Chipsy, które można jeść bez najmniejszych wyrzutów sumienia? To możliwe – zamiast paczki pełnej pustych kalorii, tłuszczu i niezdrowych substancji, lepiej samodzielnie przygotować zdrowszą wersję.
Wystarczy jedynie odrobinę przypraw do smaku, oliwa z oliwek, kilka minut w piekarniku i gotowe. To super zdrowa przekąska dla lubiących coś podjadać. Co do przypraw panuje pełna dowolność. Możesz użyć swoich ulubionych i doprawić je w zależności od upodobań smakowych.
Składniki:
- 4 korzenie pasternaku
- 60 ml oliwy z oliwek
- 1/4 łyżeczki tymianku
- 1/4 łyżeczki oregano
- sól
Przygotowanie
Pasternak obierz i pokrój w cienkie plasterki. Umieść je w dużej misce.
Dodaj oliwę z oliwek, tymianek, oregano i sól. Dokładnie wymieszaj, aby przyprawy pokryły chipsy.
Chipsy wyłóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i piecz przez ok. 20 minut, aż chipsy się przyrumienią.
Napisz pierwszy komentarz