Kapusta zasmażana to jedna z moich ulubionych potraw. Najlepsza i niedościgniona jest w wykonaniu mojej babci, która kapustę zasmażaną przygotowuje bez pośpiechu, maltretując nozdrza rewelacyjnymi zapachami.
Przepis, który przedstawiam opiera się kapuście kiszonej – bo taka moim zdaniem jest najlepsza. Nie widzę jednak przeszkód w zastosowaniu kapusty białej – dzięki temu otrzymasz po prostu potrawę o delikatniejszym i niezbyt kwaśnym smaku. Taka wersja przepisu na kapustę zasmażaną pojawi się na blogu innym razem.
Zobacz przepis w wersji wideo:
Składniki potrzebne do przygotowania kapusty zasmażanej
- 1 kg kapusty kiszonej
- 2 średnie cebule
- kilka łyżek oliwy
- łyżka miodu lub cukru
- pieprz, liść laurowy i kilka ziaren ziela angielskiego
- na zasmażkę: słuszna łyżka masła i dwie łyżki mąki
Przygotowanie kapusty zasmażanej
Kapustę kiszoną odsączam z nadmiaru soku
Siekam wedle uznania, tak żeby łatwiej było mieszać kapustę w garnku.
Kapustę wrzucam do garnka, a następnie zalewam wrzątkiem w taki sposób, aby woda przykryła całą kapustę
Do garnka dodaję również posiekaną jedną cebulę
Do kapusty dodaję pół łyżeczki soli, miód, liść laurowy, kilka ziaren ziela angielskiego i podobną ilość zairem pieprzu
Następnie doprowadzam całość do wrzenia, zmniejszam ogień i gotuję kilkadziesiąt minut, aż kapusta będzie miękka
Na oliwie podsmażam drobno posiekaną drugą cebulę. Kiedy już ładnie się zarumieni dodaję łyżkę masła i dwie łyżki mąki.
Cebulę z masłem i mąką zasmażam na złoty kolor, a kiedy zasmażka nabierze ładnego złotego koloru wlewam na patelnię chochelkę wody zaczerpniętej z gotującej się kapusty
Zasmażkę mieszam pieczołowicie z wodą aż do uzyskania jednolitej konsystencji, a następnie dodaję zawartość patelni do gotującej się kapusty i całość starannie mieszam
Na koniec przyprawiam kapustę do smaku solą i pieprzem
Kapusta zasmażana świetnie pasuje do różnego rodzaju mięs. Ja zwykle podaję ją w towarzystwie ziemniaków. Jestem tak dużym fanem tego dania, że jem kapustę zasmażoną nawet na zimno, dodaję do kanapek, a nawet do pizzy!!! :-)
Kapusta zasmażana z boczkiem
Smakoszom mięsa polecam rozszerzyć przepis o pokrojony w drobną kostkę boczek. Przed przygotowaniem zasmażki podsmażam boczek na patelni. Kiedy wytopi się niego nieco tłuszczu dorzucam cebulę i smażę oba składniki aż się zarumienią. Następnie dodaję mąkę i dalej postępuję zgodnie z przedstawionym wyżej przepisem.
SMACZNEGO!
Kapustę zasmażaną robię z jabłkami- ze śliwkami jeszcze nie próbowałam, choć sam przepis brzmi interesująco:)
Pozdrawiam cieplutko:)
Przepis super, ja dodaje kminek i łyżkę powideł śliwkowych. Jem bardzo mało mięsa więc ta wersja jest super. Do tego ziemniaczki tłuczone i mmmmmm.
łyżka miodu lub cukru? Gdzieś mi umknęły te kładniki.
Już uzupełniłem ten brak :)
pycha. coś wspaniałego. ja dodaje jeszeszcze troche grzybków suszonych. dzięki za przepis.
Rewelacja, polecam :)
Kiedy dodajesz miod czy cukier?
kapusta pierwsza klasa!!!!
pozdrawiam i poleca
Kapustka zajebista dodalen od siebie tylko kminek
Robilam:) Pyyyyyszneeee Mniamciuu…..
