Suszone figi są bardzo popularne – owoce dodają smaku wielu wypiekom, deserom. Właśnie trwa sezon na świeże figi, które kuszą piękną, fioletową barwą i słodkim smakiem. Figi posłużyły mi jako główny składnik smoothie.
Do napoju dorzuciłam także inne owoce – pomarańcze i banana oraz dodałam mleko migdałowe. Mleko możesz zastąpić jogurtem. Figi są bardzo słodkie, dlatego nie ma potrzeby dosładzania koktajlu.
Czas przygotowania
ok. 15 minut
Składniki
- 125 ml mleka migdałowego
- 1 banan
- 1 duża lub 2 małe pomarańcze
- 3-4 dojrzałe figi
- do podania – 1 łyżka startej skórki z pomarańczy
Wartości odżywcze
Pomarańcza – tak jak pozostałe cytrusy zawiera sporo witaminy C, która poprawia odporność organizmu, ułatwia przyswajanie żelaza, i dodaje energii. Pomarańcze są dobrym źródłem błonnika i flawonoidów wzmacniających działanie witaminy C. Zawierają także inne cenne składniki: witaminy A, B, B12 i P. Są bogate w kwas foliowy i potas – dlatego jedzenie tych owoców polecane jest kobietom w ciąży. Olejki eteryczne zawarte w owocach poprawiają nastrój, działają odprężająco i przeciwdepresyjnie.
Banan – dieta bogata w banany wzmacnia układ nerwowy i chroni układ krążenia. Owoce poprawiają pamięć i koncentrację. To doskonałe źródło energii – już jeden banan dziennie odżywia organizm i wspomaga jego regenerację.
Figa – ten egzotyczny owoc ma wiele właściwości zdrowotnych. Figi są bogate w błonnik, wpływają na obniżenie cholesterolu we krwi oraz regulują pracę układu krwionośnego. Owoce mają działanie przeciwutleniające i przeciwzapalne.
Przygotowanie
Pomarańcze sparz wrzątkiem i dokładnie wyszoruj. Zetrzyj skórkę.
Banana i pomarańcze obierz, podziel na mniejsze kawałki. Następnie owoce umieść w pojemniku blendera.
Figi dokładnie umyj, pokrój na plasterki (kilka możesz zachować do dekoracji) i dorzuć do pojemnika.
Owoce zmiksuj w blenderze razem z mlekiem, aż do uzyskania gładkiej konsystencji koktajlu.
Koktajl wlej do szklanek i udekoruj startą skórką z pomarańczy i plasterkami figi.
Taki koktajl musiał być pyszny :)