Szparagi zawitały już do sklepów, więc sezon można uznać za otwarty! :) Dziś mój pomysł na szybki i prosty wiosenny obiad ze szparagami w roli głównej.
Ja przygotowałem ten obiad w piekarniku (szparagi) i na patelni (polędwiczki), ale równie dobrze może to być zestaw do grillowania na świeżym powietrzu.
Składniki
- Pęczek zielonych szparagów
- Polędwiczka wieprzowa
- Sos na bazie octu balsamicznego do mięsa
- Musztardowo-miodowy sos vinegrette do polania szparagów
Przygotowanie
Szparagi umyj, odłam twarde części, ułóż na blaszce, skrop oliwą z oliwek i posól. Tak przygotowane wstaw do piekarnika nagrzanego do ok. 175 stopni i piecz do czasu aż ładnie się przypieką i zmiękną.
Polędwiczkę pokrój w grube plastry 2-3 cm grubości. Każdy kawałek mięsa lekko oprósz solą i pieprzem, posyp suszonym rozmarynem i skrop oliwą z oliwek, a następnie odłóż na bok na czas pieczenia szparagów.
Sos vinegrette przygotuj z czterech łyżek oliwy z oliwek, łyżki musztardy, łyżki miodu, dwóch łyżek soku z cytryny oraz wyciśniętego ząbka czosnku. Wszystkie składniki wymieszaj dokładnie do uzyskania gładkiej, złocistej emulsji.
Kiedy szparagi są już prawie gotowe, rozgrzej mocno patelnię (możesz dodać odrobinę tłuszczu do smażenia) i smaż krótko polędwiczki na dużym ogniu. Wystarczy ok. 2 minuty z każdej strony – tak aby mięso nie było surowe, ale by zachowało miękkie i soczyste wnętrze, a z wierzchu ładnie się przypiekło.
Danie podaj zaraz po usmażeniu mięsa z gorącymi szparagami obficie polanymi przygotowanym wcześniej sosem.
Witam. Jak przygotowałes 'Sos na bazie octu balsamicznego do mięsa’? Czy moze uzyłes gotowego?