Burgery nie cieszą się dobrą sławą. Uważane są za kaloryczne i niezdrowe. Jednak jest to opinia niesprawiedliwa, bo jeśli wybierzesz pełnoziarniste pieczywo, a do tego mnóstwo warzyw to będzie to fastfood w najlepszym wydaniu. Dziś serwuję domowe burgery z buraków, które są smacznym i pełnowartościowym posiłkiem.
Kotlety przygotowuję z upieczonych buraków i kaszy kuskus. Co do pozostałych składników, które lądują w bułce panuje duża dowolność. Możesz napakować do środka na co tylko masz ochotę. W mojej bułce oprócz bezmięsnych kotletów znalazły się pomidory i czerwona cebula. Do tego słuszna porcja ulubionej zieleniny.
Burgery możesz serwować z dowolnym sosem, np. czosnkowym czy majonezowym. Ja buraczaną słodycz podrasowałam charakternym sosem z dodatkiem chrzanu.
Składniki
- 4 pełnoziarniste bułki
- 400 g buraków
- 1/2 szklanki suchej kaszy kuskus
- 2 małe czerwone cebule
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki sezamu podprażonego na suchej patelni
- jajko
- pomidor
- papryka
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- dowolna zielenina – sałata lodowa, mix sałat, rukola, szpinak
- przyprawy – 1 łyżeczka suszonego tymianku, 1/4 łyżeczki ostrej papryki, sól i świeżo mielony pieprz do smaku
Sos
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 łyżka majonezu
- 1 łyżeczka chrzanu
- przyprawy – sól, pieprz, zioła prowansalskie
Przygotowanie
Buraki umyj, zawiń w folię aluminiową i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, aż będą miękkie, przez około 45-60 minut.
Kaszę ugotuj zgodnie z instrukcją zamieszczoną na opakowaniu.
Buraki obierz i zetrzyj na tarce o większych oczkach i wymieszaj razem z ugotowanym kuskusem, jajkiem, jedną posiekaną cebulą i przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku oraz podprażonym na suchej patelni sezamem.
Masę dopraw solą, pieprzem, tymiankiem, papryką i ponownie wymieszaj.
Z masy dłońmi formuj małe, płaskie kotleciki i ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Kotlety wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C. Piecz przez ok. 20 minut.
Składniki sosu umieść w misce i dokładnie wymieszaj.
Przygotuj pieczywo oraz dodatki i złóż burgera. Bułki przekrój na pół i posmaruj sosem, na spodzie każdej bułki ułóż warstwę zieleniny, ja wykorzystałam mieszankę sałat. Następnie na bułce ląduje buraczany kotlet i warzywa – pokrojone na plasterki pomidory i krążki czerwonej cebuli.
Rewelacyjny pomysł jak i samo wykonanie :) Mega zdjęcia!