Koktajl własnej roboty smakuje o każdej porze dnia. Tym razem proponuję koktajl o intensywnie czerwonej barwie, gdzie głównym składnikiem są pomidory. Sezon na pomidory właśnie trwa, więc nie zwlekaj – w sierpniu smakują najlepiej.
Napój z pomidorów i selera naciowego jest prosty w przygotowaniu, smaczny i uzupełnia wszelkie niedobory w organizmie. Główne składniki koktajlu obfitują w wiele cennych składników. Do przygotowania koktajlu wybieram pomidory malinowe o słodkim smaku i dużej ilości soku.
Czas przygotowania
ok. 20 minut
Składniki koktajlu
- 3 duże pomidory malinowe
- 2 łodygi selera naciowego
- szczypta soli morskiej
- szczypta pieprzu i chili (opcjonalnie)
Wartości odżywcze
Pomidory – to cenne źródło witamin i minerałów. Warzywa to spora dawka witaminy C (duży pomidor pokrywa zapotrzebowanie na witaminę w ok. 60%), witamin z grupy B (działają pozytywnie na nasz układ nerwowy), PP (reguluje poziom cholesterolu we krwi). Pomidory zawierają także sporo składników mineralnych m.in. potas, magnez, wapń, żelazo, miedź i kobalt. Najcenniejszym składnikiem, w który bogate są pomidory jest antynowotworowy likopen. Opóźnia procesy starzenia organizmu, ponieważ neutralizuje wolne rodniki. Pomidory zmniejszają ryzyko zawałów serca, miażdżycy, obniżają ciśnienie krwi, wpływają na prawidłową pracę układu krwionośnego.
Seler naciowy – zielone łodygi są skarbnicą cennych składników – witamin A, E, C oraz wielu minerałów takich jak żelazo, wapń i fosfor. Dieta bogata w seler oczyszcza organizm z toksyn. Łodyga selera odtruwa organizm, pomaga trawić tłuszcze, poprawia pracę nerek i serca oraz koi stargane nerwy. Seler polecany jest także osobom cierpiącym na nadciśnienie tętnicze. Sprawdza się doskonale jako składnik diety odchudzającej.
Przygotowanie
Pomidory obierz – natnij nożem na krzyż przy szypułce i sparz wrzątkiem. Po chwili bez problemu usuniesz skórkę.
Obrane pomidory pokrój w kostkę, usuń gniazda nasienne. Miąższ wrzuć do pojemnika blendera.
Łodygi selera naciowego opłucz i pokrój na mniejsze kawałki. Dodaj do pomidorów.
Składniki zmiksuj w blenderze razem przyprawami, aż do uzyskania gładkiej konsystencji koktajlu.
Pyszny koktajl, ale ja musiałam dodać wody bo mój blender nie dawał rady :)
Bardzo ciekawe z tym dodaniem naci selera wykorzystam to na pewno – tworząc koktajl na bazie Twojego przepisu