Zmiksowany konkurs z marką BOSCH

Wspólnie z marką BOSCH przygotowałem dla Was fajną zmiksowaną zabawę. Wystarczy krótki komentarz i być może już niebawem kurier z nowiutkim, błyszczącym blenderem zapuka do drzwi.

Lubię organizować konkursy, w których nagrody są tak praktyczne i użyteczne jak tym razem – blender to jedyne oprócz czajnika małe urządzenie AGD, jakie mam w kuchni – i z powodzeniem jestem w stanie przygotować wszystkie potrawy. Nie mam tradycyjnego miksera, nie mam maszynki do mielenia – wszystkie  te funkcje zapewnia mi ta mała i poręczna maszynka :)

Nagrody

Na autorkę/autora najciekawszego zgłoszenia czeka świetna nagroda w postaci blendera marki BOSCH – model MSM66150.

blender bosch msm66150

Co trzeba zrobić?

Konkurs polega na podaniu w komentarzu na tej stronie przepisu na zdrową przekąskę lub danie, które możliwe jest do przygotowania przy pomocy miksera lub blendera. Do przepisu dołączyć możesz link do zdjęcia przygotowanej przez siebie potrawy (zdjęcie zamieszczone może być dowolnym serwisie – np. na Facebooku, ewentualnie możesz przesłać zdjęcie mailem na adres tomekMAŁPKAzajadam.pl).

Forma odpowiedzi jest dowolna – może to być dokładny przepis, krótki ale konkretny opis, a nawet rymowanka – nagroda powędruje do najbardziej kreatywnej osoby :-)

Zasady i regulamin

___

26.06.2013

Ogłoszenie wyników

Przede wszystkim bardzo dziękuję wszystkim uczestnikom i uczestniczkom zabawy!!! Nadesłaliście wiele świetnych przepisów. Wygrać niestety mógł tylko jeden.

Jest mi bardzo miło ogłosić, że laureatem konkursu został Mateusz, który specjalnie na tą okazję postanowił nakręcić rewelacyjny, zabawny film:

Przepis Mateusza wygląda następująco:

Smoothie to rewelacyjnie zastępuje nawet obiad w upalny dzień! Jest także idealne na śniadanie :) 

Składniki:

Truskawki obieramy z zielonych końcówek, bana obieramy również i kroimy w plastry. Wszystkie składniki wrzucamy do pojemnika i miksujemy na najwyższych obrotach, aż uzyskamy gładką konsystencję. Podajemy od razu po przyrządzeniu. Smacznego! :)

Ilość komentarzy: 86 - dołącz do dyskusji!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

86 odpowiedzi na “Zmiksowany konkurs z marką BOSCH”

  1. Klaudia pisze:

    Zachęcam do spróbowania gęstego, zdorwego, sycącego KOKTAJLU OWOCOWEGO
    – 400 ml kefiru naturalnego
    – 250 g truskawek
    – 1 mały banan
    – 1 kiwi
    – 3 łyżki cukru
    Truskawki, banana i kiwi dokładnie umyć. Truskawmi obrac w szypułek, babana i kiwi obrac ze skórki, rozdrobnic na mniejsze części. Owoce połączyc ze sobą i cukrem włożyc do blendera i zblenderowac. Dolać kefir i dokładnie wymieszać. Rozlać do szklanek, schłodzić. Smacznego

  2. Bogdan pisze:

    „Nie śpię po nocach, zarywam poranki, Myślę o prezencie dla mojej wybranki! Przeglądam http://www.strony nagłe olśnienie! ZAJADAM.PL Wiem już, co zrobię, by spełnić jej marzenie. Bender Bosch podaruję mojej ukochanej, będzie z Boschem mi robić pyszne śniadania obiady i kolacje, smaczny deser z truskawek oblanych śmietaną i zmiksowaną. Ten Blender to będzie dla Żonki świetną propozycją i nic nie wymyślę lepszego, by moja kochana gotowała w domu nam coś pysznego. Piękny dzień mi się śni moja żona gotuje lepiej od Gesslerowej używając Boscha do zupy serowej i wierzę w pomyślny obrót zdarzeń, że zajadam.pl/2018/2018 spełni moje życzenie wygramy ten Blender kuchenne marzenie .

  3. asiasiaa pisze:

    Tęczowa granita:
    Przygotowuję 3 różnokolorowe granity z kontrastujących ze sobą kolorystycnie owoców sezonowych i podaję w wysokiej szklance nałożone warstwami. Oprócz wspaniałego smaku te proste orzeźwiające co nieco urzeka również kolorami.

    Granita cytrynowa:
    1/2 l wody
    3 łyżki cukru
    sok z 5 cytryn
    Całość miksujemy i wstawiamy do zamrażalnika. (mieszamy co jakiś czas by uzyskać konsystencję kaszki).

    Granita malinowa:
    500g malin
    1/2 l wody
    2 łyżki soku z cytryny
    2 lyżki cukru
    Postępujemy analogicznie jak w z granitą cytrynową.

    Granita pomarańczowa:
    2 szklanki soku pomarańczowego
    2łyżki cukru
    1 łyżka soku z cytryny
    Mksujemy i mrozimy.

    Jeśli za mocno nam się 'ściągnie’ używamy blendera i rozdrabniamy.
    Nakładamy warstwy, wkładamy słomkę.
    Szklankę można ozdobić owocami.

  4. Anna pisze:

    Polecam do zrobienia chłodnego napoju, idealnego na te upalne dni.
    Ja często przygotowuję ten napój dla siebie, rodziny i bliskich znajomych, każdego ochładza :)
    Napój ananasowo kokosowy
    Składniki:
    1 puszka ananasa- kawałki
    200ml mleczka kokosowego
    Szklanka kostek lodu
    Kawałek startej czekolady mlecznej
    Opis przygotowania:
    Zawartość puszki miksujemy w blenderze z mleczkiem
    kokosowym. Następnie dodajemy lód i chwilę jeszcze miksujemy,
    żeby lód się trochę pokruszył (nie musimy tego robić, jeśli mamy
    gotowy pokruszony). Przelewamy do wysokich szklanek i
    posypujemy po wierzchu startą czekoladą.

