Każdy smakosz owoców morza wie, że świeże krewetki w całości to prawdziwy rarytas. Nie potrzebują żadnych wyszukanych dodatków, najlepiej smakują w najprostszej formie.
Krewetki duszone w białym winie, z dodatkiem masła, cebuli i chili to najprostszy i najbardziej znany sposób przyrządzania. Idealne na wyjątkowe okazje. A do tego błyskawiczne do przygotowania.
Dla tych, którzy zaczynają przygodę z owocami morza podpowiadam jak sprawdzić czy krewetki są świeże. Taką krewetkę można rozpoznać przede wszystkim po kolorze i zapachu. Świeże krewetki mają lekko szary kolor i przyjemny zapach.
Składniki:
- 500 g dużych krewetek
- 200 ml białego wytrawnego wina
- sok z 1 cytryny
- 1 cebula
- 2 łyżki masła
- 1/4 łyżeczki płatków chili
- sól do smaku
- pęczek natki pietruszki
Przygotowanie
Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę.
Na dużej patelni rozpuść masło i wrzuć pokrojoną cebulę. Podsmaż 2-3 minuty.
Dodaj krewetki i dopraw je solą oraz płatkami chili. Smaż kolejne 2 minuty.
Wlej sok z cytryny i wino. Zwiększ ogień i gotuj, aż połowa wina odparuje.
Krewetki podawaj posypane natką pietruszki lub innymi świeżymi ziołami.
Napisz pierwszy komentarz