Tortilla to jest taki fajny wynalazek, z którego wyczarować można najróżniejsze rzeczy. Np. szybką i prostą przekąskę w sam raz na wieczór przy piwie, lub na karnawałową imprezę.
Do przygotowania takich jedno-kęsowych roladek użyć można wszystkiego co tylko się lubi. Ważne, żeby był jakiś wiodący akcent (np. łosoś), żeby było coś świeżego i chrupiącego (np. rukola), i żeby całość ładnie się skleiła i dobrze trzymała (np. twarożek).
Jest to świetna propozycja na wszelkiego rodzaju imprezy – nie tylko karnawałowe. Ja lubię takie roladki przygotować po prostu na zwykły, piątkowy wieczór przy dobrym filmie i szklance zimnego piwa.
Składniki:
- pszenne tortille
- rukola
- wędzony łosoś
- twarożek do smarowania
- cebula
- odrobina ketchupu lub innego ulubionego sosu
- sok wyciśnięty z cytryny lub limonki
Przygotowanie
Całą powierzchnię placka (tortilli) smaruję twarożkiem.
Następnie wzdłuż placka układam kawałki łososia.
Łososia posypuję drobno posiekaną cebulą i skrapiam sokiem z limonki.
W innej części placka (tam gdzie nie ma łososia), nakładam odrobinę ketchupu lub innego sosu – ma to urozmaicić i nieco wzmocnić smak. Nie jest to jednak dodatek konieczny i np. moja małżonka twierdzi zawsze, że psuje to delikatny smak łososia ;)
Na mniej więcej połowie powierzchni tortilli układam liście rukoli.
Chwytam placek od strony gdzie ułożony został łosoś i dość mocno dociskając zawijam szczelnie tortillę.
Na koniec kroję zawiniętego wrapa w roladki o grubości ok. 2 cm i układam je na talerzu.
Jest to rewelacyjna przekąska do pochwycenia w palce i zjedzenia w formie jednego kęsa.
Zobacz jak usmażyć perfekcyjnego łososia na patelni:
Czy robisz czasem swoje własne naleśniki tortilli? Twoje filmy są świetne, wszystko prosto pokazane, a przepisy oszczędne. Świetne!
Pozdrawiam
zamiast twarożku tez super smakuje pesto ziołowe np.bazyliowe
zamiast keczupu proponuje + odrobine pasty z suszonych pomidorów :-) a tortilla tez pyszna będzie kukurydziana tym bardziej jeśli ktoś nie toleruje glutenu. pozdrawiam:-) ps.super blog!!!! uwielbiam! zainspirował mnie
Oj, wygląda to przepysznie. Mam właśnie w lodówce spora porcję rukoli. Chłopak miał kupić szpinak a oczywiście wziął jakieś inne „zielone liście” i nie patrzył jakie, bo mu się spieszyło :) A tamten przepis był koniecznie ze szpinakiem, więc nie zużyłam całej rukoli. Łososia mam a placki nauczyłam się robić kiedyś sama, są naprawdę smaczne. Więc już wiem co będzie jutro daniem głównym na obiadek :)
Dodawanie wszędzie i do wszystkiego ketchupu stało się w ostatnich latach w Polsce jakąś dziwną manią, Żona ma rację. Ketchup jest tu nie potrzebny. Można dodać jajko. Będzie lepsze. Na pizzę – ketchup, do kebaba – ketchup. Polacy walą ketchup wszędzie, nawet jeśli on do danej potrawy nie pasuje. W 1-szej połowie lat 80-tych ketchup w Polsce w ogóle nie był znany, a teraz jest to jakaś obsesja.
Nawet do jajecznicy dają i omletu. To całkiem traci swój odpowiedni smak!!!!!!! Masz rację!
Robiłam niedawno podobne, ale ze szpinakiem zamiast rukoli. To naprawdę świetna przekąska :))
Wygląda super, na pewno zrobię :)
Pyszne roladki, ślicznie się prezentują, ja robiłam niedawno podobne tylko z serem, salami i jogurtem(,kuchnia lidla,), równie pyszne :)
pyycha :)
a placki tortilli trzeba jakos podgrzewać czy po wyjęciu z opakowania są właściwie gotowe do spożycia?
To zależy jakie masz placki, ja raz podgrzewam, raz nie ;)