Say Cheese i ruszamy w naszą GREAT serową podróż po Polsce.
Autorem tego gościnnego wpisu jest Martin Oxley – dyrektor ds handlu i inwestycji w ambasadzie brytyjskiej w Warszawie, pasjonat brytyjskiej kuchni oraz wszystkiego co z nią związane. Dla przypomnienia dodam, że to kolejny artykuł z serii Jedzenie jest GREAT.
Oddaję głos Martinowi:
W Wielkiej Brytanii mamy ponad 700 nazwanych gatunków sera, czyli prawie dwa razy tyle, co Francja – dlatego tu możesz sobie dobrać ser na każdą okazję. Jedzenie sera to przyjemność, a jednocześnie jest to GREAT dodatek w Twojej kuchni.
Ser, zakorzeniony jest w naszej historii i tradycji, a podobnie jak aspekty poszczególnych regionów składają się na GREAT naród, tak samo na smak naszego sera składa się kalejdoskop czynników takich, jak klimat, zwierzę, miejsce, w którym się pasie i to, w jaki sposób się pasie oraz jego mleko. Mikroklimat miejsca, w którym wytwarzany jest ser nadaje mu charakter i osobowość. Podobnie wilgotność, wilgoć oraz, uwidoczniające się w konsystencji starzenie, również odgrywają ważne role w procesie budowania delikatnej tkanki brytyjskiego GREAT sera.
Wydaje się, że najłatwiej będzie zrozumieć różnice pomiędzy naszymi 700 gatunkami, jeżeli pogrupujemy je wkategorie. Można to zrobić na wiele sposobów, jednak chyba najłatwiej podzielić je pod kątem konsystencji oraz sposobu wytwarzania. Tutaj przedstawiamy Wam tylko kilka. Wiemy, że po drodze napotkamy o wiele więcej, ale od czegoś musimy zacząć!
MIĘKKIE/ŚWIEŻE
Cottage, Kremowy, Mozzarella, Ricotta, Fromage Frais.
BIAŁE Z OTOCZKĄ PLEŚNIOWĄ
Somerset/ Brie z Kornwalii /Camembert, St Endellion (Potrójnie Kremowy Brie), ser owczyCapricorn, ser owczy Gevrik, Chatel.
PÓŁTWARDE:
Cheshire, Wensleydale, Caerphilly, Lancashire (kruchy, kremowy i smaczny), Biały Stilton, Yarg, Northumberland, Churnton.
TWARDE:
Wszystkie gatunki Cheddara, jak West Country Farmhouse – dojrzały i łagodny, a także Czerwony Leicester i Podwójny Gloucester.
PLEŚNIOWE NIEBIESKO ŻYŁKOWANE:
Niebieski Stilton, Niebieski Shropshire, Niebieski Wensleydale, Niebieski Cheshire,Niebieski Garstang, Niebieski Vinney.
Z DODATKAMI:
Biały Stilton z morelami, Wensleydale z żurawiną, Cheddar z kruszonym czarnym pieprzem, Podwójny Gloucester z kminem rzymskim, Hatherton z dymką, Sage Derby z szałwią, Northumberland Nettle z pokrzywą.
SPECJALNE:
Wszelkie pozostałe gatunki, na przykład sery z płukaną skórką, specjalne gatunki lokalne, a także Panir, ser w stylu azjatyckim.
Niektóre sery lubią być podawane osobno, inne lubią towarzystwo, a wiele serów lubi, gdy serwuje się je z drinkiem. Z biegiem lat ser zaprzyjaźnił się z piwem, cydrem, whisky i winem.
Chcemy, abyś przy naszej pomocy znalazł odpowiedni ser i zaimponował przyjaciołom kulinarnymi inspiracjami i nowinkami.
Wybierz się z nami w GREAT mini podróż po Polsce.
Napisz pierwszy komentarz