Kapusta zasmażana to jedna z moich ulubionych potraw. Najlepsza i niedościgniona jest w wykonaniu mojej babci, która kapustę zasmażaną przygotowuje bez pośpiechu, maltretując nozdrza rewelacyjnymi zapachami.
Przepis, który przedstawiam opiera się kapuście kiszonej – bo taka moim zdaniem jest najlepsza. Nie widzę jednak przeszkód w zastosowaniu kapusty białej – dzięki temu otrzymasz po prostu potrawę o delikatniejszym i niezbyt kwaśnym smaku. Taka wersja przepisu na kapustę zasmażaną pojawi się na blogu innym razem.
Zobacz przepis w wersji wideo:
Składniki potrzebne do przygotowania kapusty zasmażanej
- 1 kg kapusty kiszonej
- 2 średnie cebule
- kilka łyżek oliwy
- łyżka miodu lub cukru
- pieprz, liść laurowy i kilka ziaren ziela angielskiego
- na zasmażkę: słuszna łyżka masła i dwie łyżki mąki
Przygotowanie kapusty zasmażanej
Kapustę kiszoną odsączam z nadmiaru soku
Siekam wedle uznania, tak żeby łatwiej było mieszać kapustę w garnku.
Kapustę wrzucam do garnka, a następnie zalewam wrzątkiem w taki sposób, aby woda przykryła całą kapustę
Do garnka dodaję również posiekaną jedną cebulę
Do kapusty dodaję pół łyżeczki soli, miód, liść laurowy, kilka ziaren ziela angielskiego i podobną ilość zairem pieprzu
Następnie doprowadzam całość do wrzenia, zmniejszam ogień i gotuję kilkadziesiąt minut, aż kapusta będzie miękka
Na oliwie podsmażam drobno posiekaną drugą cebulę. Kiedy już ładnie się zarumieni dodaję łyżkę masła i dwie łyżki mąki.
Cebulę z masłem i mąką zasmażam na złoty kolor, a kiedy zasmażka nabierze ładnego złotego koloru wlewam na patelnię chochelkę wody zaczerpniętej z gotującej się kapusty
Zasmażkę mieszam pieczołowicie z wodą aż do uzyskania jednolitej konsystencji, a następnie dodaję zawartość patelni do gotującej się kapusty i całość starannie mieszam
Na koniec przyprawiam kapustę do smaku solą i pieprzem
Kapusta zasmażana świetnie pasuje do różnego rodzaju mięs. Ja zwykle podaję ją w towarzystwie ziemniaków. Jestem tak dużym fanem tego dania, że jem kapustę zasmażoną nawet na zimno, dodaję do kanapek, a nawet do pizzy!!! :-)
Kapusta zasmażana z boczkiem
Smakoszom mięsa polecam rozszerzyć przepis o pokrojony w drobną kostkę boczek. Przed przygotowaniem zasmażki podsmażam boczek na patelni. Kiedy wytopi się niego nieco tłuszczu dorzucam cebulę i smażę oba składniki aż się zarumienią. Następnie dodaję mąkę i dalej postępuję zgodnie z przedstawionym wyżej przepisem.
SMACZNEGO!
Mistrzu jesteś facet! Niebo w gębie, nooo! Orgazm w smaku.
Super Ewka! :D
Nie jestem fanką kapusty zasmażanej., ale moja rodzina bardzo lubi. Zrobiłam wg tego przepisu i okazała się wyjątkowa. Nawet ja jem ją z przyjemnością. Dziękuję.
inne wersje tej kapusty z zasmażką –
Zamiast miodu można dodać garstkę rodzynek
Można ominąć dodatek surowej cebuli – wtedy kapusta będzie mniej ostra
Można dodać zasmażkę i nie dodawać surowej cebuli – będzie smak a la kapusta miła dla języka
Można jak cebuli surowej nie ma w ogóle , dodać pokrojone i namoczone suszone grzyby 1-2 łyżki do smaku
Można w przepisie dodać 1-2 listki laurowe
Można dodać na czubek łyżeczki kminku, mała ilość.
Można w przepisie z cebulą surową dodać pokrojone pieczarki surowe, nie za dużo- tak gdzie niegdzie, poprawia to smak.
Zawsze trzeba kapustę odgotować do stanu jak najmniej kwaśnego bo jak jest przykwaśna to nie smakuje nikomu. Wodę odlać i sprawdzać czy jest ok. jak zajeżdża jeszcze kwasem to znowu odgotować.
Niektórzy nie odgotują , tylko przemywają wodą.
