Bakłażan to warzywo, które doskonale nadaje się do grillowania. Możesz przygotować go na wiele sposobów – pokroić w kawałki i dodać do szaszłyków lub podać w formie roladek. Dziś serwuję bakłażany faszerowane.
Warzywa w takiej formie są niezwykle proste i szybkie do przygotowania. Bakłażan sam w sobie potrafi być mdły i nijaki. Charakteru można mu dodać wzbogacając nadzienie o wyraziste dodatki. Do farszu użyłam paprykę, cebulę, czosnek oraz ser feta.
Składniki
- 2 średniej wielkości bakłażany
- 1 czerwona papryka
- 1 mała cebula
- 2 ząbki czosnku
- 125 g sera feta
- 2-3 łyżki oliwy z oliwek
- pęczek natki pietruszki
- sól, pieprz do smaku
Wykonanie
Bakłażany umyj, przekrój wzdłuż na połówki. Łyżeczką wydrąż miąższ i posiekaj go w drobną kostkę.
Połówki bakłażanów lekko posól i odstaw na około 30 minut. Następnie opłucz i osusz papierowym ręcznikiem.
Przygotuj farsz – cebulę drobno posiekaj i wrzuć na rozgrzaną patelnię z oliwą, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek.
Dorzuć pokrojony w kostkę bakłażan i paprykę. Całość podsmaż przez około 5 minut, mieszając co jakiś czas. Dopraw solą i pieprzem.
Wypełnij wgłębienia bakłażana gotowym farszem, dodaj pokrojony w kostkę ser i posyp posiekaną natką pietruszki.
Rozgrzej grill ogrodowy. Bakłażany zawiń w folię aluminiową i grilluj przez około 20-30 minut, aż warzywa będą miękkie.
Napisz pierwszy komentarz