Pstrąg z grilla to świetna propozycja dla wszystkich osób szukających potrawy lżejszej niż kiełbasa, ale równie prostej w przygotowaniu.
Całe, świeże pstrągi są coraz łatwiej dostępne w polskich sklepach. Jeszcze kilka lat temu trzeba było wybrać się do restauracji za miastem, żeby zjeść dobrego, pieczonego pstrąga. Teraz wystarczy wizyta w sklepie, dosłownie kilka chwil przygotowań i można się cieszyć delikatną, samodzielnie grillowaną rybą.
Mój sposób na pstrąga z grilla
- Pstrągi kupuję w całości, ale już wypatroszone. Przygotowuję je najlepiej jeszcze dzień przed grillowaniem, ale jest to na tyle delikatne mięso, że spokojnie można je przygotować nawet pół godziny przed wrzuceniem na ruszt.
- Umyte i wysuszone papierowym ręcznikiem ryby układam na na dużym kawałku folii aluminiowej.
- Do wnętrza ryby wkładam kilka cienkich plasterków cytryny, dwie-trzy gałązki natki pietruszki i kilka płatków zimnego masła. Na koniec dodaję jeszcze nieco świeżo zmielonego czarnego pieprzu.
- Pstrągi z wierzchu obkładam plasterkami cytryny i odrobiną natki pietruszki.
- Następnie ryby zawijam dość szczelnie w folię i wstawiam do lodówki na noc albo przynajmniej na kilkadziesiąt minut.
- Przed rozpoczęciem grillowania przekładam ryby (razem z plastrami cytryny) do specjalnych kratek (jak na zdjęciu) i wrzucam na ruszt.
- Pstrąga grilluję łącznie ok 20 minut (po 10 minut z obu stron), tak aby mięso było w pełni ścięte, ale również delikatne i soczyste.
Pstrąg – polska rybka na polskich stołach
Grillowany pstrąg to powinna być moim zdaniem jedna ze sztandarowych pozycji w tradycyjnym, polskim menu grillowym :) Polska rybka na polskich stołach.
Pstrąg świetnie smakuje „sam ze sobą” w towarzystwie przypieczonego na grillu chleba. Dobrze pasują do niego również grillowane warzywa (np. cukinia, papryka, grillowane pomidory), a przede wszystkim kufel zimnego piwa! :)
Patrząc na to, jak banalny jest w przygotowaniu, a przy tym jak rewelacyjnie smakuje, powinniśmy mieć wyrzuty sumienia za każdym razem, kiedy na ruszt wrzucamy tłustą kiełbasę ;-)
Kupujcie swierze ,pstrągi ,nie z marketów ,bo te nie nadają sie na grila ,rozpadaja sie przy odwijaniu z foli ido wyrzucenia ,szkoda zdrowia i pieniedzy
Piszemy swieze zawsze