  5. Kala pisze:

    Zachęcam do zrobienia zupki z groszku zielonego bo to łatwa sprawa i coś bardzo pysznego. Potrzebna nam do tego dymka bardzo młoda taka, u której jeszcze nie przeminęła uroda. Potem ją kroimy starannie i wrzucamy do 2 łyżek oliwy dokładnie. Jak cebulka nabierze kolorku ładnego to dodajemy groszku zielonego. Chwilkę dusimy, patrząc uważnie co to się dzieje tak odważnie. A to groszek nam się rozsypuje, razem z cebulką tańcuje. Nie tylko taniec im się tak podoba bo marzy im się również woda. Z wody bulion jest zrobiony i szybko do garnuszka dołożony. Wszystko to tańcuje i pływa minut 15, aż cebulka z groszkiem nie zaśnie. Potem wszystko Miksujemy, soli, pieprzu dodajemy. Jeszcze cukru i cytrynki mała miarkę i już można do zupki robić przymiarkę. Ale co to? Groszek ptysiowy-domaga się na koniec ozdoby. Niech Wam krem groszkowy smakuje bo jest zdrowy i każdy się po nim lepiej czuje:D

  6. dibunia pisze:

    Przekąska ze swojego założenia powinna być zrobiona szybko oraz być lekkim starterem do dania głównego. Ja proponuję zapiekane ziemniaki. To takie połączenie ziemniaków gotowanych ze smażonymi :). Czosnek i zioła wzmożą apetyt, dzięki czemu danie główne będzie smakowało lepiej:).

    Potrzebne nam będzie:
    – masło 82 %
    – małe lub średnie ziemniaki(ilość zależna od ilości osób)
    – czubryca
    – białko jaja
    – sól morska
    – świeży czosnek w plasterkach
    – rozmaryn
    – tymianek
    – boczek wędzony cienko pokrojony w plasterki

    Masło ucieramy miskerem/blenderem z przyprawami.
    Ziemniaki obieramy, kładziemy na łyżkę stołową jeden po drugim, po czym wykonujemy nacięcia(jakbyśmy chcęli pokroić w cienkie plasterki) do oporu- do brzegów łyżki- dzięki temu nie przekroją się nam one do końca.
    Następnie smarujemy plasterki ziemniaków masłem z przyprawami.
    Wkładamy po 1-2 plasterkach czosnku do każdego z ziemniaków.
    Przekłądamy boczkiem w nacięciach.
    Układamy ziemniaki na blasze lub w naczyniu żaroodpornym
    Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 160 st C na 20 minut.
    Zwiększamy na 180st C, ziemniaki smarujemy białkiem jaja by ładnie się zarumieniły. Pieczemy jeszcze 15 minut.

    Smacznego ;)

  7. Izula pisze:

    Moja ulubiona zdrowa przekąska przyrządzona za pomoca blendera to koktajl energetyczny : 1 duży kubek kefiru , 1-2 banany, ćwierć soku z cytryny, garść orzechów włoskich, łyżka miodu, 5 truskawek lub kilka malin lub kilka borówek ( do wyboru ), łyżka otrebów żytnich. Wszystko razem zblenderować blendera marki BOSCH :) I mamy wspaniały koktajl na każdą porą dnia :))) Smacznego!!!

  8. Anna Idasiak pisze:

    Mój prosty przepis na letnie, długie wieczory to:
    „ZAKRAPIANY KOKTAJL TRUSKAWKOWO-MALINOWY Z NUTKĄ MIĘTY”
    Przepis ten dostałam od mojej babki, która dostała go od swojej i tak przechodzi z pokolenia na pokolenie.
    Jak przyrządzić tą świetną miksturę? Już mówię jak zrobić to w 3 krokach:
    1. Bierzemy 1 kilogram świeżych truskawek, dużą śmietnę 30% i 1,5 szklanki cukru i dokłądnie miksujemy blenderem. Pod koniec ubijania dodajemy pół kilograma czerwonych malin i dalej ubijamy.
    2. Do naszej ubitej miksutry dodajemy 3 listki drobno posiekanej, świeżej mięty oraz wlewamy kieliszek spirytusu.
    3. Gotowy koktajl pzrelewamy do pucharków, ktore ozdabiamy truskawkami i miętą i wkładamy na 3 godzinki do lódwki.

    Wieczorem wyciągamy i taki schłodzony popijamy. Co czujemy? Szczęście! Ta chwila jest tylko dla Nas. Kto zasmakował tego koktajlu ten wie, że zasmakował nieba!
    http://www.fotoszok.pl/show.php/1622506_koktajl.jpg.html

  9. Anna Idasiak pisze:

    Mój prosty przepis na wspaniałe, letenie wieczory to:
    „ZAKRAPIANY KOKTAJL MALINOWO-TRUSKAWKOWY Z NUTKĄ MIĘTY”
    Ten przepis znam od mojej babki, a ona od swojej, i tak z pokolenia na pokolenie przechodzi dalej.
    Jak zrobić tą wspaniałą miksturę? Już mówię:
    1. Bierzemy kilogram świeżych truskawek, jedną, dużą śmietanę 30%, 1,5 szklanki cukru i starannie ubijamy blenderem.
    2. Pod koniec ubijania dodajemy pół kilograma czerwonych malin i jeszcze raz ubijamy.
    3. Do przygoowanego koktajlu wrzucamy 3 listki świeżo, posiekanej mięty oraz wlewamy kieliszek spirytusu.
    4. Wlewamy do Szklaneczek, które ozdabiamy miętą i truskawkami i zostawiamy na 3 godziny w lodówce.
    5. Pijemy – co za smak? Mmm pycha, tego nie da się opisać slowami. Kto spróbuje, ten wie, że zasmakował nieba!

    http://www.fotoszok.pl/show.php/1622506_koktajl.jpg.html

  10. GoHada pisze:

    – 1 jabłko
    – pół marchewki
    – pół średniego buraka czerwonego
    – ok 300 dkg truskawek
    – 3-4 duże kostki lodu

    Wszystko obieramy, kroimy na mniejsze części i miksujemy. Bardzo orzeźwiający posiłek idealny jako śniadanie w upalne letnie dni.

  11. Kuba pisze:

    BOSCHu! Maszynko moja! Ty jesteś jak zdrowie.
    Ile Cię trzeba cenić. Ten tylko się dowie,
    Kto cię użył. Dziś funkcje twe w całej ozdobie
    Widzę i opisuję, bo tęsknię po tobie.

    Blenderze mój, co twarde rozdrobnisz składniki
    I w każdej kroisz kuchni! Ty, co tak wirniki
    Rozpędzasz by soczyste zmiksować warzywa,
    Sosy, kremy i pasty co zdobią pieczywa.
    Ty nas nimi uraczysz w wersji na słono.
    Tymczasem przenieś mą duszę utęsknioną
    Do owoców leśnych i gdzie jabłka zielone
    Gdzie truskawki w koktajlach śmietaną skropione.
    Daj nam słodkiego musu co zapachem pała
    I niechaj blenderuje z nami Polska cała.
    A wszystko przepasane, jakby wstęgą – wiedzą,
    czytelnicy na blogu z przepisami siedzą.
    I ja otworzyłem tego bloga podwoje.
    A teraz zaś zajadam kuchenne (prze)boje.

  12. Kiedy Zjemy pisze:

    Pasztet z cukinii, to jedna z najlepszych rzeczy, która przydarzyła się mojej rodzinnej kuchni. Mimo, że jestem zdeklarowanym mięsożercą i danie bez niego jest dla mnie obrazą, to dla tej potrawy robię wyjątek. Pasztet robi się łatwo, a składniki są tanie.

