Po długich poszukiwaniach w końcu udało mi się dorwać jarmuż. Jest to chyba najbardziej wychwalana w sieci zielenina. Nie ma co się dziwić, bo liście jarmużu są bardzo zdrowe. Wykorzystując ich odżywczy potencjał przygotowałam kolejną bombę witaminową w postaci zielonego smoothie.
Jarmuż ma wyrazisty, kapuściany posmak. Koktajl wzbogaciłam słodką gruszką, bananem i sokiem z pomarańczy. Na górze wylądowała żurawina i płatki migdałowe. Wyszło naprawdę pysznie :)
Czas przygotowania
Przygotowanie zielonego, super zdrowego i pysznego koktajlu zajmie nie więcej niż 15 minut.
Składniki
- spora garść jarmużu (ok. 50 g)
- 1 gruszka
- 1 banan
- sok z 1 pomarańczy
- do podania: płatki migdałowe, suszona żurawina, liść jarmużu
Wartości odżywcze
Jarmuż – jest skarbnicą sulforafanu – przeciwutleniacza, który ma silne działanie antynowotworowe. Liście jarmużu są bogate w białko, błonnik i mnóstwo witamin – przede wszystkim C (filiżanka jarmużu zawiera więcej witaminy C niż wynosi dzienna norma), K (odgrywa istotną rolę w procesie krzepnięcia krwi) i A (zapobiega problemom ze wzrokiem). Jest cennym źródłem potasu, miedzi i manganu. Samo zdrowie, jednak ważne jest zachowanie zdrowego rozsądku i umiaru. Spożywanie go w dużej ilości spowalnia wchłanianie jodu, dlatego na jarmuż szczególnie powinny uważać osoby z problemami tarczycowymi.
Żurawina – jest stosowana na przeziębienia, anginy, problemy z żołądkiem czy pęcherzem. Zawiera dużo błonnika, witamin oraz minerałów: sodu, potasu, fosforu, wapnia, magnezu, jodu i żelaza (wspomaga walkę z anemią) oraz flawonoidy, które pełnią funkcję silnych przeciwutleniaczy.
Banan – dieta bogata w banany wzmacnia układ nerwowy i chroni układ krążenia. Owoce poprawiają pamięć i koncentrację. To doskonałe źródło energii – już jeden banan dziennie odżywia organizm i wspomaga jego regenerację.
Wykonanie
Jarmuż przelej wrzątkiem, a następnie zimną wodą. Odłóż na durszlak do odcedzenia. Usuń twarde nerwy z liści i wrzuć do pojemnika blendera.
Gruszkę i banana obierz, pokrój na mniejsze kawałki. Z gruszki usuń gniazda nasienne. Owoce dodaj do pojemnika.
Dolej sok pomarańczowy i blenduj kilka razy, aby wszystkie składniki dokładnie się zmiksowały. Jeśli koktajl jest za gęsty dodaj więcej soku w razie potrzeby.
Na koniec udekoruj koktajl – ułóż żurawinę, płatki migdałowe i liść jarmużu.
Super , smacznie i zdrowo. Dzięki za przepis:)
Super smaczny polecam. Pozdrawiam serdecznie wszystkich jarmużowych łasuchów Małgorzata :-):-)
Rewelacja!!!
obłędnie pyszny!!! :))))))))))))))))))))))))))))))
Łaaaał! Koktajl jarmużowy? Mam w ogródku to zielsko, nie wiedziałam, że można go wypić ;) Musze spróbować :)
Ponieważ uwielbiam jarmuż, staram się pić codziennie koktajle właśnie z tego warzywa. Przepis fajny. Nie trzeba dużej filozofii żeby sporządzić koktajl z jarmużu a dodatkiem może być każdy inny owoc. Żeby jarmuż był lepiej przyswajalny dobrze jest dodać np.: mleko do koktajlu. Ja dodaje różne owoce i zawsze jest pyszny i zdrowy. Uważam również że nie warto przelewać jarmużu wrzątkiem jeśli chcemy zrobić koktajl ponieważ w ten sposób traci swoje wartości odżywcze.
Byłam mega sceptyczna, ale raz spróbowałam i teraz piję go codziennie! Czasem przemycam w koktajlu siemię lniane. Dzięki za inspiracje:)
Super :)
pychota.