W sierpniu można jeszcze natknąć się w sklepach na świeży bób. Nie jest on już tak delikatny jak bób młody, ale nadal świetnie nadaje się do wykorzystania w letniej kuchni.
Tym razem z bobu postanowiłem przygotować pesto bazujące również na żółtym serze, ziarnach słonecznika i oliwie z oliwek. Wyszło przepysznie, tak bardzo, że zjedliśmy całe to pesto za jednym zamachem – a miało zostać na drugi dzień do kanapek do pracy ;)
Czas przygotowania
Najwięcej czasu zajmuje gotowanie i obieranie bobu. Poza tymi czynnościami zarezerwuj sobie maksymalnie 10 minut.
Składniki pesto z bobu
- 1 szklanka ugotowanego i obranego ze skóry bobu (przeczytaj poradnik jak ugotować bób)
- 50 g startego lub pokrojonego w kostkę twardego żółtego sera (najlepiej typu parmezan)
- cztery łyżki ziaren słonecznika
- 1/3 szklanki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
- 1 mały ząbek czosnku
- 1 łyżka soku z cytryny
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie pesto z bobu
Wszystkie składniki wrzuć do pojemnika blendera i miksuj na dużych obrotach aż do uzyskania jednorodnej masy.
Pesto nie powinno być zbyt gęste i zbite, dlatego w razie potrzeby dolej więcej oliwy i ponownie zmiksuj całość przez chwilę, aby składniki dobrze się połączyły.
Najlepiej smakuje na grzankach z dobrego pieczywa, dobrze sprawdzi się np. jako dodatek do świeżych pomidorów, a także jako dip na imprezach.
Świetny pomysł na pesto inaczej :)
Pesto można na wiele sposobów przygotować, tak że nie tylko z bazylii jest „tradycyjnie” ;)