Ja , stara gospodyni a tak pysznej kapusty jeszcze nie jadłam. Przepis prosty i genialny.Pychota nad pychoty.Mniamutek.:)
Rewelacja, nawet mój narzeczony, który nie lubi warzyw zajadał aż mu się uszy trzęsły. Ja tylko troszkę wzbogacilam, dodała na sam koniec pomidory skrojone w kostkę.
bardzo dziekujęza przepis rewelacja
ja miód dodaje jak gotuje kapuste do miekkości to tak w połowie albo pod koniec gotowania przed tym jak mam dodać zasmazke :D
Nieziemska!
I mozna z nia pokombinowac :) Takiej strony szukalam od dawna, trafiasz w moje smaki za kazdym razem i uwielbiam tu zagladac jak potrzebuje sobie przypomniec jak sie co pichci :) Prawdopodobnie jestesmy z tych samych stron!
poprostu palce lizac…
robilam juz ja drugi raz i jest wspaniala, a tutaj za granica, poprostu jeszcze chyba lepiej smakuje ;)
pozdowionka
Witaj, przepis super!!!
Pytanie, w którym miejscu dodajesz miód?
Witam, jeszcze jedno do kapusty dodaję ok. łyżeczkę kminku.
Kto by pomyślał!
Tak proste i tak przepyszne.
Wielkie dzięki, bo juz miałem zamiar jeść na surowo, a tu taki fajny przepisik wskoczył.
Na pewno wykorzystam go jeszcze niejednokrotnie!
Właśnie popijam tę przepyszność ciepłą herbatą :)
Dziękuję i Pozdrawiam :)
Zrobiłam i wyszło pysznie :) Pozdrawiam
Zrobiłam z dwóch porcji,wszystko znikneło,polecam wszystkim nie spodziewałam się,że będzie aż taka pysznaaaaaa.Mega przepisik. 10/10
zapewne pyszna-proponuję wzmocnić kapustę zasmażaną poprzez dodanie do parzenia trochę kminku ,który poprawia smak i oczywiście ma działanie wiatropędne-bo jak tu po takim jedząku bąka nie puścić?:))
Super! Bardzo dobra kapusta. Zrobilam polowe porcji, dalam troche za duzo wody, ale po odjeciu nadmiaru wszystko ladnie wyszlo.
Niestety nie mialam w domu ani ziela angielskiego ani lisci laurowych, wyszlo i tak przepysznie. Jak juz wszystko bylo gotowe dodalam lyzke miodu, bo kapusta okazala sie odrobine za kwasna. Pycha! Z boczkiem tez fantastyczne. Dodac mozna jakakolwiek wedline, pycha pycha!
mistrzostwo świata xd przyjacielu mistrzostwo swiata
Zasmażka mi nie wyszła, mimo że zrobiłam wszystko wg. przepisu ehh :(
Co zrobiłam nie tak ?
Nie wyszła zasmażka to znaczy, że co się stało? :) Spaliła się?
przepis warty polecenia,wyszła dobra,tylko ja zasmażkę zrobiłem na świeżej słonince,skwarki wcześniej dodałem do kapustki.POLECAM
Dziś po raz pierwszy robię do żeberek kapustę zasmażaną…skorzystam z w/w przepisu i dam znać jak wyszło :)
Pyszna!tego szukalam.
spodobalo mi się ta kapusta bardzo mi smakowala nawet jak ją pierszy raz zobaczylam to chcialam ją zjesc powodzenia w dalszym gotowaniu
A ja dodaję dużą porcję kminku( całe ziarna) i przed duszeniem kapustę obgotowuję i odlewam, żeby nie była gorzkawa
Po raz pierwszy w zyciu przeczytalam przepis na cos – jasno, normalnie napisany – dziekuje.
Wspaniała! Sekret tkwi chyba w tej zasmażce. Ja dodatkowo na początku przelewam kapustę niewielką ilością zimnej wody i podczas gotowania (już z zasmażką) dodaję mielony kminek. SMAKOWITOŚCI!
Jaki boczek ma być, lub jaki jest lepszy do tej kiszonej kapusty, surowy czy wędzony?
Każdy rodzaj będzie dobry. Wędzony boczek ma jednak trochę dodatkowego, specyficznego aromatu – proponuję użyć wedle uznania tego rodzaju boczku, który bardziej Tobie pasuje.
