Pierwszy przepis w dziale Fast Slow Food to potrawa, dzięki której wpadłem na pomysł wprowadzenia takiej kategorii wpisów na blogu. Niezwykle prosta, niedroga i bajecznie smaczna sałatka, a w zasadzie to po prostu pomidory z awokado. Już nie raz dzięki niej udało mi się w błyskawicznym tempie poprawić humor mojej żonie ;-)
Potrzebne składniki
Jak widać na zdjęciu, dużo tego nie ma :) Jeżeli robię tą sałatkę w sezonie pomidorowym, to za pomidorki płacę ok. 2-3 zł, za awokado 2-3 zł, za limonkę 1 zł, a za oliwę i przyprawy pewnie max kilkadziesiąt groszy. Proporcje podaję na dwie średnie porcje – w sam raz na przekąskę albo jeden z kilku głównych składników kolacji czy menu imprezowego.
- Jedno dojrzałe awokado
- ok. 200 gram pomidorów koktajlowych (ujdzie tez zwykły pomidor pokrojony w kostkę)
- Jedna łyżka soku wyciśniętego z limonki
- Oliwa z oliwek
- Sól i pieprz
Przygotowanie
- Awokado obieram i kroję w kostkę (1-1,5 cm)
- Pomidorki kroję na połówki lub ćwiartki i razem z pokrojonym awokado wrzucam do miski
- Następnie zabieram się za sos
- Wyciskam ok. jedną łyżkę świeżego soku z limonki, do tego dodaję jedną-dwie łyżki oliwy z oliwek, sól i świeżo zmielony pieprz
- Dla osób nie tolerujących zbyt kwaśnych smaków polecam do sosu dodać łyżeczkę miodu
- Wszystkie składniki sosu dokładnie mieszam, a gotowym sosem oblewam pomidory z awokado – co ważne, zawsze najlepiej dopasować smak sosu do własnych upodobań, dlatego ilość poszczególnych składników możesz dobierać wedle uznania
- Po dodaniu sosu mieszam jeszcze delikatnie zawartość miski (tak żeby awokado się nie rozpadło)
- GOTOWE!
Bardzo orginalna, smaczna, zdrowa i prosta sałatka, dziękuję:-)
Aj! takie rzeczy lubię! Bardzo bardzo. Dzięki za inspirującą propozycję:)