Do przygotowania grillowanej ryby przymierzałam się od dłuższego czasu. Wcześniej na ruszcie lądowały – tradycyjna karkówka czy warzywa w formie szaszłyków. Świeży pstrąg z masłem, czosnkiem, aromatycznym rozmarynem i cytryną to jeden z smaczniejszych sposobów na rybę z grilla.
Dodatkową zaletą dania jest prostota i szybkość wykonania. Grillowanie ryb nie jest wcale trudniejsze niż przygotowanie w ten sposób innego mięsa. Rybę piecz na mocno rozgrzanym grillu. Wtedy wystarczy jej zaledwie kilka minut z każdej strony.
Czas przygotowania
ok. 20 minut + grillowanie
Składniki
- 4 świeże pstrągi (wypatroszone)
- 1 cytryna
- 4 łyżki masła
- 4 gałązki świeżego rozmarynu
- 4 ząbki czosnku
- sól i biały pieprz do smaku
Przygotowanie
Ryby umyj, osusz, dopraw solą i pieprzem. Skrop sokiem z cytryny w środku i na wierzchu.
Do środka pstrąga włóż gałązkę rozmarynu, łyżkę masła i rozgnieciony w prasce ząbek czosnku.
Pstrągi z wierzchu obłóż rozmarynem i zawiń szczelnie w folię aluminiową. Włóż do lodówki na kilkadziesiąt minut.
Rozgrzej grill ogrodowy. Ryby przełóż do specjalnych kratek do grillowania i wrzuć na ruszt.
Ryby grilluj przez ok. 20 minut (z każdej strony po 10 minut).
Do gotowego pstrąga podaj jeszcze po ćwiartce cytryny, by przed jedzeniem skropić ją sokiem.
Napisz pierwszy komentarz