Pychota!;)Dzieki;):)
Przyzadzilem to weglug przepisu ale z boczkiem wedzonym i zacierem pomidorowym.Pycha ! Zrobilem tego 3.0 kg i jem to na okraglo, na cieplo i zimno.
Z miesem, kielbasa i bez niczego t.z. bez ziemniakow i chleba. Wplywa to korzystnie na moja wage.
Witajcie i kapustka wspaniała.Zobaczę inne przepisy,które tak samo będzie dla mnie,jak Niebo w gębie….
Informuję, że tu byłam, kapusty zasmażanej zrobiłam, rodzina posmakowała 5 z + dała, a że blog przypadł mi do gustu, pobęde tu trochę… na tym Tomkowym kuchennym przebojowisku.Dzięki i pozdrawiam (co poniektórzy się czepiają: zasmażana bez zasmażania, a chrzanić Was, pyszna i tyle :) )
Barbórko dziękuję za przepiękny komentarz! :-)))
wesolych swiat czesto wykozystuje wasze recepty maria
Wesołych! :)
Super
Cudowna…. Pyszna…. Znakomita…Jestem wielbicielką kapusty, lecz dawno takiego cuda nie smakowało moje podniebienie ;))) PPPPyyyyychhhhhaaaaa
Właśnie skończyłam robic ta kapustę do ziemniaczków i musze przyznać, że jest cudowna, dałam dużo pieprzu bo lubie ostre dania i naprawdę wymiata. A jeszcze jest robiona na swojskiej kapuście kiszonej :)
Bardzo dobrze i jasno opisany przepis, super zdjęcia. Dla mnie smak potrawy jest troszkę zbyt masny, następnym razem spróbuję użyć połowy przepisanego tłuszczu.
Naprawdę świetny przepis! Ja osobiscie dołożyłem 1/2 puszki czerwonej fasoli na sam koniec….. i było OK.
Pyszna kapustka :-) pierwszy raz zrobiłam i jestem przeszczęśliwa że mi wyszła. Dziękuję za super przepis ! :)
Dzisiaj robilam pierwszy raz w życiu kapustę zasmazana i wyszła niesamowicie smaczna, mojemu facetowi aż uszy się trzesly jak ją konsumowal wraz z golonko. ;)))) przedtem jadalam taka kapuche smazona tylko u teściowej ale ta jest niesamowicie smaczna, na pewno jeszcze ją zrobię, pozdrawiam !!!
Chyba „z golonką” :-) No chyba, że to jakaś potrawa regionalna ta/ten golonko” ;-)
Co do przepisu – znam go już kilka lat i za każdym razem – kapusta, przyrządzana w ten sposób, wychodzi mega smaczna! Polecam!!
Nie jem zadnych warzyw,a ta kapuste robilam dla kogos .W trakcie gotowania musialam ja probowac uwazam iz jest przepyszna.
Pychota … hehe wreszcie udało mi się zrobić kapustę jaką lubię :) oczywiście nie mówię że moja żoneczka nie gotuje pysznie, aleee …. :D
Bardzo dobra kapysta zasmarzana
Dziękuję za świetny przepis! Przepyszna!
Skąd ludzie wiedzą jak zrobić dobre jedzenie. Nigdy takiej kapusty nie robiłem, a jak zacząłem robić to z tabletem w ręku żeby co chwile sprawdzać co i jak należy robić. I kurcze wyszło, i to super.
Kapusta wyszła przepyszna! U mnie w domu wszyscy się nią zajadają :) I zgadzam się z poprzednimi komentarzami, że najlepsza jest bez żadnych, w tym wypadku zbędnych, dodatków :)
Tomku.Ja to jem od 60 lat.jest OK.My Lachy będziemy to jedli dalej.Proszę nie ulegać sugestiom poprawy dania.Jest biedne,stare i oczywiście b. smaczne.Bogusław Lach l.72
Dziękuję Bogusławie! :)
Brawo.Taką kapuste jem od 60 lat,Sam mam 72 lataTomku.to historyczny przepis na „zasmażaną kapuste”.Stosowanie wykładni semantycznej ,w celu zwycięstwa w dyskusji,to czysta erystyka.POwodzenia.My lachy robimy tak.
Kapusta jest przepyszna! Jednakże, ja do tego przepisu na sam koniec dodałam łyżkę koncentratu pomidorowego :)
Przepis ok, ale ja robię tak jak kilka osób tutaj sugerowało. Kapusta ma być ZASMAŻANA! Czyli płuczemy lub nie, jeśli ktoś lubi bardzo kwaśną i zasmażamy aż zbrązowieje, a potem dodajemy duszoną cebulkę i ew. zasmażkę z mąki. I to jest własnie kapusta zasmażana, a nie jak u Ciebie kapusta z zasmażką. Jest różnica.