    Potrzebujemy:
    – 3 duże cukinie
    – 3 jajka
    – pęczek natki pietruszki
    – 1/4 szklanki oleju
    – soszone pomidory (ja dałam 6)
    – ok. szklanka bułki tartej
    – 20 dkg żółtego sera
    – łyżka proszku do pieczenia
    – przyprawy do smaku

    Natkę pietruszki siekamy, a następnie przesypujemy do dużego naczynia. Siatkujemy cukinie w robocie kuchennym (jeżeli nie mamy, to możemy użyć w tym celu tarki). Uważamy, by kawałki nie były zbyt małe, nie może nam wyjść papka. Dosypujemy do natki pietruszki, wbijamy jajka, dodajemy proszek do pieczenia i dokładnie mieszamy, tak, by wszystko połączyło się w jedną masę.

    Ścieramy ser na tarce (najlepiej na największych oczkach), dokładamy do pozostałych składników. Dodajemy przyprawy do smaku. Tak na prawdę jakiekolwiek, według uznania. U mnie w domu do tej potrawy dodaje się zioła do sałatek. Uważajmy jednak z solą! Najpierw trzeba spróbować sera, ponieważ może okazać się słony sam w sobie i możemy przedobrzyć.

    Do masy dolewamy oleju. W tym celu możemy użyć tego, w którym zanurzone były pomidory. Mieszamy, a następnie dodajemy bułki tartej. Musimy dodawać ją stopniowo, za każdym razem mieszając przez około 1 minutę (jej ilość zależy od tego, ile wody jest w naszych cukiniach). Bułka tarta stopniowo nasiąka, dlatego musimy obserwować masę. Musi być zwarta, a podczas mieszania powinniśmy czuć lekki opór. W piekarniku wszystko „puści soki”, więc musimy pilnować, by pasztet był pasztetem, a nie paciają.

    Na koniec kroimy suszone pomidory w cienkie paseczki, dodajemy do masy, mieszamy. Przekładamy wszystko do żaroodpornego naczynia, lub blaszki. Wkładamy do wcześniej nagrzanego piekarnika (200 stopni). Przez pierwsze pół godziny pieczemy pod przykryciem (może nim być np. folia). Przez kolejną (około) godzinę już bez. Musimy kontrolować nasze dzieło, wbijając w nie co jakiś czas patyczek. Pasztet powinien być upieczony i mieć pięknie przypieczoną skórkę.

    Po wyjęciu pasztetu z piekarnika najlepiej odstawić go na kilka godzin. Zbyt szybkie krojenie może spowodować jego rozpadanie się.

    Smacznego!

    http://2.bp.blogspot.com/-TRhx853dIx0/UY_EoB8hv8I/AAAAAAAAAKg/ss4G7gxpfbU/s1600/_DSC0174.JPG

  13. konrad47 pisze:

    Zdrową przekąską jest zmiksowanie truskawek i czereśni

  14. Kirenne pisze:

    Deser jak marzenie :)

    Truskawki
    jogurt naturalny
    cukier według upodobań
    i….. blend it :)

    Na górze po przelaniu do pucharka lub szklanki moża położyć przekrojoną truskawkę na kształt serca, kwiatka i na co tylko wyobraźnia pozwoli :D

    Smacznego :D

  15. Dorotka pisze:

    Owocowy deserek, który zawładnie podniebieniem.
    Składniki:
    100g truskawek
    145g jabłka
    100g gruszki
    20g batonik musli
    15g płatków z pełnego ziarna pszenicy z jabłkami i rodzynkami.
    2x serek homogenizowany naturalny 135g
    Przygotowywanie:
    Owoce myjemy, obieramy po tej czynności miksujemy truskawki z jednym serkiem. Następnie gruszkę kroimy w kostkę zaś jabłko w plasterki. Pokrojoną gruszkę przekładamy do miseczki i zalewamy zmiksowanymi truskawkami-na tej warstwie układamy plasterki jabłka. Na końcu dodajemy drugi serek i dekorujemy płatkami oraz pokruszonym batonikiem. Smacznego!

  16. Agnieszka Wysocka pisze:

    Zupa krem z pieczonej papryki
    2 udka kurczaka
    5 marchewek
    seler
    pietruszka
    por
    litr wody
    liść laurowy
    ziele angielskie
    4 czerwone papryki
    oliwa
    połowa cebuli
    ząbek czosnku
    pół łyżeczki pieprzu cayenne
    sól, pieprz, cukier
    Do garnka wlewamy wodę, wrzucamy do niej: marchewki, seler, pietruszkę, por oraz ziele angielskie i liść laurowy. Udka kurczaka w osobnym garnku lekko należy obgotować, następnie przelać zimną wodą i dodać do gotującego się wywaru warzywnego. Całość gotujemy na niewielkim ogniu przez godzinkę . Wywar doprawiamy solą i pieprzem pod koniec gotowania. Warzywa wyciągamy z garnka.
    Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni.
    Papryki kroimy na pół, pozbywamy się nasionek, układamy je na papierze do pieczenia i skrapiamy oliwą.
    Pieczemy przez ok. 40 minut (pod koniec można papryki odwrócić na drugą stronę).
    Upieczone odkładamy na chwilę, żeby sobie odpoczęły i kiedy lekko ostygną- obieramy je ze skórki.
    Na rozgrzanej patelni szklimy na oliwie pokrojoną drobno cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodajemy upieczoną paprykę i chwilę ją podsmażamy. Zawartość patelni wrzucamy do garnka, dodajemy ugotowaną w wywarze marchewkę i 5 minut gotujemy na niewielkim ogniu. Następnie wszystko miksujemy blenderem.
    Dodajemy sól, pieprz (zwykły i cayenne) oraz cukier do smaku.

  17. Izabela86_1 pisze:

    Zdrowy przepis-przekąska (wiosenna truskaweczka) przy użyciu blenderka. Potrzebne będa truskaweczki i maślanka by wyszła z tego smaczna niespodzianka. Troszkę cynamonu, cukru oraz lodu. Chłodne, słodkie, kolorowe to oto danie wyborowe.

