Kapusta zasmażana to jedna z moich ulubionych potraw. Najlepsza i niedościgniona jest w wykonaniu mojej babci, która kapustę zasmażaną przygotowuje bez pośpiechu, maltretując nozdrza rewelacyjnymi zapachami.
Przepis, który przedstawiam opiera się kapuście kiszonej – bo taka moim zdaniem jest najlepsza. Nie widzę jednak przeszkód w zastosowaniu kapusty białej – dzięki temu otrzymasz po prostu potrawę o delikatniejszym i niezbyt kwaśnym smaku. Taka wersja przepisu na kapustę zasmażaną pojawi się na blogu innym razem.
Zobacz przepis w wersji wideo:
Składniki potrzebne do przygotowania kapusty zasmażanej
- 1 kg kapusty kiszonej
- 2 średnie cebule
- kilka łyżek oliwy
- łyżka miodu lub cukru
- pieprz, liść laurowy i kilka ziaren ziela angielskiego
- na zasmażkę: słuszna łyżka masła i dwie łyżki mąki
Przygotowanie kapusty zasmażanej
Kapustę kiszoną odsączam z nadmiaru soku
Siekam wedle uznania, tak żeby łatwiej było mieszać kapustę w garnku.
Kapustę wrzucam do garnka, a następnie zalewam wrzątkiem w taki sposób, aby woda przykryła całą kapustę
Do garnka dodaję również posiekaną jedną cebulę
Do kapusty dodaję pół łyżeczki soli, miód, liść laurowy, kilka ziaren ziela angielskiego i podobną ilość zairem pieprzu
Następnie doprowadzam całość do wrzenia, zmniejszam ogień i gotuję kilkadziesiąt minut, aż kapusta będzie miękka
Na oliwie podsmażam drobno posiekaną drugą cebulę. Kiedy już ładnie się zarumieni dodaję łyżkę masła i dwie łyżki mąki.
Cebulę z masłem i mąką zasmażam na złoty kolor, a kiedy zasmażka nabierze ładnego złotego koloru wlewam na patelnię chochelkę wody zaczerpniętej z gotującej się kapusty
Zasmażkę mieszam pieczołowicie z wodą aż do uzyskania jednolitej konsystencji, a następnie dodaję zawartość patelni do gotującej się kapusty i całość starannie mieszam
Na koniec przyprawiam kapustę do smaku solą i pieprzem
Kapusta zasmażana świetnie pasuje do różnego rodzaju mięs. Ja zwykle podaję ją w towarzystwie ziemniaków. Jestem tak dużym fanem tego dania, że jem kapustę zasmażoną nawet na zimno, dodaję do kanapek, a nawet do pizzy!!! :-)
Kapusta zasmażana z boczkiem
Smakoszom mięsa polecam rozszerzyć przepis o pokrojony w drobną kostkę boczek. Przed przygotowaniem zasmażki podsmażam boczek na patelni. Kiedy wytopi się niego nieco tłuszczu dorzucam cebulę i smażę oba składniki aż się zarumienią. Następnie dodaję mąkę i dalej postępuję zgodnie z przedstawionym wyżej przepisem.
SMACZNEGO!
Nigdy wcześniej nie robilam bo nie potrafiłam jej zrobić. U mamy bardzo mi smakowała i robilam niby tak jak ona a wychodzila okropna. I w końcu madejszła ona, czyli Twoja kapucha a raczej przepis na nią, robie ja przynajmniej raz w tygodniu i ciagle nie mam jej dosyć. Baaardzo wielkie dzięki
Ja uwielbiam kapustę zasmazaną właśnie sporządzoną według tego przepisu z kotletem mielonym lub schabowym…. Pychotka. Polecam ten przepis smak jest wyborny
Fantastyczna. Robiłam pierwszy raz w życiu i wyszła dokładnie taka, jak chciałam. Dziękuję
Pycha, pycha jeszcze raz pycha. Robiłem pierwszy raz i wyszło pysznie, ja dodałem jeszcze od siebie kminek, bo dla mnie to podstawa w smaku kapuchy. Dzięki za proste wytłumaczenie krok po kroku tej teraz niech napisze prostej czynnosci, pozdrawiam.
Mistrzostwo. Dodałam troszkę za dużo zasmażki przez co trochę uciekał mi smak, ale dodałam odrobinę soku z kapusty i wróciło do normy. Mój facet (Brytyjczyk) oszalał na punkcie tej kapusty. Musiałam pilnować garnka, bo inaczej skończyłabym gotowac, ale puste naczynie. XP
Właśnie wyłączyłem gaz pod kapustą, jest fenomenalna. Polecam
Wiadomo – fenomenalna czyli jak u babci ;) …przynajmniej jak u mojej babci! Dzięki za komentarz :)
Zrobiłam według przepisu z jedna małą wzmianką, zamiast ukwaszonej kapusty dodałam lekko ukwaszoną z marchewką – wersja surówkowa i muszę przyznać, że przepis super!
