W mojej kuchni króluje prostota, dlatego uwielbiam przepisy szybkie i proste w wykonaniu. Najlepsze są takie receptury, do których przygotowania nie muszę wyciągać wagi kuchennej i z aptekarską wręcz precyzją ważyć kolejnych składników. Jeśli Ty także nie jesteś zwolennikiem korzystania z kuchennej wagi, to mam dla Ciebie alternatywę:)
Składniki potrzebne do przygotowania Twojego ulubionego ciasta możesz odmierzyć wykorzystując przedmioty, które w kuchni każdy posiada. Do odmierzania proporcji możesz więc wykorzystać łyżkę – jeden z podstawowych przyborów kuchennych.
W kuchni „łyżka stołowa” jest jedną z zwyczajowych jednostek pojemności czy masy. Jest „miarą” bardzo często używaną w wielu przepisach, dlatego w wielu z nich spotkasz określenia takie jak na przykład: „1 płaska łyżka stołowa mąki”…
Ile gramów mąki mieści się na takiej stołowej łyżce?
1 płaska łyżka stołowa = ok. 15 mililitrów = ok. 10 gramów mąki
Takie rozwiązanie zdecydowanie ułatwi Twoją pracę w kuchni :)
W mojej płaskiej łyżce stołowej mieści się 6 g mąki