Pierwszy raz dzisiaj zrobiłem. Pycha. Dziękuję za przepis, smak dzieciństwa i gotowania babci i mamy. Super. Przepis na 6+:)))
Przepyszna! Dodałam trochę kminku i koperek i nie mogę powstrzymać się, żeby co chwilę nie podjadać z garnka. Dziękuję za świetny przepis.
przepis przepis no i przepis ja testowałem wiele razy z roznymi i powiem tak żaden z dostępnych przepisów mi nie przypomina z kapusty z jednego wroclawskiego zresztą nieistniejącego baru tam się bralo mielonego z ziemniaczkami i kapusta lub ze schaboszczakiem i powim tak bar był z kategorii tych tańszych społemowskich w dzielnicy tez tej gorszej w brzydkiej kamienicy a sam wygląd to masakra ale zarcie było rewelacja mielony pycha, schab był jak schab za wiele to tu nic nie wymyśli :) ale kapusta zasmazana była po prostu nieziemska moje proby zrobienia takiej lgly na niczym, owszem zrobiłem dobra i bardzo dobra i tez gorsza ale zjadliwa lecz tej z baru zwyczajnie się nie da podrobić no a ten przepis hmmm zwyczajny jak 100 innych
Chłopie! mam takie same tęsknoty,tylko bar istniał Lublinie.
To proste.
Lublisz jedzenie proste, to nie „udziwniaj”.
Lubię :kaszanke,cepeliny,placki,
ale także kawior,łososia, kuchnie południowych włoch i francji.
Jedzenie ma być rzeczywiście adentyczne.( a nie placki ziemniaczane z łososiem). lł
Wracam do tematu ,danie bieda ma takim zostać,to nie może byc obecny chleb razowy dla „bardzo uczonych Pań” z rodzynkami etc.po 14 zł za kg. l
Przezacny przepis :) I w wersji z boczkiem, i bez boczku pyszne :)
Dziękuję! Boczek upolowany, jutro gotuję :)
A jakiego boczku używasz? Super blog :) Pozdrawiam!
Hej Aga! Dziękuję za komentarz :) Boczku używam dowolnego, takiego jaki akurat się trafi najlepszy. Raczej wolę surowy lub gotowany niż wędzony.
Robiłem dzisiaj wersję z boczkiem i dodałem szczyptę kminku. Kapusta bardzo dobra, dzięki za przepis pachnący dzieciństwem:)
Przepis świetny :) Gotuję kolejny raz ! Bardziej mi smakuje niż ta z dzieciństwa. Wzięłam do pracy na obiad i wszyscy współbiesiadnicy mlaskali, że tak dobrej nie jedli… wg mnie kluczowy jest „tajemny składnik” – miód…
Bea dziękuję za super komentarz!
Zrobiłem według przepisu, ale dodałem białej kapusty i dusiłem je razem. Podałem ze schabowym, żona była zachwycona…no i seks był jak nigdy, czyżby to afrodyzjak?Chyba będę robił ją częściej…;)
Dobre! :D
Już raz zrobiłam kapustę z przepisu … genialna :) Część zamroziłam bo nie daliśmy rady przejeść z mężem całej na raz i po odmrożeniu była jeszcze lepsza. :) Mam pytanie czy do kapusty mogę dorzucić ugotowany groch tak żeby otrzymać kapustę z grochem czy to raczej nie będzie pasowało do słodkiego posmaku?
Bardzo smacznie
99% przepisów na kapustę zasmażaną, to są przepisy na gotowaną kapustę z zasmażką. Tak jest i z tym przepisem. Tymczasem jeśli kapusta ma być zasmażana, to ma być zasmażana! Można to zrobić, tylko trzeba uważać, aby kapusty nie przypalić :-) Do kapusty proponuję dodać albo podgotowane grzyby suszone, albo kostkę grzybową, a także ugotowaną marchewkę, uprzednio startą na dużych oczkach, lub drobno pokrojoną. No i warto pamiętać o kminku i tymianku, które doskonale komponują się z kapustą, nie tylko surową.
Jancio błagam tylko nie kostki! :)
zamiast trujacej, chemicznej kostki trzeba miec zawsze na podoredziu bulionik wlasnej roboty- nawet z samych warzyw, ale to juz nie kostka!
