Nuggetsy to danie, które znamy głównie jako fast food. A gdyby tak zrobić je we własnej kuchni? Proponuję domową wersję nuggetsów z kurczaka. Soczyste w środku, chrupiące na zewnątrz.
Dodatki są dowolne – możesz połączyć je z pieczonymi ziemniakami, ulubioną surówką czy zieloną sałatką z świeżych warzyw. Smakują doskonale z salsą meksykańską, dipem czosnkowym czy sosem barbecue. Uwielbiają je wszyscy, zarówno dzieci, jak i dorośli.
Składniki:
- 400 g filetów z piersi kurczaka
- 100 g mąki pszenna
- 250 ml mleka
- 1 jajko
- 100 g płatków kukurydzianych
- 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku
- 3 łyżki oleju
- sól, pieprz do smaku
Przygotowanie
Płatki kukurydziane umieść w pojemniku blendera i zmiksuj na drobne kawałki.
Filety pokrój na ok. 2,5 cm kawałki, dopraw solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką, wymieszaj.
W misce zmiksuj na jednolitą masę – mąkę, mleko, jajko, sól i pieprz. Filety włóż do masy i wymieszaj.
Kawałki mięsa wyjmij z ciasta i obtaczaj w płatkach. Układaj na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem.
Nuggetsy skrop olejem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C. Piecz przez 15 minut na złoty kolor.
Napisz pierwszy komentarz