Ile waży szklanka mąki? Ile to gramów? To chyba jedne z częściej pojawiających się przy różnych przepisach pytań.
Szczególnie w przepisach dotyczących wypieków i deserów dokładne proporcje składników są bardzo ważne. Dlatego dobrze wiedzieć, ile gramów mąki mieści „szklanka” – przecież w pierwszym lepszym sklepie do wyboru mam co najmniej kilka rodzajów nieznacznie różniących się wielkością?!?
Jeszcze kilkanaście lat temu nasze mamy i babcie miały łatwiej – w każdym domu na półkach stały takie same – standardowe – szklanki (często w zestawie z plastykowym lub metalowym komunistycznym koszyczkiem :D). Stąd pewnie tak popularne jest jeszcze stosowanie w przepisach miary jednej szklanki.
Jedna szklanka mąki pszennej = to ok. 130 – 150 gramów
Przy czym radziłbym stosować tą miarę tylko jeżeli w przepisie jest podana „szklanka mąki” i chcesz odmierzyć dokładną ilość, a w domu masz przykładowo pięć różnych rozmiarów szklanek :) Zakładanie, że Twoja szklanka pomieści konkretną ilość mąki może być ryzykowne dopóki nie sprawdzisz tego przy pomocy wagi kuchennej.
@ fizyk
a a jaki ciezar ma masa? ciemna oczywiscie!
1 kg pierza i 1 kg betonu wazy czyli ma ciezar ten sam- 1 kg , chyba ze chodzi o beton mozgu fizyka,
Figula ma racje, a Tomek niech gotuje a nie filozofuje o szklankach ktore sa miara objetosci a nie wagi!
jesli chodzi o ” wiejskie baby”jak ktos to nieladnie napisal, to nie uzywaly szklanek tylko kubkow, albo na oko i gotowaly lepiej niz ci od szklanek, za oceanem sa kraje gdzie uzywa sie w recepturach cap’s i lyzek , i 1 cup ma objetosc 236 ml, lyzeczka od herbaty [ t ]to 5 ml, lyzka do zupy [ T ] 15 ml, a 250 ml to 1 cup + 1 lyzka, w PRL’u szklanka miala 240 ml czyli w przyblizeniu amerykanski kubek- cup { 1C }, jezeli chodzi o Pani Ania gotuje to jej szklanki maja 250 ml ale w kazdym jej przepisie jest to zaznaczone. waga czyli ciezar czyli masa o o pojemnosci szklanki maki sie rozni i zalezy od rodzaju maki i jej wilgotnosci.
@Figula
nie wagę (ciężar), tylko masę :)
kilogram pierza i kilogram żelaza nie mają takiego samego ciężaru , mają tę samą masą i działa na nie taka sama siła grawitacji, ale na pierze działa większa siła wyporu powietrza (mechanika gazów i cieczy jest w większości taka sama), ta co ją Archimedes obczaił – więc wypadkowa sił jest mniejsza dla pierza i można to wykazać na wadze ;)
Ze względu na małą gęstość powietrza, różnice nie są duże – ale w codziennym życiu nie posługujemy się ilościami substancji o określonej masie, tylko ilościami o określonym ciężarze – czyli jak kupujemy kilogram czegoś o małej gęstości (np. chrupki kukurydziane), to tak naprawdę dostajemy więcej niż 1kg :D
Kuchnia to nie apteka, dokładność do grama nie jest potrzebna, a szklankę w domu miał każdy i pewnie dalej miał będzie (różne kształty ale pojemność zbliżona)… Zaleta jest taka, że przepisy babci działają dalej…
ja mam szklanki do piwa do wina do szklaneczki do wody itd ale normalnej szklanki jak u mojej babci byly do herbaty nie mam i jest to zawsze problem dla mnie problem tak ze super strona ze sa takie informacje. Moze dla ciebie 20 g +/- jest bez roznicy a moze to jest powod ze moje ciasta sa samkowite mimo ze uzywanm tych samych przepisow??
Witam.Ludzie,na rany…dlaczego nie uzywacie wagi? Po jaki …karabin te szklanki?Baby na wsi nie mialy wagi to szklankami odmierzaly wszystko.Mnie strasznie wkurza jak widze w przepisach te szklanki.Po cos wymyslono w koncu wszystkie miary (chyba zeby ludziom ulatwic?)
zgadzam sie Kinga a do tego brak informacji o rozmiarze foremki – jest to okrogla o serdnicy ??? czy jakas inna
Brawo -nowoczesna baba i ta ze wsi i ta miejska używają wagi -a ty Kingo
jesteś babą miejską czy wiejską
wychodzi na to że tylko ,,Baby na wsi” cokolwiek potrafiły zrobić mimo że miały tylko szklanki,,,,,,,pozdrawiam
pani Kingo miastowa -Baby na wsi czasami mieszkaja w duzym miescie Monachium np i korzystaja z polskiego przepisu na szklanki i co i brzydko mowiac dupa musze wiedziec ile to jest gr nie ponizalabym tej wsi tak bardzo bo ze wsi niemalze wszyscy sie wywodzimy pozdrawiam przedswiatecznie Joanna
gramÓW!!
Dzięki! poprawione :)
dlatego warto odmierzać wszystko miarką z podziałką , a nie szklankami, pozdrawiam ;)
Tomku, a gdzie się podziała stara jak świat zasada, że szklanka = 250 g lub 250 mililitrów ? pozdrawiam ;)
Ewela zasada, o której piszesz jest głupia po prostu :) Tym sposobem szklanka betonu miałaby ważyć tyle co szklanka mąki? ;) 250 gram mąki pszennej to 1.5 szklanki (250 ml). Do tej zasady np. pasowałby cukier, bo szklanka cukru to właśnie ok 250 gram ;)
Takiej zasady nigdy nie było, on odnosiła się tylko do 250 ml, ale do gramów juz nigdy, chyba, że wody, zdaje się, że przy wodzie to również 250 g. Tylko, że ml to objętość, więc pasuje do wszystkiego, a gramy… Radzę wrócić na fizykę do gimnazjum, bo kilogram pierza będzie miał sporą objętość, a kilogram żelaza już dużo mniejszą, a jednak waga ta sama.
A co do drugiego to ja uważam, ze przepisy powinni pisać w szklankach, bo to wygodniejsza, a miarkę i wagę nie każdy ma, ża to szklanki, łyżki i łyżeczki już tak.