Tomek super przepis!! Przystępnie wytłumaczone. Kapusta wyszła ekstra.
zasmażka ciemniejsza polepsza smak
Tomkuz, przepis wspaniały – co do przykrycia to stosuję metodę taką jak Twoja. Z własnych dodatków co do przepisu to na początku przepuszczam kapustę przez elktryczną maszynkę do mielenia (ale bez „noży” i z nakładką w postaci ażurowego trójkąta który trzyma tylko ślimak) – powoduje to dobre rozdrobnienie kapusty. Dodaję też dwie drobno posiekane suszone śliwki. PYSZNOŚCI.
Aniu dzięki za komentarz :) Przepis przed publikacją testowałem wiele razy – w końcu ma dorównywać babcinemu gotowaniu ;-) A babcia prawie w górach mieszka :)
Wyszło dokładnie tak jak sobie to wymarzyłam. Wspomnienie tego co najlepsze w polskich górach zimą. Narty + grzaniec + schabowy z zasmażaną kapustą. Poezja :)
Dziś zabrałam się za ten przepis i przyznam szczerze, że brakuje mi drobnego detalu w postaci informacji (istotnej np. przy robieniu bigosu i młodej kapusty) czy kapustę w garnku mamy gotować pod przykryciem, czy też nie. Intuicyjnie wybrałam drugą opcję, a co z tego wyjdzie czas pokaże :)
Ja na początku gotuję pod przykryciem, a kiedy kapusta zmięknie gotuję już bez przykrycia, żeby nadmiar wody odparował. Trzeba kontrolować sytuację bo nie wykluczam, że czasem trzeba będzie nawet dolać wody ;)
Bez przykrycia, cokolwiek by to nie było, gotujemy gdy się chcem pozbyć namiaru wody albo niepożądanego zapachu (np. z kalofiora). Kapustę zwykle gotuję z minum wody i ubytek byłby niepożądany, a zapach jest OK.
LUUUBCZYK zielona gałązka pod koniec gotowania daje niesamowity aromat magii. Nie lubie osobiście ziela i liścia bo to do krupniku się dodaje:) Pozdrawiam
Magia czarna magia , Ty chyba miałaś na myśli MAGI a jeśli nie to zrobiłaś błąd.
mmmmm…. slinka cieknie;) ide zrobic;) tylko cos mnie nie przekonuje biala kapusta.
Kasiulaaaaa – kapusta biała ale kiszona ;)
A ja jeszcze dodaję suszonej śliwki z 5 takich sliwek na kilogram kapuchy :)
Wszystko ok ,przepis dobry ale zapomniałaś umieścić tam po drodze tej łyżeczki cukru lub miodu …
ja z ziemniakiem robię tak:surowy ziemniak ścieram na drobnej tarce/jak do placków ziemniaczanych/,jak kapusta jest już miękka wtedy dodaje ten starty ziemniak i chwilę gotuję.Kapustka jest pyszna,ziemniak ją jednocześnie zagęszcza.
Z tym miodem wyszło super.
a co z tym miodem?
Robiłam pierwszy raz,wyszła dobra:)
Ja też podsmażam kapustę na brązowo,ma lepszy smak,jest bardziej wyrazista,smacznego wszystkim:)
wyszła niesamowita super przepis:)
ziemniaki z kapustą:
ziemniaki obieramy i gotujemy z solą.
kiszona kapustę przelewamy wodą, jesli jest za kwaśna.
obieramy cebulę i kroimy drobno- podsmażamy na maśle i wrzucamy na to kapustę- dodajemy pieprzu i kminku, jeśli lubimy. dusimy pod przykryciem do miekkości.
ziemniaki odcedzamy i dusim z odrobina masła (nie dodajemy smietany, ani mleka).
łączymy ziemniaki z kapusta i dokładnie mieszamy. odstawiamy na jeden dzień, żeby smaki sie przegryzły.
smacznego.
Witam,
Zajrzałam tutaj aby sobie przypomnieć jak się robi kapustę zasmażaną ,bo odkąd wyprowadziłam się od mamusi , to jej nie jadłam :) A było to ho ho ho ile lat temu :)Wyszła przepysznie. Wszystkim się uszy częsły jak jedli. Teraz będę gotowała ją częściej. Dziękuję i pozdrawiam wszystkich smakoszy kapusty.
