Poranek to pora kiedy nie mam czasu na długie przesiadywanie w kuchni. A co z przygotowaniem zdrowego i smacznego śniadania? Jest na to sposób ;) Rożnego rodzaju pasty do pieczywa.
Pastę możesz przygotować wcześniej i przechowywać w lodówce przez kilka dni. Z dobrym pieczywem to pyszny zestaw śniadaniowy. Doskonale komponuje się także jako dodatek do mięsa czy sera. Dzisiaj pasta z pieczonej papryki na dobry początek dnia.
Składniki
- 4 czerwone papryki
- 1 łyżka tahini
- 1 łyżka soku z limonki
- 1 łyżeczka sosu sojowego
- 1 płaska łyżeczka imbiru
- oliwa z oliwek
- płatki chili
- świeżo zmielony pieprz
Przygotowanie pasty paprykowej
Papryki umyj i pokrój na połówki. Pozbądź się gniazd nasiennych. Pokrojone warzywa ułóż miąższem do góry na blaszce wyłożonej folią aluminiową.
Papryki skrop oliwą z oliwek i piecz w piekarniku nagrzanym do 210 stopni przez około 30 minut, aż skórka będzie ciemna, miejscami może być nawet czarna. Papryki pod wpływem ciepła staną się miękkie i soczyste.
Kiedy skórka papryki stanie się ciemna wyjmij ją z pieca i umieść w jakimś hermetycznym pojemniku, może to być również woreczek foliowy i pozostaw na około 5 minut. Po tym czasie skóra będzie praktycznie sama odchodzić od papryki.
Tak przygotowaną paprykę włóż do pojemnika blendera. Dodaj tahini, sok z limonki, sos sojowy i imbir. Całość zmiksuj na krem o gładkiej konsystencji.
Pastę dopraw świeżo zmielonym pieprzem i płatkami chili.
Jak długo i w jaki sposób można przechowywać taką pastę?
PS . Wygląda smakowicie :)
UPS!
Standardowo przeszłam od razu do przepisu omijając wstęp. w którym jest wszystko jasno i klarownie napisane :)
Zrobiłem wedle tego przepisu i muszę przyznać że wyszła boska. Teraz co dziennie będę smarował sobie kanapki do pracy nią :p
Mniam, musiała smakować bosko! No i ten kolor – aż się człowiek głodny robi :)
mmm! jaki miły początek dnia oglądać takie pyszności! :)