Sezon na truskawki dopiero przed nami, więc korzystam z domowych zapasów mrożonek. Z truskawek przygotowałam pyszny koktajl z dodatkiem mleka kokosowego. Połączenie owoców z nutą kokosową tworzy idealną kompozycję smakową.
Koktajl jest bardzo prosty i szybki w przygotowaniu – sprowadza się do zmiksowania kilku składników. W sezonie wykorzystaj porcję świeżych owoców o nieziemskim smaku i aromacie.
Czas przygotowania
15 minut
Składniki koktajlu (2 porcje)
- 400 g truskawek mrożonych, w sezonie świeże
- 400 ml mleka kokosowego
- 2 łyżeczki miodu
- wiórki kokosowe i kilka truskawek do dekoracji
Wartości odżywcze
Truskawka – posiada sporo witaminy C, więcej niż cytryna, czy grejpfrut. Już 10 dag owoców pokrywa dobowe zapotrzebowanie na witaminę C, która ułatwia organizmowi przyswajanie zawartego w nich żelaza. Truskawki chronią przed anemią i wzmacniają organizm. Dzięki witaminom z grupy B i magnezowi działają antydepresyjnie. Ponadto truskawki zawierają też sporo pektyn, usuwających nadmiar złego cholesterolu, oraz dużo przeciwutleniaczy, które mają zdolność neutralizowania substancji rakotwórczych.
Przygotowanie
Do pojemnika blendera wrzuć truskawki, dodaj mleko kokosowe.
Składniki dokładnie miksuj. Koktajl możesz dosłodzić miodem. Jeszcze raz zmiksuj, aż do uzyskania gładkiej, jednolitej konsystencji napoju.
Gotowy koktajl przelej do szklanek. Na wierzchu każdego połóż truskawki i posyp wiórkami kokosowymi.
A ja mam pytanie co do przechowywania. Czy jest to możliwe? Na przykład zrobienie dodatkowej opcji, zostawienie jej w lodówce i zabranie jej dopiero następnego dnia. Czy jest to możliwe?
+A sam przepis pychotka, często gdy nie mam ochoty na zwykłe śniadanie to i jakieś zdrowe ciasteczko i uśmiech na cały dzień :)
Tak to jest możliwe, a nawet można zamrozić i przechować nawet do trzech miesięcy :)
Niesamowite! Dziękuję bardzo za szybką odpowiedź. Jako zabiegany uczeń, rano wątpię w to, że będę miała czas zrobić taki koktajl, a on świetnie mnie budzi rano (a przez problemy zdrowotne nie mogę pozwolić sobie na kawę :( ) Tak zrobię ją sobie wieczorem, a rano będzie gotowa do wzięcia w podróż :D I widzę, że mogę sobie nawet zrobić zapas.
I to jest właśnie to co uwielbiam !
Uwielbiam takie zdrowe przepisy, bez cukru i mleka zwierzecego, gratulacje :-)
Podpinam sie pod pytanie Doroty. Słyszałem już gdzieś, że „nasze” truskawki są już dostępne na rynku, ale nie wiem czy są one takie zdrowe… U mnie na krzaczkach truskawki są jeszcze zielone… CO do koktajlu, super urozmaicenie, u mnie zawsze dawałem zwykłe mleko, truskawki i cukier, w wersji kokosowej – pychotka!
To pewnie są szklarniowe ;-)
Czy teraz można jeść truskawki , które są w sprzedaży na straganach? Czy lepiej ich unikać? a co z pomidorami, ogórkami, sałata , pietruszka , koprem ?
Wspaniałe truskawki… nie mogę się doczekać sezonu! :)