Woda to podstawa. Świetnym zamiennikiem zwykłej wody mineralnej jest woda smakowa. Nie taka ze sklepowej półki, ale zrobiona w domu, bez sztucznych barwników i innych substancji. Jak ją przygotować?
Wodę smakową można przyrządzić w kilka minut samodzielnie w domu. Wystarczy, że do wody mineralnej dodasz ulubione owoce, odrobinę soku wyciśniętego z owoców oraz gałązki ziół. W ten sposób dostarczysz sobie sporą dawkę witamin i jednocześnie odpowiednio nawodnisz organizm.
Przygotowałam wodę smakową z owocami cytrusowymi. W dzbanku wylądowały – cytryna, limonka i grejpfrut. Całość wzbogaciłam gałązkami świeżego rozmarynu i imbirem. Ten orzeźwiający napój z lekką ziołową nutą doskonale ugasi pragnienie w największy upał.
Składniki
- 500 ml zimnej wody
- 1 cytryna
- 1 grejpfrut
- 2 limonki
- kawałek imbiru (ok. 4 cm)
- kilka gałązek świeżego rozmarynu
- pokruszony lód
Wartości odżywcze
Cytryna – to owoc pełen wartościowych składników – cytryna to przede wszystkim spora dawka witaminy C, ale także witamin z grupy B. Posiada mnóstwo właściwości leczniczych – wzmacnia odporność, leczy infekcje, stanowi skuteczny środek przeciwko przeziębieniom. Olejek cytrynowy ma właściwości przeciwdepresyjne.
Imbir – szczególnie polecany jest osobom o osłabionej odporności – posiada właściwości rozgrzewające i przeciwzapalne. Ponadto ułatwia trawienie, leczy migreny, zwiększa koncentrację, polepsza krążenie krwi i działa pobudzająco.
Grejpfrut – zawiera moc dobroczynnych dla zdrowia składników – witaminę C, E, PP i B, kwas foliowy, flawonoidy, pektyny, wapń, fosfor, żelazo, cynk i wiele innych. Specyficzny, gorzkawy smak nadaje mu naringina, która działa przeciwzapalnie i przeciwnowotworowo. Ponadto owoc ten ma niską wartość kaloryczną, dlatego uważany jest za idealny podczas diety.
Przygotowanie
Cytrynę, limonkę i grejpfrut sparz wrzątkiem i dokładnie wyszoruj.
Cytrusy przekrój na połówki. Z jednej części wyciśnij sok, natomiast drugą część pokrój w plasterki.
Do dużego słoika lub dzbanka wrzuć plasterki cytrusów i zalej sokiem z owoców i zimną wodą.
Imbir obierz ze skórki za pomocą obieraczki do warzyw lub łyżeczki. Ok. 4 cm korzenia zetrzyj na tarce i dodaj do pozostałych składników.
Do napoju dorzuć kilka gałązek świeżego rozmarynu i odstaw do lodówki na kilka godzin.
Na chwilę przed podaniem do napoju dodaj pokruszone kostki lodu i porządnie zamieszaj.
Napisz pierwszy komentarz