Chipsy z cukinii to przekąska, którą zjesz bez najmniejszych wyrzutów sumienia. Cukinia smakuje wyśmienicie pod każdą postacią. Świetnie komponuje się z różnymi składnikami, ale równie dobrze sprawdzi się solo.
Co do przypraw panuje pełna dowolność. Możesz użyć swoich ulubionych i doprawić je w zależności od upodobań smakowych. A to mój przepis na zdrowszą wersję chipsów ;)
Składniki
- 1 cukinia
- sól
- zioła prowansalskie
- oliwa z oliwek
Przygotowanie chipsów z cukinii
Cukinię umyj, osusz i pokrój w plasterki o grubości ok. 3 mm.
Plasterki cukinii posmaruj oliwą i oprósz solą oraz ziołami. Następnie ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Piekarnik nastaw na 100 stopni. Talarki umieść w piekarniku na około 30 minut. Po tym czasie wyjmij je z piekarnika, odwróć chipsy na drugą stronę i ponowne włóż na około 30 minut. Najlepiej zaglądać do nich co jakiś czas, by sprawdzać ich stan, powinny się lekko zarumienić i być chrupiące.
Po godzinie najlepiej wyjąć i spróbować jednego chipsa, by upewnić się czy jest wystarczająco upieczony i chrupiący. Gdy ich stopień upieczenia nie jest satysfakcjonujący, daj im jeszcze trochę czasu w piekarniku.
Wyjmij chipsy z piekarnika. Najlepsze zaraz po upieczeniu.
Zrobilam wg przepisu, ale chipsy wyszly surowe i mokre po 2 godzinach wiec suszylam je jak pomidory kolejne 1,5 godziny, ogolnie uwazam ze szkoda zachodu na ta blaszke czy dwie chipsow.
Dzięki za ten przepis :-) Cukinia to hasło rozpoznawcze letnich imprez w naszym towarzystwie. Chipsów cukiniowych jeszcze nie było, ale na pewno będą! :D