieprz, wymieszaj.
Z wyparzonej kapusty delikatnie oddzielaj liście i odkrój twarde części. Na każdy liść nałóż porcję farszu i formuj gołąbki (tak jak krokiety).
Gołąbki układaj w garnku wyłożonym na dnie kilkoma liśćmi kapusty. Zalej bulionem i przykryj. Gotuj na małym ogniu przez około godzinę.
Gołąbki podawaj na ciepło z sosem pomidorowym.
Napisz pierwszy komentarz