Rodzaj głębokiej patelni, z dnem o małej średnicy i wysokimi, pochylonymi ściankami o chropowatej powierzchni. Dno woka powinno być jak najgrubsze i nie spłaszczone, dzięki temu dłużej utrzyma się temperatura.
Najlepsze są woki wykonane z żeliwa, ewentualnie stali węglowej, a to dlatego,że taką patelnię możemy rozgrzać do bardzo wysokiej temperatury bez obaw, że ją przypalimy potrawę. Taki kształt patelni pozwala również na stosowanie minimalnej ilości tłuszczu przy przyrządzaniu potraw.
W woku możemy smażyć, dusić, jak i gotować na parze. Potrawy przyrządza się w nim bardzo szybko, przy czym produkty pozostają chrupiące i nie tracą składników odżywczych, ani koloru.
Wok jest nieodłącznym elementem kuchni Dalekiego Wschodu, a jego historia sięga 2 tysięcy lat. Tradycyjne woki były wykuwane z żelaza i zdecydowanie większe od współczesnych. Stawiano je na specjalnych stojakach, pod którymi palono drewnem.
Witam,
Patelnia wok to rewelacyjne urządzenie kuchenne. Odkąd sam się wyposażyłem w woka przygoda z kuchnią całkowicie się zmieniła, wszystkie inne patelnie poszły w odstawkę. Na woku można przygotować większość potraw, które robię i do tego szybko. Osobiście używam woka ze stali węglowej ręcznie kutego. Polecam każdemu!