Odczarowuję bób i szukam dla niego zastosowań innych niż tylko podjadanie całych, ugotowanych na miękko fasolek. Ostatnio wpadłem na pomysł, aby inspirując się hummusem (ciecierzyca ma podobną konsystencję do bobu) przygotować pastę kanapkową z bobu.
Wyszło na tyle super, że przepis musiał pojawić się na blogu – będę sam z niego stale korzystał :)
Czas przygotowania
10 minut
Składniki pasty z bobu
- dwie szklanki ugotowanego na miękko i obranego bobu
- łyżeczka chrzanu (lub dwie jeżeli chrzan ma łagodny smak)
- dwie łyżki oliwy z oliwek
- łyżka soku z limonki
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie pasty
Do wysokiego pojemnika wrzuć bób (tutaj przeczytaj jak gotować bób), a następnie wszystkie pozostałe składniki.
Miksuj całość przy pomocy ręcznego blendera aż do uzyskania gładkiej pasty.
Konsystencja pasty z bobu powinna przypominać kanapkowy hummus lub jeden z popularnych twarożków do smarowania chleba.
Ja bardzo lubię taką pastę na kromce chleba posmarowanej masłem lub olejem kokosowym, z dodatkiem posiekanego szczypiorku i grubo zmielonego pieprzu. Świetnie będzie również pasował plasterek szynki i pomidor.
Napisz pierwszy komentarz