  18. Romek pisze:

    Przedstawię Wam przepis na krem z dyni,
    na który każdy się soczyście ślini.
    Jest to receptura prosta, nieskomplikowana –
    Nie trzeba siedzieć przy garach od rana…
    Chwyć karton dość tłustego mleka!
    Niech się gotuje – cierpliwie poczekaj.
    Jak już się ciepłe zrobi – wrzuć pokrojoną dynię w kosteczkę
    Pozostaw na ogniu dłuższą chwileczkę!
    Dodaj sól, pieprz, suszone warzywa
    Możesz też troszkę tymianku podosypywać…
    Niech się gotuje, a Ty nie marnuj ani chwili –
    Upraż w tym czasie pestki dyni z przyprawą chili .
    A teraz garnuszek zdejmij z palnika, uśmiechnij się!
    I wszystko zmiksuj blenderem na aksamitny krem
    Rozlej pyszny krem każdemu do miseczki
    A na wierzch posyp chrupiące pesteczki
    Smacznego kochani już Wam powiadam
    I sam się zupką pyszną ZAJADAM

  19. klaudia w pisze:

    Tęczowy koktajl:)
    Skład:
    -2 szklanki truskawek
    -200 ml lodów waniliowych
    -szklanka mleka
    Sposób przygotowania:
    Truskawki umyć (jedną odłożyć do dekoracji), usunąć szypułki, włożyć do BLENDERA. Dodać lody waniliowe i mleko, zmiksować. Smacznego :)
    https://www.facebook.com/photo.php?fbid=386643214789517&set=a.386643274789511.1073741826.100003315258320&type=1&relevant_count=1&ref=nf

  20. Beata pisze:

    sos na letnie pompołudnie do makaronu a’la spagetti ,wersja na delikatny krem:
    proporcje wg.uznania(mozna korygować):
    2-3 serki typu brie (ja daje 3)
    ok.1 kg.truskawek(mniej więcej)
    wszystko razem miksujemy blenderem, konsystencja gł.dzieki truskawkom będzie się rozrzedzać,ale musi być półpłynna aby dało sie polac makaron.
    wrzucając do blendera ser trzeba troche pokroić na grubą kostke lub plastry ,a truskawki wieksze równiez kroimy na pół lub na trzy mniejszych nie trzeba smacznego.
    wersja na zielono:
    2-3 serki brie
    por pokrojony pół laski
    łosośjedna paczka taki z opakowania
    opcjonalnie potem na wierz mozemy ułozyć półplastry pomidora (gdy połączmy sos z makaronem)
    podobnie jak wyzej wszytko razem miksujemy ,oprócz pomidora…
    Smacznego!;)

  21. Magdalena pisze:

    Gdy na dworze zimno jest
    i gdy nawet pada deszcz
    albo kiedy słońce praży
    i każdy o czymś zimnym marzy

    Sposób prosty jest i łatwy
    dwa banany i truskawki
    pokroimy zmiksujemy
    i dodamy pół śmietany
    choć gdy dbamy o swą talię
    lepiej jogurt przyda się

    Wszystko razem się wymiesza
    Jeszcze tylko szklanka,kubek
    i jest zdrowo i jest pysznie

    Nic trudnego dla chcącego
    co utrzymać pragnie linię

  22. sergia pisze:

    Przepis na coś, co okazało się rewelacją pewnej imprezy..co tam faszerowane jaja, co tam smalce i koreczki..
    Zgadywania było co niemiara, nie zgadł nikt, za to z patery jeden po jednym (a czasem i dwa po dwa) znikały pełnoziarniste krakersy z czymś takim:

    pasta nie-powiem-z-czego:

    do blendera wrzucić:
    czerwoną fasolę z puszki
    posiekaną natkę pietruszki
    sól, pieprz
    odrobinę majonezu
    dokładnie zmiksować

    smarować krakersy, dekorować połówką pomidorka koktajlowego i listkiem pietruszki

    proste, zaskakujące…PYSZNE :)

  23. Magda B pisze:

    Koktajl bananowy z owocem kaki :
    Składniki na dwie szklanki gotowego koktajlu:
    1 banan
    1 owoc kaki
    1 łyżka siemienia lnianego
    1 łyżeczka sezamu
    1 szklanka mleka sojowego wzbogaconego wapniem

    Owoce obierz, wrzuć do blendera, dodaj resztę składników i bardzo dokładnie zmiksuj.

  24. Kamila Pe. pisze:

    W tamtym roku na wiosnę dowiedziałam się, że będę mamą ;) od razu postanowiłam założyć ogródek warzywny, w którym będę hodować zdrowe warzywa dla mojego potomka. Przy pomocy całej rodzinki, ogródek powstał i ma się świetnie. Synek od miesiąca zaczyna jeść zdrowe zupki warzywne. Jego ulubioną jest ta z marchewki, pietruszki, kawałka pora, selera i ziemniaczka. Wszystko gotowane na parze a na końcu dodajemy koperek. No i tu piękna bajka się kończy, bo nie mamy blendera coby to wszystko ładnie zmiksować :( długotrwały proces przygotowywania przedłuża się jeszcze gdyż wszystko trzeba mozolnie przetrzeć przez siteczko (jak nasze babcie).
    Chcę robić synkowi pyszne zupki jarzynowe, które kwalifikuję do zdrowych przekąsek gdyż i tata malucha skubnie jak coś zostanie ;) smak jest przedni!
    Oto link z przygotowywania zupki :)
    pozdrawiamy
    http://iv.pl/images/02967506512223149635.jpg

  25. Daga Kosidło z Facebooka pisze:

    Przekąski z ciasta francuskiego z serami i cukinią Skladniki:
    ser feta – opakowanie 100 gram
    parmezan – 50 gram
    2 małe cukinie
    liście świeżej bazylii, rozmarynu, zielonej pietruszki
    2 ząbki czosnku
    sól, pieprz, oregano
    ciasto francuskie – 2 opakowania
    Sposób przygotowania:
    cukinie ścieramy na tarce o dużych oczkach
    parmezan ścieramy na tarce o średnich oczkach
    za pomoca blendera miksujemy fetę, starty parmezan, zioła, sól, pieprz, czosnek
    dodajemy utartą cukinię, mieszamy całość łyżką
    wykrajamy kółeczka z ciasta francuskiego, wkładamy je do foremek ( najlepiej metalowych, w silikonowych trochę zaparzają się)
    nakładamy nadzienie do każdej foremki wypełnionej ciastem
    pieczemy w piekarniku w temperaturze 200 stopni przez 20-30 minut, do przyrumienienia ciasta. Pieczemy na początku z wykorzystaniem termoobiegu, jak ciasto podrośnie przełączamy piekarnik na opcję „grzanie dołu piekarnika”
    Smacznego :)

  26. Justyna Szewczyk pisze:

    Witam!

    Przesyłam zdjęcie konkursowe wraz z przepisem na nasz letni ukochany obiad.

    PAMPUCHY Z SOSEM TRUSKAWKOWYM
    0.5 kg mąki pszennej
    250ml mleka
    7g drożdży instant
    2 jajka
    3 łyżki masła stopić
    1/2 łyżeczki soli
    1/2 łyżeczki cukru

    Wszystkie składniki umieścić w maszynie do chleba i włączyć program wyrabiania ciasta „dough”.
    Jeśli ktoś nie ma maszyny to wszystkie składniki umieścić w misce, wyrobić ciasto i zostawić na słoneczku pod ręcznikiem kuchennym do wyrośnięcia.

