Kolorowe smarowidła kanapkowe zagościły w moim menu na dobre. Staram się robić rożne warianty domowych past, ciągle szukam nowych możliwości i nowych połączeń smakowych.
Dziś podrzucam przepis na pastę z białej fasoli, z jajkiem, chrzanem, oliwą i świeżo mielonym pieprzem. Dodatki nadają paście wyrazistego smaku. Fasola to nie tylko wspaniały smak, ale mnóstwo wartości odżywczych, dlatego warto wprowadzić ją do swojego menu.
Receptura na pastę fasolową z chrzanem pochodzi z książki Mikołaja Reya i Janiny Molek 40 przepisów Królowej Fasoli, w której zawarte są smakowite i zaskakujące potrawy przygotowane z fasoli. Każdy smakosz znajdzie w niej coś dla siebie – od zup, gulaszów po chleby, ciasta i desery.
Składniki
- 200 g białej fasoli
- 2 łyżki utartego chrzanu
- 1 jajko
- 100 ml oliwy z oliwek
- sól, biały pieprz do smaku
Przygotowanie
Fasolę umieść w garnku, zalej wodą (tak, aby fasola znajdowała się pod jej powierzchnią), pozostaw do namoczenia – najlepiej na całą noc.
Następnego dnia wylej wodę, w której moczyła się fasola. Przepłucz i zalej nową wodą. Gotuj fasolę do miękkości w osolonej wodzie.
Ugotowaną fasolę odcedź i postaw do przestudzenia.
Jajko ugotuj na twardo. Do garnka wlej wodę, włóż jajko i wstaw na średni ogień. Od momentu zagotowania wody, jajko powinno gotować się 6 minut.
Następnie zalej zimną wodą, ostudź i obierz ze skorupki.
W pojemniku blendera umieść ugotowaną fasolę, jajko, chrzan, oliwę, przyprawy i miksuj, aż do uzyskania pasty o jednolitej konsystencji.
Czy to może byc chrzan ze sloiczka? Pasta prezentuje się zachecajaco, tylko pytanie, czy z gotowym chrzanem będzie równie smaczna?