Na początku mojej przygody z smoothie, głównymi składnikami były tylko owoce i warzywa. Z czasem na blogu pojawiły się zielone mikstury na bazie super zdrowej zieleniny. A teraz coraz częściej przygotowuję pyszne i sycące koktajle z dodatkiem mleka roślinnego.
W prezentowanym przepisie wykorzystałam moje ulubione mleko kokosowe, które połączyłam z owocami – mango i pomarańczą oraz sokiem z cytryny. Zestawienie owoców z nutą kokosową tworzy idealną kompozycję smakową. Polecam szklankę takiego napoju zarówno na początek dnia, jak i na lekki deser czy kolację.
Czas przygotowania
Przygotowanie zdrowej mikstury zajmie nie więcej niż kwadrans.
Składniki na 2 porcje koktajlu
- 1 mango
- 1 pomarańcza
- 200 ml mleka kokosowego
- sok z 1/2 cytryny
- kawałek świeżego imbiru (opcjonalnie)
- nasiona chia i listki mięty do dekoracji
Wartości odżywcze
Mango – Ten soczysty i aromatyczny owoc posiada mnóstwo właściwości zdrowotnych. Jest bogaty w składniki, które pomagają oczyszczać skórę, wspierać zdrowie oczu, chronić przed cukrzycą, a nawet zapobiegać rozwojowi i rozprzestrzenianiu się nowotworów.
Pomarańcza – tak jak pozostałe cytrusy zawiera sporo witaminy C, która poprawia odporność organizmu, ułatwia przyswajanie żelaza i dodaje energii. Pomarańcze są dobrym źródłem błonnika i flawonoidów wzmacniających działanie witaminy C. Są bogate w kwas foliowy i potas – dlatego jedzenie tych owoców szczególnie polecane jest kobietom w ciąży. Olejki eteryczne zawarte w pomarańczach poprawiają nastrój, działają odprężająco i przeciwdepresyjnie.
Przygotowanie
Mango obierz, pokrój na mniejsze kawałki i umieść w pojemniku blendera.
Pomarańczę obierz i wytnij miąższ, usuwając białe błonki. Dorzuć do pojemnika.
Dodaj sok z cytryny i starty imbir (jeśli używasz). Składniki zalej mlekiem kokosowym i zmiksuj, aż otrzymasz gładki koktajl.
Napój przelej do szklanek. Na koniec sypnij szczyptę nasion chia i dodaj listki świeżej mięty.
Mleko kokosowe bardzo często gości w mojej kuchni. Przyznaję, że zdarza mi się korzystać z gotowca. Niestety skład takiego mleka bywa różny. Dlatego sięgając po mleko ze sklepowej półki dokładnie przyjrzyj się etykiecie i wybierz wartościowy produkt. Możesz także przygotować je samodzielnie w domu. To nic trudnego – wystarczy torebka wiórków kokosowych i blender.
Właśnie zajadamy się koktajlem!Jest pyszny, dziękujemy za przepis:)