Kaszę jaglaną lubię za to, że ma mnóstwo zastosowań kulinarnych i jest pyszna w każdym wydaniu. Ma ciekawy smak, który świetnie komponuje się ze słodkimi, jak i bardziej wytrawnymi dodatkami. Dziś proponuję kaszę jaglaną w postaci koktajlu.
Kaszę miksuję z mlekiem migdałowym i owocami. Sięgam po mango i banana oraz dorzucam kurkumę i pestki granatu, ale możesz użyć dowolnych owoców i dodatków.
Na blogu pojawiło się już połączenie kaszy jaglanej z truskawkami oraz musem mango i borówkami. Zestawienie kaszy o migdałowej nucie ze słodkimi owocami to doskonały pomysł na błyskawiczny do zrobienia, niezwykle smaczny i zdrowy koktajl. Polecam szklankę takiego napoju zarówno na początek dnia, jak i na lekki deser czy kolację.
Składniki
- ok. 350 ml mleka migdałowego
- 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
- 1 mango
- 1 banan
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- owoc granatu do dekoracji
Wartości odżywcze
Przygotowanie
Odkrój części mango obok pestki, następnie odkrojone kawałki połóż skórką do deski i natnij miąższ w kostkę (nie za głęboko, żeby nie naciąć skórki). Skórkę z naciętym w kratkę miąższem odwróć na lewą stronę. Nacięte cząstki mango rozdzielą się. W ten sposób uzyskasz pokrojony w kostkę owoc. Wrzuć je do pojemnika blendera.
Banana obierz i dorzuć do pojemnika.
Dodaj ugotowaną kaszę jaglaną, mleko i kurkumę.
Wszystko zmiksuj, aż do uzyskania gładkiego, jednolitego koktajlu. Jeśli koktajl jest za gęsty dolej więcej mleka.
Gotowy koktajl przelej do szklanek i udekoruj pestkami granatu.
Niestety, koktajl wyszedł mdły. Nie moje smaki :c