Jest to jedna z najkorzystniejszych form przechowywania żywności, pozwalająca cieszyć się sezonowymi warzywami przez cały rok. Proces ten nie zmienia smaku i wyglądu warzyw, a przy tym pozwala w maksymalnym stopniu zachować wartości odżywcze i witaminy. Warzywa mrożone w ten sposób zachowują do 80% składników odżywczych.
Procesowi mrożenia możemy poddać niemal wszystkie warzywa. Należy jednak pamiętać, że najlepiej wybierać te, które mają dość zwartą strukturę i małą zawartość wody (np. nie poleca się mrożenia ogórków ze względu na wodnistą konsystencję – po rozmrożeniu nie będą jędrne). Odpowiednio zmrożone produkty mogą znajdować się w tym stanie nawet przez rok. Choć najlepiej, aby mrożenie trwało jak najkrócej, dzięki czemu na warzywach nie wytworzą się kryształki lodowe, a same warzywa zachowają więcej składników odżywczych.
Chcąc rozmrozić nasze warzywa, najlepiej abyśmy odrazu po wyjęciu wrzucili je do gotującej się wody. Dzięki temu nie stracą one swych wartości odżywczych i pierwotnego wyglądu.
Warto zapamiętać!
Nigdy po całkowitym rozmrożeniu warzyw nie zamrażamy ich ponownie! Ponieważ na zamrożonych przez nas warzywach znajdują się bakterie, które po rozmrożeniu namnażają się o wiele szybciej!
Napisz pierwszy komentarz