    Sos
    1kg truskawek umyć obrać i zmiksować z 3 lub 4 łyżkami cukru. Można dodać kilka świeżych pokrojonych truskawek do sosu, będzie ciekawiej.

    https://fbcdn-sphotos-c-a.akamaihd.net/hphotos-ak-frc3/p480x480/1044496_350501405078968_74858515_n.jpg

    Smacznego
    Justyna Szewczyk

  27. Goska pisze:

    Zapraszam po przepis, przeze mnie samą wymyślony, na pastę kanapkową z białej fasoli i z tuńczyka. Z odpowiednim robotem kuchennym przygotowanie tej pasty zajmuje zaledwie kilka minut, a jest ona źródłem bezcennych dla dzieci wartości odżywczych.

    http://www.ala-carte.pl/przepis/645/pasta-kanapkowa-z-bialej-fasoli-i-tunczyka

  28. Kasia pisze:

    To szybkie smoothie wegańskie o głębokim różowym kolorze i bogatej, kremowej konsystencji. BARDZO sycące i idealne dla osób spieszących się o poranku. Nie musisz rezygnować z dobrego śniadania, kiedy tak szybko możesz je przygotować! Ja używam mleka sojowego wzbogaconego w witaminy.

    Składniki
    ilość porcji : 2

    235 ml (1 szkl.) mleka sojowego
    40 g (1/2 szkl.) płatków owsianych
    1 banan, podzielony na kawałki
    14 mrożonych truskawek
    0,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego
    1,5 łyżeczki cukru

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 5min. › Gotowe w: 5min.

    W blenderze zmiksować na gładko mleko sojowe z płatkami owsianymi, bananami i truskawkami. W razie potrzeby dodać cukier i wanilię. Wlać do szklanek i podawać.

  29. marek święcki pisze:

    ja bym chcial od was otruac robot kuchenny od was, bo wa ja lubie bardzo, wasz cudowny fan

  30. Buena Appetite pisze:

    http://buenaappetite.blogspot.co.uk/2013/06/rozowa-rozkosz.html
    witam, oto link do mojego przepisu, ktory zglaszam na konkurs. Z gory dziekuje. Pozdrawiam . Ola

  31. Mariusz ja jednak myślę, że wybór będzie trudny!!! A jeszcze dwa dni zostały do końca, więc mogą się nowe świetne propozycje pojawić :)

  32. Mazur Ek pisze:

    Hej,

    Smoothie to rewelacyjnie zastępuje nawet obiad w upalny dzień! Jest także idealne na śniadanie :)

    Składniki:

    – 350g truskawek
    – 1 banan
    – 0,25 szklanki mleka
    – 0,25 szklanki jogurtu greckiego
    – 5-10 listków świeżej bazylii
    – 2 łyżki miodu
    – 2 łyżki soku z limonki
    – lód według uznania

    Truskawki obieramy z zielonych końcówek, bana obieramy również i kroimy w plastry. Wszystkie składniki wrzucamy do pojemnika i miksujemy na najwyższych obrotach, aż uzyskamy gładką konsystencję.
    Podajemy od razu po przyrządzeniu.
    Smacznego! :)

    Na maila wysłałem załącznik do przepisu ;)

  33. dla mnie Izka2086 już wygrała ;D !

  34. Kazimiera pisze:

    Naleśniki z serem i polewą truskawkową

    Szklanka mleka, szklanka wody oraz 2 jajeczka
    2 szklanki mąki, wanilii cukru torebeczka.
    Wszystko dokładnie miksuję na patelnię leję
    łopatką sprytnie obracam nucę i się śmieję.

    Tłusty ser (kostka) z cukrem(3 łyżki) rozcieram widelcem na gładko,
    każdy na naleśnik czeka choć jedzą nierzadko.
    Już smaruję naleśniki i w trójkąty składam
    zapach ich po domu niesie jakże jestem rada.

    Truskawki z cukrem miksuję – naleśnik poleję
    jakże wyśmienity deser, rzekł mąż i też śmieje :)
    SMACZNEGO! :)

  35. trudny jest ten konkurs :P

  36. nu91 pisze:

    Pesto pietruszkowe

    Pesto takie można dodać zarówno do makaronu, jak i na kanapki a także do jedzenia solo;)

    Składniki:
    Pęczek pietruszki (natki)
    1/3-1/2 szklanki orzechów i nasion – ja daję zawsze nekowce, pestki dyni, słonecznika, można dać migdały, orzechy włoskie itd
    1-2 ząbków czosnku
    5 łyżek wywaru z warzyw, jak nie ma czasu dodaję bulion warzywny z kostki
    szczypta soli, odrobina pieprzu
    sok z cytryny-niedużo, daję „na oko” ;)

    Pietruszkę kroimy dobno i wrzucamy do blendera, orzechy prażymy na suchej patelni na wolnym ogniu, aż lekko się zrumienią i będą ładnie pachnieć. Następnie również wrzucamy do blendera, to samo z pozostałymi składnikami i wszystko ładnie blendujemy kilka minut. Smacznego :)

  37. diabelskakuchnia pisze:

    Hmmm… dawniej dla mnie hasło zdrowe kojarzyło się z czymś… mega niesmacznym! :) Ale co mi tam, mam kilka przepisów, które (przynajmniej dla mnie) obalają ten mit! To się nimi podzielę, chytra nie będę. Wszak to nie o „trzy cytryny” tu chodzi ;)

    1. MLECZKO KOKOSOWE
    Szukając alternatywy dla tradycyjnego mleka, na które moje dziecko jest uczulone za radą pediatry przygotowałam mleczko kokosowe. Pycha!
    Składniki:

    1 szklanka wiórków kokosowych,
    2 szklanki gorącej wody.

    Przygotowanie:

    Wiórki kokosowe przesypać do miski, zalać 1,5 szklanki gorącej wody i odstawić na kilka godzin (najlepiej na noc). Następnego dnia otrzymaną masę rozdrobnić blenderem i za pomocą gazy wycisnąć otrzymane mleczko. Następnie wiórki zalać ponownie gorącą wodą (0,5 szklanki), rozdrobnić jeszcze raz i ponownie wycisnąć przez gazę. Przechowywać w szczelnie zamkniętej butelce przez około 3 dni w lodówce. Po około 1 godzinie mleczko się rozwarstwia, ale wystarczy wstrząsnąć butelką.

    2. SMAŻONE JABŁKA Z RUMEM I KOKOSEM
    Jako dziecko marzyłam by zostać piratem. Pływać po szerokich wodach i popijać rum z beczki ;) dlatego też uwielbiam tak smażone jabłka!
    Składniki:

    2 jabłka,
    1/3 szklanki wody,
    1/3 szklanki mleka 2%,
    3 kopiaste łyżki mąki,
    1 jajko,
    1 łyżeczka cynamonu,
    4 łyżki wiórków kokosowych,
    1 kieliszek rumu,
    sok z cytryny,
    szczypta soli,
    olej do smażenia,
    cukier puder do posypania.