Hej
dzięki za przepis, kapusta wyszła bardzo dobra :) Pozdrawiam
A gdzie starta marchew i jablko?
To chyba już składniki surowki? ;)
A ja dorzucam jeszcze parę suszonych grzybków dla zintensyfikowania doznań (nie muszą być halucynki, wystarczą najzwyczajniejsze leśne, aromatyczne grzyby).
Ela napisała – „Waldemar – na śląsku to ciap kapusta”. OK, ale co dalej ?? Co z tym kartoflem? Proszę o przepis.
Waldemar – na śląsku to ciap kapusta ;)
kapusta zasmażana jest poprostu pyszna.dodałam jeszcze boczku palce lizać.
a miód i cukier oczywiście do herbaty. Pozdrawiam
u nas robi się bez grochu i zawsze kiedy jestem u mamy to danie obowiązkowe.
gotujemy kiszoną kapuste do miękkości w drugim garnku ziemniaki, kiedy wszystko jest miękkie wrzucamy do miski i ugniatamy sprzętem do ziemniaków. Dodajemy sól i pieprz oraz łyżkę smalcu domowego lub stopionego boczku wędzonego.
jeżeli dajemy kapustę białą to wtedy należy dodać octu ;)
z białej kapusty też robię a la zasmażaną – w garnku roztapiam masło i dodaje surową kapustę oraz cebulę i gotuję to razem, co jakiś czas mieszam żeby się nie przypaliło. Kiedy jest pół miękka dodaje przyprawy i wyłączam gaz zostawiam pod przykryciem. Podaję na ciepło z ziemniakami i schabowym
Ja znam i często ją rbię to przepis moje babci:
KAPUSTA KISONA ZASNOŻANA Z ZIEMNIAKAMI I GROCHEM:
Kapustę robimy tak samo zasmażaną tylko w też wosobnym garku gotujemy 6 ziemniaków i w drugim groch połowkowy łuskany według uznania 10-20dag a można i więcej.
ziemniaki rozgotowujemy i dusimy razem z wodą w której się gotowały puźniej to wlewamy do kapusty i mieszamy
groch jak się ugotuje do miękosci i trochę rozgotuje też wlewamy do tej kapusty i wszystko razem mieszamy robimy jeszcze zasmaszkę i gotowe.
SMACZNEGO.
Wszystko cacy, ale ja najpierw pociachaną kapustkę obsmażam w małej ilości oleju. Ma być podbrązowiała…dodaję jedną cebulkę pociachaną w kostkę, przyprawy, i zalewam wodą. Drugą cebulkę podsmażam ( najlepiej na własnym smalczyku – bez skwarek ) i zagęszczam mąką. Sok z odciśniętej kapusty trzymam, czekając co by ewentualnie delikatnie zakwasić. I na sam koniec dodaję znowu miodu, i kminek.
Nu, zachwycają się wszyscy jedzący.
@spir dzięki za cenny komentarz. Miód i kminek to brzmi smakowicie. Nie spotkałem się do tej pory z podsmazaniem kapusty na brązowo ;)
Też nie pozbywam się wody, bo lubię jak solidnie kwaśna. Dzisiaj zrobiłem, bo mam z wcozraj parę kawałków pieczonego schabu i za chwilę w tej kapuście go odgrzeję.
Kto z Forumowiczów zna przepis na ZASMAŻANĄ KAPUSTĘ KISZONĄ z dodatkiem ziemniaka? Jadłem taką na Śląsku Cieszyńskim, w Wiśle i Istebnej. Nigdzie w Necie nie ma takiego przepisu gdzie jednym ze składników jest ZIEMNIAK.
Kapusta zasmażana to najlepsze co można zrobić z kapusty :D Ja preferuję wersję na bazie kapusty kiszonej, a dodatkowo już na samym początku gotowania dodaję kawałek skóry ze słoniny lub boczku – taki ekstra dodatek zapewnia super posmak
Słuszna uwaga – ja też spotkałem się ze składnikiem w postaci skóry ze słoniny i kapusta zasmażana w takim wydaniu jest bardzo dobra