Frytki z marchewki? Jak najbardziej. To świetna alternatywa dla tradycyjnych frytek ziemniaczanych. Zdrowa i równie pyszna propozycja. Smakują wyśmienicie nawet jako samodzielne danie.
Składniki
- 5 marchewek (ilość warzyw zależy od tego jaką porcję frytek chcesz spałaszować, u mnie porcja dla dwóch osób)
- 3 łyżki oliwy
- 1 płaska łyżeczka mielonego imbiru (lub 10 g świeżego imbiru, obranego i startego na drobnych oczkach – danie będzie na pewno bardziej aromatyczne, ja na potrzeby chwili wykorzystałam imbir mielony, a mimo to frytki wyszły pyszne)
- sól do smaku
Przygotowanie
Marchewki umyj, obierz i pokrój w słupki.
Tak przygotowane przełóż do miski i wymieszaj dokładnie z oliwą, solą i imbirem.
Rozłóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w temperaturze 200 stopni przez 20min.
Gotowe frytki przełóż na ręcznik papierowy, który wchłonie nadmiar oliwy.
Smacznego!
Frytki możesz także przygotować z innych dostępnych warzyw korzeniowych: selera, pietruszki czy pasternaku.
Umyj potem obierz? Przecież to nie ma sensu :)
Wlasnie ma . Polecam zaglebic się w temat powinno sie umyc obrac i umyc jeszcze raz :)
Wyszly PYYYYSZNE!!
już czuję jakie to pyszne z takiej młodej słodkiej marchwi, dziś spróbuję