    Przygotowanie:

    Umyte jabłka obrać ze skórki i pokroić w plastry (około 1 centymetra). Usunąć z nich gniazda nasienne i skropić sokiem z cytryny. Do miseczki wbić jajko, dodać wodę i mleko i wymieszać. Następnie do otrzymanej masy dodać sól cynamon i dodawać stopniowo mąkę, cały czas mieszając. Gdy wszystko ładnie się połączy (ważne by w cieście nie było grudek) dodać rum i kokos i ponownie wymieszać. Krążki jabłka zanurzać w cieście, pozwalając nadmiarowi ciasta spłynąć z powrotem do miseczki i smażyć na złoty kolor na patelni z niewielką ilością tłuszczu. Podawać posypane cukrem pudrem.

    3. Razowe naleśniki
    Nie za bardzo wiedząc co zrobić z zakupioną mąką razową – postawiłam na naleśniki. Dla mnie bomba! I to wcale, a wcale nie kaloryczna!

    Składniki:
    1 szklanka mąki razowej,
    1 szklanka mleka 0,5%,
    0,5 szklanki wody mineralnej,
    1 jajko,
    1,5 łyżki oliwy z oliwek,
    szczypta soli,
    kilka kropel oliwy do posmarowania patelni,
    ulubiony dodatek – marmolada, dżem, owoce.

    Przygotowanie:

    Jajko wbić do suchej miski, zalać wodą i mlekiem – wymieszać (np. za pomocą miksera). Dodać szczyptę soli i po trochę mąkę razową, tak by można było wszystko gładko wymieszać. Na sam koniec dodać oliwę z oliwek. Rozgrzać patelnię i przed pierwszym smażeniem posmarować ją oliwą. Nalewać porcje ciasta i smażyć aż się lekko zarumieni z obu stron. Zdejmować z patelni i układać w nagrzanym piekarniku (by były ciepłe) przekładając je pergaminem. Podawać z ulubionymi dodatkami. U mnie konfitura z owoców leśnych.

    4. Klasyczne jabłka w cieście

    Składniki:

    2 duże jabłka,
    1 jajko,
    3 kopiaste łyżki mąki pszennej,
    szczypta soli
    1/4 szklanki mleka 2%,
    1/2 szklanki wody,
    1 łyżeczka cynamonu,
    1 łyżka soku z pomarańczy,
    olej do smażenia,
    cukier puder do posypania.

    Przygotowanie:
    1. Jabłka umyć, obrać ze skórki, usunąć gniazda nasienne i pokroić w plasterki (około 1 cm). 2. W misce wymieszać jajko z mlekiem i wodą. Stopniowo dodawać mąkę, cały czas mieszając, by nie powstały grudki. Do gotowej masy dodać szczyptę soli, sok z pomarańczy i cynamon. Ponownie wymieszać. 3. Krążki jabłka zanurzać w cieście i smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Po usmażeniu jabłka można położyć na kuchennym ręczniku, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Podawać posypane cukrem pudrem.

    Pozdrawiam,
    Na fb polubiłam jako Monika Cz.

    Ps. Zdjęcia wysłałam mejlem. :)
    Aparat umiem obsługiwać. Blender może też bym umiała? ;))

  38. AGNIESZKA pisze:

    Truskaweczki z ogrodka, troszke cukru i jogurt naturalny i pijemy pyszny koktajl :)))

  39. arturionidas pisze:

    Koktajl wiśniowo – bananowy:

    Jogurt naturalny 1.5% – 1 kubeczek
    Wiśnie mrożone – 1 szklanka zamrożonych (1/2 po rozmrożeniu)
    Banan – 1/2 szt (najlepiej dojrzały)
    Miód – 1 łyżeczka
    wrzucam wszystkie składniki do blendera i miksuję na gładką masę.

  40. ela pisze:

    Mój robot ręczny jest stary, ale także (jeszcze !) wielofunkcyjny. Pasuje do każdego pojemnika.
    Kiedy dzieci były małe, przecierałam nim zupki (a były to czasy, gdy młode mamy używały sitka i mocno się musiały napracować, żeby coś przetrzeć).
    Używam go do robienia wielu potraw tzw. konkretnych, do wypieków, koktajli i ….
    Naszym narodowym „czerwonym złotem” w tym okresie roku są truskawki.
    Dlatego podam 2 proste (ale jakże smaczne !) przepisy z nimi związane:
    1. Koktajl z truskawek i (do wyboru) mleka, kefiru, maślanki – jak kto woli.
    Do niego dodaję otręby owsiane. Cukier zastępuję syropem z agawy. Zdrowo.
    2. „Lody” dla dzieci (i nie tylko). Ubijam 30% kremówkę z cukrem waniliowym.
    Dodaję jogurt grecki.
    Zmiksowane na pulpę truskawki (można zastąpić je innymi owocami) z 2 łyżkami syropu z agawy dokładam do uprzednio przygotowanej białej masy. Wkładam do specjalnych pojemniczków i zamrażam. Takie lody z serii :wiem, co jem” są zdrowe i smaczne. Właśnie przyjeżdża do mnie z zagranicy długo niewidziana wnuczka. Mam nadzieję, że lody będą jej smakować :)
    https://www.facebook.com/ela.dymart

  41. Ania pisze:

    Tak upalne dni kojarzą mi się pysznym jedzeniem z południa Włoch i Francji. Zdrową ale i pyszną przekąską są chrupiące kromki bagietki z tapenadą – zieloną lub czarną. Słony smak, mocno oliwkowy, uzależniający! Idealny na ciepły wieczór, z kimś bliskim i lampką wina;)
    Znam osoby, które zajadały się grzankami z oliwkowymi pastami mojego przepisu, mimo że zarzekały się, że nie lubią oliwek:)
    Pasty można w kilka chwil przygotować za pomocą takiego blendera, i co najlepsze przechowywać w słoiku w lodówce i sięgać kiedy tylko najdzie ochota:)

    Zielona tapenada w wersji tune up total mix:
    – szklanka zielonych oliwek, bez pestek i bez dodatków
    – łyżka kaparów
    – natka pietruszki
    – ząbek czosnku (najlepiej marynowany z ogórków kiszonych ;))
    – pieprz
    – trochę soku z cytryny
    – oliwa z oliwek, tyle, żeby konstystencja nie była za gęsta
    – i ja tunninguję tę klasyczną wersję garścią orzechów włoskich !
    Miksujemy i gotowe!

    Czarna tapenada wersja delux:D
    – czarne oliwki – najlepiej mniejsze, mięsiste
    – łyżka kaparów
    – 1/2 ząbki czosnku (marynowanego najlepiej)
    – ocet balsamiczny
    – pieprz
    – 1/2 filecików anchois
    – iiiiiii obrane lekko uprażone migdały!
    No i miksujemy :)

    Potem bierzemy bagietkę – kroimy na kromki – skrapiamy oliwą – przypiekamy w piekarniku – smarujemy tapenadą – i ZAJADAMY!

