Smaki Turcji i Grecji są bardzo, bardzo charakterystyczne. Każdy kto miał okazję zjeść w jednym z tych krajów prawdziwego kebaba, nie będzie miał ochoty na powtórkę w przeciętnej polskiej kebab-budce. Stęsknionym takich smaków i zapachów polecam proste w przygotowaniu szaszłyki mięsne – idealne na grilla.
Mięso mielone świetnie nadaje się na grilla. Ze względu na złą sławę mięsa mielonego dostępnego w sklepach w postaci gotowych porcji sprzedawanych na tackach, proponuję zakup ładnego kawałka mięsa i zmielenie go w domu. Jest to o wiele prostsze niż się wydaje. Ja mielę mięso w zwykłym blenderze, którym zwykle rozdrabniam warzywa lub miksuję zupę na krem :)
Po kilkukrotnym przygotowaniu takich mięsnych szaszłyków bez większych problemów można modyfikować przepis wedle uznania i komponować nowe smaki (np. używając różnego rodzaju mięs i różnych przypraw). Mój przepis nie jest przypisany do jednej konkretnej kuchni i myślę, że można by te szaszłyki zaliczyć do kuchni tureckiej, greckiej, bułgarskie i pewnie jeszcze kilku innych ;)
Składniki:
- 600 gram mięsa mielonego (do szaszłyków widocznych na zdjęciu użyłem 400 gram cielęciny i 200 gram wołowiny); możesz użyć baraniny, jagnięciny, wieprzowiny, wołowiny, a nawet mięsa drobiowego
- dwie szalotki lub jedna średnia cebula
- dwa ząbki czosnku
- jedno jajko
- dwie łyżki bułki tartej
- pół łyżeczki kminu rzymskiego (kuminu)
- szczypta mielonych goździków
- łyżeczka mielonej słodkiej papryki
- solidna szczypta płatków chilli
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie
Mięso zmieliłem przy pomocy zwykłego ręcznego blendera i wrzuciłem do miski.
Do mięsa wycisnąłem dwa ząbki czosnku i dodałem posiekaną bardzo drobno szalotkę (cebulę).
Dodałem również jajko, wszystkie przyprawy i bułkę tartą.
Wszystkie składniki dokładnie wymieszałem.
W dłoniach formowałem małe kiełbaski.
Każdą kiełbaskę nabiłem na drewniany patyczek.
Szaszłyki ułożyłem na grillu i piekłem po kilka minut z każdej strony, aż do uzyskania złocistego koloru. Szaszłyki można też upiec w domu na patelni, patelni grillowej lub w piekarniku.
Gotowe szaszłyki podałem w towarzystwie miętowego sosu jogurtowego i razowego pieczywa.
Przepis rewelacja!! Szaszłyki wyszły pyszne, robiłam w piekarniku!!! Druga część mini szaszłyczków została usmażona. Dziękuję bardzo.
Dziś zrobiłam mięso według przepisu, z dodatkiem wody. Zięć upiekł na grillu. Wszystkim smakowało. Polecam
W jakiej temperaturze robić jak się przyrządza w piekarniku?
polecałbym 200 st. + termoobieg lub funkcja grilla, dobrze tez powinny wyjść na patelni :)
Wiele razy robiłam te szaszłyki z sosem miętowym i zawsze smakują pysznie! Uwielbiam ten przepis!
Dzięki za komentarz! :)
boczek boczek…nie mozna szynki? :D konserwowa kania ma dobra :D nadziana otoczona w przyprawach i odpowiednio upieczona..mniam :D
kara, swietny pomysl z tym boczkiem… ogolnie produkty kani uwielbiam
Osttanio robilam takie na obiad, ale byly troszke sche dlatego tym razem dodam troszke boczku zmiele go, taki na wagae, np. kani i bedzie spoko, dzieciakom i tak smakuje, wiec jest dobrze:)
to jest genialne!!! właśnie się objadam. dużo gotuję, ale ten przepis zawstydziłby niejedną restaurację. dzięki!:)
Aanetaak ten przepis można pozbawić patyków bez problemu – wtedy będą kiełbaski zamiast szaszłyków ;-)
nie przepadam za szaszłykami ogólnie, bo denerwują mnie patyki ;) Ale za to sos miętowy bardzo mnie zaintrygował – wypróbuję.