Kolorowe smoothie zagościły w moim menu na dobre i teraz nie wyobrażam sobie dnia bez takiego dopalacza. Dziś zmiksowałam produkty, które dają energetycznego kopa i w kilka sekund poprawiają nastrój.
Do przygotowania odżywczego koktajlu wybrałam daktyle, banana, kakao i mleko migdałowe. Do tego chrupiąca posypka z płatków migdałowych, owsianych i gorzkiej czekolady. Jeżeli szukasz inspiracji na przygotowanie czegoś super smacznego i zdrowego, to polecam właśnie taki zestaw.
Czas przygotowania
Przygotowanie koktajlu zajmie nie więcej niż kwadrans.
Składniki
- 250 g mleka roślinnego np. migdałowego
- 4 suszone daktyle
- 1 dojrzały banan
- 1 łyżeczka surowego kakao
- dodatkowo: 2 łyżki płatków migdałowych, 1 łyżka płatków owsianych, wiórki gorzkiej czekolady do dekoracji
Wartości odżywcze
Banan – dieta bogata w banany wzmacnia układ nerwowy i chroni układ krążenia. Owoce poprawiają pamięć i koncentrację. To doskonałe źródło energii – już jeden banan dziennie odżywia organizm i wspomaga jego regenerację.
Daktyle – zarówno te suszone, jak i świeże, są bogate w błonnik, liczne witaminy (zwłaszcza w witaminę B3), związki mineralne (szczególnie potas), a także przeciwutleniacze i salicylany, które działają jak aspiryna. Zaleca się ich jedzenie podczas przeziębienia i osłabienia organizmu. Daktyle, z uwagi na bogactwo cukrów prostych, są dobrym źródłem energii, dlatego polecane są dla osób aktywnych fizycznie.
Przygotowanie
Banan obierz ze skórki, podziel na mniejsze kawałki i wrzuć do pojemnika blendera.
Zalej mlekiem roślinnym (do przygotowania koktajlu wykorzystałam mleko migdałowe własnej produkcji).
Dodaj suszone daktyle i kakao. Całość miksuj, aż powstanie jednolity napój.
Koktajl przelej do szklanek i serwuj udekorowany płatkami migdałowymi, owsianymi oraz wiórkami z gorzkiej czekolady.
Napisz pierwszy komentarz