Jest to rodzaj wiecznie zielonych drzew z rodziny wawrzynowatych, występujących w klimacie tropikalnym i subtropikalnym Ameryki. Owoc ma zarówno zastosowanie w sztuce kulinarnej, jak i w lecznictwie oraz kosmetyce.
Zawarte w nim tłuszcze są lekkostrawne i łatwo przyswajalne przez nasz organizm, przez co dostarczają znacznej dawki kalorii. Obfitość witamin (m.in.: A, B,C, PP) i białek sprawia, że awokado jest pożywne. Warto dodać, iż awokado nie zawiera cholesterolu ani sodu, za to posiada substancje mające właściwości przeciwgrzybiczne i przeciwbakteryjne.
Owoce awokado polecane są osobom:
- cierpiącym na anemię
- nadciśnienie
- dolegliwości żołądkowe
- kłopoty z trawieniem
Awokado pomaga także w łagodzeniu nagłych zmian nastroju u kobiet cierpiących na zespół napięcia przedmiesiączkowego. Stosuje się go w leczeniu niepłodności oraz impotencji. Awokado jest też wspaniałym środkiem na skórę, zawarte w nim składniki chemiczne pobudzają produkcję kolagenu, który pomaga w wygładzaniu zmarszczek oraz nadaje skórze świeży, młody wygląd.
Owoc awokado, dzięki wysokiej zawartości jednonienasyconych tłuszczów, jest jednym z najbardziej silnych pokarmów o właściwościach przeciwutleniających. Dzięki temu owoc awokado chroni organizm przed takim chorobami, jak choroby serca, wylewy krwi do mózgu, rak. Po rozgnieceniu, z powodzeniem może być stosowany jako odpowiednik masła.
Warto zapamiętać !
Awokado jemy na surowo, gdy jest dojrzałe. Jak sprawdzić czy owoc jest dojrzały? Najlepiej palcem – miękkie = dojrzałe. Aby rozdzielić owoc na dwie połówki przecina się je nożem, następnie obie połówki przekręca się w przeciwnych kierunkach.
Owoce, które możemy dostać w naszych sklepach są najczęściej niedojrzałe, ale można ten proces przyspieszyć w następujący sposób : wkładamy owoc awokado do papierowej torebki wraz z jabłkiem i przechowujemy w suchym miejscu o temperaturze pokojowej.
Napisz pierwszy komentarz