Owocowe i warzywne koktajle na stałe zagościły w moim menu. Do tej pory na blogu gościły raczej orzeźwiające napoje. Jesienią także popijam smoothie, tyle że koktajlu nie schładzam, nie dodaję lodu. Wzbogacam jedynie o ulubione korzenne przyprawy.
Dziś proponuję rozgrzewający koktajl. To klasyczne połączenie jesiennych owoców – jabłka i gruszki z korzenną nutą takich przypraw jak – cynamon i imbir. Szklanka smoothie to ogromna dawka witamin i smaku.
Składniki
- jabłko
- gruszka
- 100 ml soku jabłkowego
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka miodu
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- szczypta imbiru
Wartości odżywcze
Gruszka – jeden z nielicznych owoców zawierających jod, czyli minerał pozytywnie wpływający na funkcjonowanie tarczycy. Zawiera brom pobudzający pracę mózgu i poprawiający koncentrację. Miękkie, dojrzałe gruszki pobudzają trawienie.
Jabłko – to prawdziwy eliksir młodości. Zawiera cenne przeciwutleniacze, które przedłużają życie komórek organizmu. Owoc rozprawi się z cholesterolem – już 1-2 jabłka każdego dnia potrafią znacznie obniżyć stężenie złego cholesterolu. Pomagają walczyć z kilogramami – są niskokaloryczne, usprawniają proces trawienia oraz skutecznie hamują apetyt. Wzmacniają odporność – są bogate w witaminę C, szczególnie te kwaśniejsze odmiany.
Przygotowanie
Jabłko i gruszkę obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój na mniejsze kawałki.
Owoce umieść w pojemniku blendera i zmiksuj, aż do uzyskania gładkiego, jednolitego koktajlu.
Mus owocowy uzupełnij sokiem jabłkowym do uzyskania pożądanej konsystencji. Dodaj miód, sok z cytryny i przyprawy. Ponownie zmiksuj.
Gotowy koktajl przelej do szklanek. Możesz dodatkowo oprószyć szczyptą przypraw.
Napisz pierwszy komentarz