  42. izka2086 pisze:

    Jak szeroki jest świat cały
    To kobiety zmiksowały!
    Szukają jak oszalałe
    To co tylko jeszcze całe
    I miksują, blenderują…
    Żądzę wielką w sobie czują!
    Tutaj zioła, tam owoce
    Wraz miksują dnie i noce
    Czy marchewkę czy tez pora
    Lista już jest całkiem spora!

    Mnie dopadło dziś to samo!
    Dziecko krzyczy „Mamo, mamo!
    Chcę dziś koktajl owocowy
    Mówiłaś, że jest tak zdrowy!”
    Więc miksuję truskaweczki
    Dodam mięty trzy listeczki
    Szczypta szczęścia, radość w proszku
    I uśmiechu dam po troszku
    I maliny, i poziomki
    Pić będziemy je ze słomki!
    Koniec! Koktajl jak tralala
    Lecz to przestać nie pozwala!
    Więc dla męża coś zmiksuję
    Dziś się troszkę gorzej czuje…
    Więc ląduje do rondelka
    Miłości jedna kropelka
    Śmiechu dodam odrobinę
    By miał trochę lepszą minę
    Pożądania dam łyżeczkę
    Fascynacji też troszeczkę
    A na koniec to dodamy
    Łyżki dwie kwaśniej śmietany
    Teraz ładnie to połączę
    Myśli z uczuciami splączę
    Podam ładnie i ozdobię
    Na kolację zjemy sobie
    Uff! To koniec jest na dzisiaj
    Jutro zrobię coś dla Krzysia!

  43. izooll pisze:

    Kupujemy dwa swierze avocado ( mixujemy do jednolitej masy ) dodajemy kilka kropelek soku z limonki :) . Do tego dodajemy tuńczyka rozdrobionego w puszce i mieszamy ! Podajemy na chrupkim lekkim pieczywie z rukola i plasterkiem pomidorka koktajlowego . Smaczna i niskokaloryczna przekaska :)

  44. Zosia pisze:

    Gdy czerwcowy dzień zawita,
    truskawkowy raj rozkwita.
    Piękne i dorodne panie,
    zaproś dziś na swe śniadanie.
    Zdejmij z głowy im kapelusz
    i do tańca zaproś wielu!
    W rytmie twista niech zatańczą
    razem z cukrem, pomarańczą.
    Dj blender da obroty – to jego zadanie,
    by w podskokach bawiły się nasze drogie panie! ;)
    Wyciśnie ostatnie soki,
    z Twoich pięknych gości
    a Ty położysz na stole szklankę pełną radości!

    Domyśliłeś się drogi panie, co dziś zjesz na swe śniadanie?
    KOKTAJL TRUSKAWKOWO- POMARAŃCZOWY :-)

    Teraz przepis dodam bez wierszyka, gdyby ktoś chciał go użyć :)
    Składniki:
    2 x duże pomarańcze
    Parę truskawek najlepiej mrożonych
    Cukier do smaku, w zależności czy wolimy na słodko, czy bardziej kwaśno
    2 listki mięty
    2 świeże truskawki

    Przygotowanie;
    Z pomarańczy wyciskamy sok, a następnie miksujemy blenderem aby pozbyć się miąższu. Truskawki miksujemy na gęsty sorbet dodając cukier.
    Gdy wszystko jest gotowe, do sorbetu wlewamy sok pomarańczowy. Ja następnie dodaję parę świeżych truskawek i dwa listki mięty ( dekoracja) Przesyłam zdjęcie ze smakołykiem :)

  45. kwiatek21 pisze:

    25 liści świeżego szpinaku,
    mały naturalny jogurt, lub śmietana z braku laku;)
    Szczypta świeżych ziół i ząbek czosnku,
    2 łyżki lnianego oleju dla zdrowia i smaku.

    Super zdrowy i zielony, z koktajlem tym świat staje się bajecznie kolorowy!

    P.S. Kochani kolejny konkurs z lubieniem na fb, gdzie są osoby, które z wyboru nie zakładają kont na portalach społecznościowych…niestety wciąż jesteśmy dyskryminowani:( Bardzo proszę o to, by opcja lubienia była warunkiem dodatkowym, nie koniecznym. Bo lepsze lubienie realne, niż fb udawane;)

  46. paolka pisze:

    Pasta z krewetek
    10 obranych krewetek miksuję, dodaję pietruszkę, sól, pieprz i dalej miksuję.
    Wlewam trochę soku z cytryny i 2 łyżeczki białego wina – nie bez przyczyny.
    Bo smak będzie kolacją owiany. I taką pastę na kanapki podamy. Udekorowane listami mięty i taką szybką pastę zrobiłam dla zachęty :)

  47. Gosia pisze:

    Jeśli uwielbiacie truskawki tak jak ja – to mam dla Was przepis na pyszny deser. Zawsze wyjdzie i smakuje doskonale, chociaż za każdym razem daję inne proporcje składników ;p Przy tym jest bardzo łatwy i na przygotowanie potrzebujemy mniej niż pół godziny.
    Co do niego potrzeba?

    Przepis na mus
    Do truskawek dodać cukier do smaku i syrop malinowy (sok do rozcieńczania, taki jak do piwa). WSZYSTKO ZBLENDEROWAĆ na jednolitą, czerwoną masę.

    Przepis na biały obłoczek
    Ubić bitą śmietanę mikserem, (może być 30%, śnieżka albo taka w sprayu) do niej dodać jogurt, serek homogenizowany (waniliowy lub naturalny), serek do sernika (lub zmiksować twaróg) i dodać cukier puder i waniliowy do smaku.
    Produktów daję według uznania – co akurat mam w lodówce. Nie zawsze jest to komplet. Czasem tylko śmietana, jogurt i ser twarogowy. wszystko zależy od stanu portfela i nastroju ;P Ważne, żeby biała masa była lekka i słodka.

    Teraz wystarczy jeszcze zetrzeć gorzką czekoladę i zaczynamy bawić się w rozkładanie deseru. Można naprzemiennie – białe, czerwone, cienka warstwa brązowego – można też fikuśnie pomieszać.

    Pamiętajmy, żeby deser podać dobrze schłodzony, najlepiej drugiego dnia po przygotowaniu :) Wtedy smakuje fantastycznie!!!

