Nie wiesz ile gramów cukru mieści się w szklance? Nie masz pod ręką wagi kuchennej, a chcesz upiec ciasto?
Okazuje się, że odmierzanie składników przepisów kulinarnych to niemały problem. Często w jednej recepturze pojawia się niejednolita forma opisu gramatury, gdzie występują: gramy, dekagramy… a pomiędzy nimi miary domowe takie jak: szklanka, łyżka czy łyżeczka.
Dla mnie praktyczniejsze jest posługiwanie się miarką typu szklanka czy łyżka. Korzystam wtedy z przelicznika kulinarnego, który ułatwia przeliczanie gramów na szklanki i odwrotnie. Świetnym rozwiązaniem będzie mała ściąga z przelicznikami :) Musimy również pamiętać, że szklanka szklance nie równa.
I tak, przy założeniu, że szklanka mieści 250 ml wody, 1 szklanka cukru to ok. 220 g.
Szczególnie ważne jest to w przypadku, gdy przygotowujesz ciasto. Nieprawidłowe przeliczanie cukru może zaburzyć proporcje, co przekłada się na efekt końcowy Twojego deseru.
Napisz pierwszy komentarz