Długi weekend majowy za kilka dni. Warto już teraz zaplanować menu na majówkę. Dziś proponuję pierwsze danie na grilla, które cieszy oko i podniebienie. To szaszłyki z kurczakiem, papryką i cebulą.
Doprawione odpowiednim zestawem przypraw – oregano, tymiankiem, papryką wędzoną i chili. Można je podawać z ulubionym sosem. Dobrze sprawdzi się lekki sos na bazie jogurtu, np. sos miętowy, jogurtowo-ziołowy czy czosnkowy. Do szaszłyków z kurczakiem pasują także sałatki z sezonowych warzyw.
Składniki
- filety z kurczaka
- 1 ząbek czosnku
- 5 łyżek oliwy
- 1/2 papryki czerwonej
- 1/2 papryki żółtej
- 1/2 papryki zielonej
- cebula
- po 1/2 łyżeczki suszonych ziół – oregano i tymianek
- po 1/4 łyżeczki suszonej papryki wędzonej i chili
- sól, pieprz
Przygotowanie
Kurczaka opłucz, odetnij ewentualne kostki i włókna. Pokrój w kostkę o boku około 1cm. Dopraw solą i pieprzem.
Czosnek obierz przeciśnij przez praskę i umieść w misce. Dodaj oliwę z oliwek oraz przyprawy. Marynatę wymieszaj.
Kawałki kurczaka umieść w marynacie i pozostaw na godzinę.
Mięso nabij na szpadki do szaszłyków na przemian z kawałkami papryki i cebuli.
- Szaszłyki ułóż na dobrze rozgrzanym grillu, piecz przez około 10 minut, w międzyczasie obracając. Warzywa powinny być miękkie, a mięso kruche.
Napisz pierwszy komentarz