Coś niesamowitego ! Czyżbyś w latach swojej młodości uczą się naprawiać samochody? Bo ja tak i dlatego szukam przepisów…
Czy można dodać do tej kapusty grzyby i ew. jak i w którym momencie gotowania?
A ja moja kapustę kiszoną podsmażam na patelni z cebulką,zielem angielskim, liściem laurowym, kminkiem i świeżo mielonym pieprzem. Jak się zacznie wszystko lekko rumienić dodaje kilka namoczonych wcześniej grzybów leśnych pokrojonych w drobną kosteczkę, podsmażam jeszcze chwilę i podlewam wodą spod grzybów i dolewam zwykłej wody tak aby przykryć kapustę. W miarę jak woda odparowuje, podlewam aż wszystko razem ugotuje się do miękkości, na koniec odrobina majeranku i zasmażka! Wychodzi Pycha!
Tesknilam za taka kapusta!!! krok po krokus zrobilam w/g przepisu – COS WSPANIALEGO!!! Wspanialy dodatek do drugiego dania z miesem ale SUPER z przysmazana kiszka!!! PALUSZKI LIZAC!!! DZIEKUJE!!
Super przepis. Kapusta palce lizaćmniam mniam
Fantastyczna :))))) Dziękuję za przepis :)
Pycha!
Noooo nie powiemmmmmm!!!!!jest pychotka:)pozdrawiam i życze Wesołych swiąt:)
Dzięki za ten przepis! Też pamiętam kapustkę mojej Babci, ale młoda byłam, kiedy Babcia odeszła. Paru rzeczy mnie nauczyła, ale na kapustę „nie zdążyłam się załapać”. Potem próbowałam, ale czegoś zawsze mi brakowało. Twój przepis jest bardzo fajny.Raz jeszcze dzięki.
Miłych Świąt!
Fantastyczny przepis!
Zrobiłem jako dodatek do golonki po bawarsku.
Teraz moje córki domagają się tego samego na Święta.
Dziękuję.
Nie mam oliwy. Może być kilka kropel oleju?
Można użyć oleju zamiast oliwy :)
Witam,
Czy kapustę nalezy wczesniej plukać?
Klaudia
Ja lubię kwaśną, więc kapusty nie płuczę. Wiem jednak, że niektórzy płuczą ;)
Dzięki za przepis, jesteś wielki! Smakuje wszystkim wyśmienicie .
Super :)
Genialny przepis za który bardzo dziękuję. Mój mąż uzależnił się od tej kapusty muszę mu robić raz w tygodniu. :):):)
Mam pytanko czy taka kapustke można przygotować 2 dni wczesniej i wstawić ja do lodówki….nie straci na smaczku???? Bardzo proszę o odpowiedź
Nie straci smaku, a nawet się przegryzie i będzie jeszcze lepsza! :)
Jako największa fanka lecza Twojego przepisu :) i posiadaczka wiadra kapuchy ukiszonej przez teściową mam zamiar przepis wypróbować i oczywiście podzielę się kulinarnymi doświadczeniami :)
To super! Czekam na wieści z frontu „walki” z kapustą! :D
pychota :) robię ją ją za każdym razem kiedy dostanę od teściowej prawdziwą kiszoną- nie pędzoną ;) kapustę.
Bardzo dobry przepis. Wyjątkowo smakuje całej rodzince.
A jak pieknie wygląda w połączeniu z golonką.
Oczywiście, że kapusta tak przyrządzona jest dobra. Sposób prosty, bez udziwnień i znany powszechnie. Dodam tylko, że jeśli z boczkiem to nie wędzonym, no i kapusta kiszona a nie kwaszona (bo to różnica).
Na marginesie najlepsza kapusta to ta wigilijna z grochem i grzybami a do tego ryba. A najzdrowsza to surówka z kiszonej z dodatkiem marchwi, całość skropiona olejem, z dodatkiem soli i pieprzu. Wszystko kiszone jest zdrowe, a wodę to wypij z kapusty czy ogórków kiszonych a nie wylewaj.
Pozdrawiam
Bez cebulki to też smakowalo,dzięki wielkie,pierwszy raz robiłem
To moja pierwsza kapusta zasmażana jaką robiłem. Ten przepis sprawił, że wyszło mega pysznie. Dzięki wielkie!!! To są właśnie Babcine smaki…
Ocena 10/10 super przepis, dzięki! Mam 47 lat i uczę się…..