  48. You!Anna pisze:

    Grzanki w 100% pomidorowe
    6 pomidorów sparzyć i oskubać ze skóry. To samo uczynić czerwonej słodziutkiej papryce. Podgrzać razem z przeciśniętym czosnkiem (ząbków 3 sztuki) papryczką chili (lub przyprawą) i listkami bazylii (ziołami). Zblendować i poczekać aż zbytek wody odparuje.
    Pamiętajmy! to nie ma być sos, a pasta! Gorąca i pikantna!
    Pyszny chlebek jasny z delikatną skórką i ziarenkami pokroić, natrzeć czosnkiem
    i wstawić do piecyka…
    Dodatkowy pomidor pozbawić pestek, skórki i pokroić w kosteczkę.
    Grzankę posmarować pastą, posypać pomidorkami i ozdobić listkami bazylii lub mięty.
    Wyciska łzy z oczu i chłodzi jednocześnie… Smak lata :)

  49. Olimpia 28 pisze:

    2 w 1
    No więc i ja zawalczę:)
    To mój ukochany uniwersalny przepis doskonały na letnie dni gdy można wykorzystać
    świeżutkie pomidorki i zrobić z nich to co wszyscy uwielbiamy-coś na gorąco czyli pikantny sos do makaronu oraz pomidorowy chłodnik:)Ja robię to tak:
    (oba przepisy różnią się drobnostkami więc czy chłodnik czy sos sprawa jest prosta:))
    Domowy spicy-hot sosik do makaronu:
    Składniki:
    1 kg dojrzałych pomidorów
    4 ząbki czosnku
    nieco oliwy
    1 cebula
    2 małe ostre papryczki(ewentualnie papryka w proszku)
    sól,pieprz,szczypta cukru
    świeża bazylia
    zioła prowansalskie(niekoniecznie,ja dodaję nieco)

    Przygotowanie:
    Pomidorki obrać,ugotować.Cebulkę zeszklić.Potem wymieszać z pomidorami,przyprawić lekko po czym podgotować razem.Następnie oczywiście
    zmiksować z ziołami,czosnkiem i papryką i gotowe:)

    Chłodnik pomidorowy:
    Składniki jak wyżej plus kefir lub jogurt naturalny,bez papryki.
    Przygotowanie identyczne tylko wystudzić po czym dodać jogurt i zmiksować,
    wstawić do lodówki.

    Korzystajmy z pomidorów bo to bardzo wartościowe i smaczne warzywa.
    Przepis może niezbyt odkrywczy ale prosty i do stosowania naprzemiennie.
    Pozdrawiam fanów Zajadam do których zacnego grona mam zaszczyt należeć:)!
    Smacznego!

  50. Krzysztof Wojniak pisze:

    Któż powiedział, że koktajl przygotowany przy pomocy blendera może być tylko owocowy? Przecież warzywa są równie kolorowe, smaczne i zdrowe! Ja polecam koktajl pomidorowo-cebulowo-jogurtowy.
    Wspomagający w letnie upały proces organizmu odnowy.
    Warzywa miksuję z jogurtem naturalnym, dodaję przyprawy.
    Zajmuję to czasem 5 minut, więc można nabrać wprawy.
    Używam soli, pieprzu lub sosu sojowego.
    To już zależy od upodobania indywidualnego.
    Polecam też dodanie listków bazylii lub mięty.
    Wtedy smak jest orzeźwiający, a konsument – wniebowzięty.

  51. alicja maślarz pisze:

    Kto raz spróbuje zupy z dyni będzie od niej uzależniony na zawsze!!!!

    Zupa z dyni

    Składniki:

    700g grubo startej dyni
    70g posiekanej cebuli
    2 łyżki masła
    150 ml białego wina
    200 ml śmietany kremówki
    1/2 startego surowego ziemniaka
    1 łyżka octu balsamicznego
    sól, pieprz , gałka muszkatołowa

    W garnku rozgrzać masło zeszklić na nim cebulę. Dodać dynię i krótko podsmażać. Zalać winem i bulionem gotować aż dynia będzie bardzo miękka (około 20 minut). Dodać startego ziemniaka i chwilę gotować.
    Zdjąć z palnika i miksować blenderem.
    Dodać śmietanę ponownie zagotować doprawić sola, pieprzem, gałką muszkatołową dodać ocet balsamiczny.
    Podawać z pestkami słonecznika i dyni.
    Na talerzach dekorować listkami zielonej bazyli.

  52. Elżbieta Bończak pisze:

    Pomidorowa pasta i Basta!
    2 słoneczne pomidory, słodkie i soczyste,
    2 zadziorne ząbki czosnku, bo aromatyczne,
    śmietankowy ser topiony – tak z półtorej kostki (150g) i do smaku troszkę soli no i pieprzu troszkę.
    Jak to zrobić? Bardzo prosto! Z pomocą blendera….
    Zmiksujemy pomidory obrane ze skórki, potem wszystko po kolei, by się połączyło w pyszną pastę się zmieniło. I do smaku soli, pieprzu.
    Ot i cały przepis mamy bardzo szybko zmiksowany:)

  53. herrbata pisze:

    Mój pomysł na zdrową przekąskę jest bardzi prosty – a bardzo się sprawdza na imprezach domowych.

    Będziemy potrzebować:
    * Śledzie matiasy (lub zwykłe filety)
    * Śmietana 18%
    * Banan
    * Gruszki (mogą być w puszczce)
    * Koperek
    * Cukier
    * Orzechy włoskie

    Banany blenderujemy z gruszką, do powstania pysznego owocowego musu.
    Do śmietany dodajemy odrobinę cukru i posiekany koperek.
    Zdjęcia nie mam (jeszcze poszukam, ale raczej nie znajdę) – więc proszę sie skupić na moim opisie podania :)
    Na paterze, w równych odstępach kładziemy po łyżce musu. Na każdej „kapce” zwijamy rulonik ze śledzia. W rulonik wlewamy łyżeczkę śmietany i zdobimy orzeszkiem. Takie słodkie roladki można przyozdobić sałatą, kaparami lub koperkiem. Śledź na słodko? Tak! Na prawdę jest pyszny! Polecam!

  54. JOLA pisze:

    KOKTAJL TRUSKAWKOWO-RABARBAROWY
    2 laski rabarbaru
    20 dkg truskawek
    1 litr jogurtu naturalnego
    5 łyżek cukru
    1 łyżka cukru z wanilią
    Rabarbar obieramy i kroimy w drobna ksteczkę.Truskawki myjemy i obieramy z szypułek.Do mski wlewamy jogurt i dodajemy cukier.Miksujemy.Dodajemy owoce i miksujemy aż będzie jednolity koktajl.Dzieci lubia,a i dorośli nie gardzą w upał takim aromatycznym napojem.

  55. Dominika Górska pisze:

    Koktajl łyżwiarski.
    Składniki:
    1 litr mleka, kefiru, jogurtu, lub maślanki.
    2 łyżki cukru.
    30 dekagramów miękkich owoców truskawek lub malin lub jagód.
    Sposób Przygotowania:
    Wszystkie składniki zmiksować w misce. Koktajl przelać do wysokich szklanek i wstawić do lodówki na około 30 minut w celu schłodzenia. Napój idealny do picia zarówno przed jak i po treningu sportowym.

  56. patrycju5z pisze:

    Kogiel mogiel ze świeżych jaj ze wsi z dodatkiem kakao i paru kropel wyciskanej cytryny. ewentulnie można zrezygnowac z kakao :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

css.php