Dzieki za pszepis ,wyszlo rewelacyjnie , smak dzieciństwa powrocil jak u mojej prababci. Myslalem ze juz nigdy nie bd jadl czegos takuego a dzieki tobie mam dzis znowu 12lat .jakza dzieciak. Dziekiii ;)
Kapusta znakomita !!!!!! Dzięki za przepis !!!!!I wcale nie drażni mnie uwaga autora na temat jego odczuć – to normalny element naszego życia, dodatkowo ubarwiający monotonne często opisy.Od pewnego czasu przebywam „na obczyźnie” więc z przyjemnością robię coś smakowitego z polskiej kuchni. Dzisiaj przyszła mi ochota na klasycznego schaboszczaka, więc i kapusta była konieczna. Ta kapusta jest tak smaczna, że może służyć nie tylko jko dodatek, ale i jako danie podstawowe do którego można coś dorzucić. Jako miłośnik kapusty z grochem, pod podzieliłem całość na pół i do jednej części dodałem ugotowany groch, mieszanka też była smaczniutka, jednak jutro, gdy się „przegryzie” będzie jeszcze lepsza.Pozdrawiam serdecznie ;)
Kapusta palce lizać i to do kości :)
Jedyna rzecz jaka mnie mierzi to głupkowaty tekst o ,, maltretowaniu ” nozdrzy rewelacyjnymi zapachami … no błagam ! Czy autor napisze też o kojeniu jego powonienia zapachem szamba – no nie !!! Używajmy słów zgodnie z ich znaczeniem . Dobrze , że nie musimy się torturować (sic!) smakiem tej kapuścianej rozkoszy ;)
wynalazłam pana przepis..i robie już kolejny raz wszystkim smakuje ..a mi przede wszystkim :) polecam przepis ;)
Rzadko kiedy komentuje przepisy z internetu, z reguły mi sie nie chce ale ta kapusta zrobila na mnie wrazenie. Robilem wczoraj ,bo mialem resztke kapusty ale dzis juz kupilem sobie 0,750 kg zeby ja zrobic. jest fenomenalna, naprawde, przez najblizsze pare dni bede szukal takiego menu obiadowego zeby tylko ja moc jesc:D pycha!
Jacku taka ma być! :-) Jak u babci. Dzięki za komentarz :)
Ugotowałam dzisiaj kapustę z Twojego przepisu.Pycha.Niebo w gębie.Polecam i dziękuję.
EEEee, nie czuć zielonego. No ale wszyscy gadają, że pyszne. (pewnie działa na podswiadomość, gadaja coś o tofi)
Nie mam ziela angielskiego, nawet nie wiem co to. Dodałem troche gibona mam nadzieje, że będzie pyszne. Pozdrao bracie. Ale będzie jazda przy objedzieXD
Dzisiaj znalazlam Pana przepis, zrobilam według niego kapuchę i muszę przyznać ze przepis Pana babci jest rewelacyjny. Polecam :)
Do pizzy? Straszne :D
zrobiłam wszystkim bardzo smakuje , oczywiście dodałam kminek :)
Naprawdę pyszna kapusta,robiłam ją już wiele razy i zawsze się udaje.Po prostu niebo w gębie,dziękuję za przepis.
Dziękuję Mańka! :)
super przepis! polecam!
Cudowny przepis, polowe kapusty zjafkam przed obiadem :) pozdrawiam!
Do kapustki dodałem namoczone pokrojone suszone grzyby i kminek. Żona wniebowzięta… Polecam!
Dzięki wielkie. Przespis rewelacyjny…kapustka przepyszna :)
Pyszna!Dzisiaj zrobilam:)
sorry, ale obrzydliwa, narobiłam się i wyrzuciłam…
Założę się, że kupiłaś jakąś podróbkę kapusty kiszonej i to wina słabej jakości składników.
Kapustka bardzo dobra, ale są ludzie co potrafią przypalić nawet wodę i narzekają, że nic im nie wychodzi.
kapuste kupujemy w malych warzywniakach, a nie w super-hiper marketach, ot i tyle!
Pyszna, dziś będę robić już drugi raz :) Dzięki za ten przepis :)
zrobiłam dokładnie w/g Pana przepisu i rewelacja, mąż zachwycony . dziękuję i polecam wszystkim idealna do schabowych bez żadnych innych dodatków.
Zrobiłam i jest naprawdę pyszna!!! Podam z pampuchami i sosem z polędwiczek, palce lizać :)
Chcę dziś ja zrobić. Ale pytanie. Jaka mąka? Pszenna czy ziemniaczana? Proszę o odpowiedź :-)
Ja do zasmażek używam pszennej :)
Ale pycha, wlasnie zrobilam i chyba szybko zniknie. Ja dodalam troche poszatkowanej bialej kapusty do kwaszonej. Mmniammmm!