Nigdy nie jest za późno! :D Pozdrawiam ciepło
Dziękuję za przepis,właśnie zajadam,pyszne!
Dziękuję,zrobiłam wg.przepisu ,wyszło pysznie
a ja wlasnie nie znam kapusty slodkiej!!! wez ja wymysl a ja ugotuje…..
Super przepis. Zrobilem z mala modyfikacja, dodalem kminek.
Przepis rewelacja. Zafascynowany kapustą zasmażaną w jednej z knajp postanowiłem sam zacząć robić i ten przepis jest najlepszy! :)
Najlepsza zasmażana kapusta jaką jadłam. Dziękuję bardzo za przepis! xxx
Od dawna przymierzałam się do samodzielnego wykonania kapusty, jako dodatku do mięsa, ale miałam wątpliwości czy wyjdzie. Dziś w końcu się zmobilizowałam i w oparciu o powyższy przepis w końcu ją zrobiłam. Efekt był taki, że mój mąż, który generalnie nie przepada za kapustą zjadł ze smakiem :)
Polecam serdecznie zarówno danie jak i przepis :)
Super, dzięki Agnieszko za komentarz! :)
Polecam. Jak na pierwszy raz to wyszła super. Przepis w formie tekstowej trochę odbiega od wersji video z której korzystałam i to moja jedyna uwaga.
Przepis video to inny przepis.
Kapusta zasmażana najlepsza jaką jadłam, to również ta w wykonaniu mojej babci. Zawsze robiona z białej kapusty. Do Twojego przepisu trafiłam szukając alternatywy dla zwykłej kiszonej kapusty, która jest u mnie stałym dodatkiem do smażonych ryb. Dziś będzie w wersji zasmażanej ( to zawsze jakieś urozmaicenie :) ). Właśnie skończyłam robić i zapisuje przepis, bo w tej wersji bardzo mi smakuje i na pewno będzie częściej gościła na naszych talerzach. Pozdrawiam i dziękuję za przepis.
Super! Dzięki Daria za przemiły komentarz!
Już zobaczyłam w filmiku :)
Gotować pod przykryciem?
Kapusta wyszła super.
Ratunku! Co zrobić jak po dodaniu zasmażki i wymieszaniu dopiero odkryłem, ze wyszła zdecydowanie za kwaśna:/
Dodaj kapustę białą…
pychota! Zrobiłam dzisiaj na niedzielny obiadek, palce lizać:)
Kapusta marzeń, przepis idealny, nie mogłam się powstrzymać, żeby nie podjadać jej cały czas prosto z garnka ;). Ja użyłam zwykłej kapusty, nie kiszonej, ale wcale się nie zawiodłam, bo wyszła bosko :))))
Super kapusta wyśmienita!!!!! Pychotka!!!!!
Pierwsza klasa, kapusta taka jak kiedyś babcia robiła. Mniam!
Rewelacja! Już w trakcie robienia zapachniało mi babciną kuchnią. Wyżerka pierwsza klasa!
Pierwszy raz robiłam :) Według Pana przepisu – wyszło nieziemsko pysznie :D Dziękuje!
Kapusta świetna , cała rodzinka zajada ją ze smakiem , szczerze polecam
Po raz pierwszy w życiu zrobiłam kapustę zasmażaną i to właśnie z tegoż przepisu, wyszła wyśmienita :) Nareszcie mój mąż będzie chwalił moją kapustę zasmażaną, a nie cudzą . Dziękuję :)
Kapusta zasmarzana palce lizać!W sam raz na Wigilijny stół.
Super przepis oczywiście zmodyfikowałam go troszkę bo cebulkę podsmażyłam na tłuszczu z boczku a dalej już tradycyjnie masełko i mąka :) wyszło przepysznie moja pierwsza zasmażana kapustka :D Pozdrawiam
super dzisiaj zrobiłam,pycha.Dzięki
Za pierwszym razem niestety nie udało się. Drugie podejście z boczkiem już lepiej. Super przepis.
Za pierwszym razem mi nie wyszło ….. Dziś spróbowałem ponownie , myślałem że zmiażdży mi podniebienie , ten Smak , Zapach , Konsystencja , na prawdę wielkie WoW !!!! O takiej Kapuście marzyłem . Pozdrawiam i Dziękuję Wojtek
Ta kapusta stała się hitem w mojej rodzinie.
rewelacja, wymaga doprawienia wedlug indywidualnego smaku
Mniam!
Zrobiłem, spróbowałem. Jest super !