Taka forma podania porannej owsianki to moje odkrycie tegorocznej zimy. Coś ciepłego na rozgrzanie, coś konkretnego ale lekkiego na dobry początek dnia, i coś świeżego zarazem. Po prostu zdrowa bomba.
To co jest najfajniejsze w takim śniadaniu, to możliwość nieskończonych modyfikacji i całkowity brak nudy. Bywały tygodnie w styczniu czy lutym, kiedy taką owsiankę jadłem na śniadania od poniedziałku do piątku – bo co najważniejsze, spokojnie udawało się ją przygotować przed wyjściem do pracy.
Składniki
Składniki komponuj dowolnie i traktuj to co wymieniam niżej jako propozycję i punkt wyjścia do własnych wersji tego pysznego śniadania. Podaję proporcje na dwie solidne porcje
Podstawa to sama owsianka:
- pół szklanki płatków owsianych
- szklanka wody
- pół szklanki mleka
Dodatki do gotowania:
- łyżka ziaren sezamu,
- kilkanaście posiekanych migdałów lub kilka łyżek płatków migdałowych,
- dowolne orzechy – lekko rozdrobnione,
- łyżka rodzynek,
- łyżka żurawiny,
- kilka pokrojonych w kostkę suszonych moreli
- przyprawy: szczypta imbiru, szczypta cynamonu, szczypta kardamonu
Świeże dodatki do podania z gorącą owsianką:
- polecam zestawienie borówek amerykańskich z jabłkiem lub gruszką
- świetnie sprawdzi się też ananas lub brzoskwinie
- na pewno pysznie byłoby z malinami i jagodami
- łyżka miodu dla wielbicieli nieco słodszych klimatów
Przygotowanie
- Wodę i mleko wlewam do rondla i zaczynam podgrzewać.
- Od razu dodaję też płatki owsiane i wszystkie „dodatki do gotowania”.
- Doprowadzam do wrzenia, zmniejszam ognień i gotuję taką lekko pyrkającą mieszaninę do czasu, aż całość ładnie zgęstnieje.
- Owsiankę nakładam do miski i posypuję świeżymi owocami, i ewentualnie dodaję miodu.
- Bon Appétit!
A czy można zrobić owsiankę bez mleka?
Prosta sprawa a taka pyszna,pożywna i zdrowa:)