Zmiksowany konkurs z marką BOSCH

Wspólnie z marką BOSCH przygotowałem dla Was fajną zmiksowaną zabawę. Wystarczy krótki komentarz i być może już niebawem kurier z nowiutkim, błyszczącym blenderem zapuka do drzwi.

Lubię organizować konkursy, w których nagrody są tak praktyczne i użyteczne jak tym razem – blender to jedyne oprócz czajnika małe urządzenie AGD, jakie mam w kuchni – i z powodzeniem jestem w stanie przygotować wszystkie potrawy. Nie mam tradycyjnego miksera, nie mam maszynki do mielenia – wszystkie  te funkcje zapewnia mi ta mała i poręczna maszynka :)

Nagrody

Na autorkę/autora najciekawszego zgłoszenia czeka świetna nagroda w postaci blendera marki BOSCH – model MSM66150.

blender bosch msm66150

Co trzeba zrobić?

Konkurs polega na podaniu w komentarzu na tej stronie przepisu na zdrową przekąskę lub danie, które możliwe jest do przygotowania przy pomocy miksera lub blendera. Do przepisu dołączyć możesz link do zdjęcia przygotowanej przez siebie potrawy (zdjęcie zamieszczone może być dowolnym serwisie – np. na Facebooku, ewentualnie możesz przesłać zdjęcie mailem na adres tomekMAŁPKAzajadam.pl).

Forma odpowiedzi jest dowolna – może to być dokładny przepis, krótki ale konkretny opis, a nawet rymowanka – nagroda powędruje do najbardziej kreatywnej osoby :-)

Zasady i regulamin

___

26.06.2013

Ogłoszenie wyników

Przede wszystkim bardzo dziękuję wszystkim uczestnikom i uczestniczkom zabawy!!! Nadesłaliście wiele świetnych przepisów. Wygrać niestety mógł tylko jeden.

Jest mi bardzo miło ogłosić, że laureatem konkursu został Mateusz, który specjalnie na tą okazję postanowił nakręcić rewelacyjny, zabawny film:

Przepis Mateusza wygląda następująco:

Smoothie to rewelacyjnie zastępuje nawet obiad w upalny dzień! Jest także idealne na śniadanie :) 

Składniki:

Truskawki obieramy z zielonych końcówek, bana obieramy również i kroimy w plastry. Wszystkie składniki wrzucamy do pojemnika i miksujemy na najwyższych obrotach, aż uzyskamy gładką konsystencję. Podajemy od razu po przyrządzeniu. Smacznego! :)

Ilość komentarzy: 86 - dołącz do dyskusji!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

86 odpowiedzi na “Zmiksowany konkurs z marką BOSCH”

  1. Dominika Gotuj z Gulgotkiem pisze:

    Tu jest coś dla wegetarian(a),
    żeby podjał sobie z rana

    Wegetariański pasztet z białej fasoli
    – SKŁADNIKI:
    2 szkl białej fasoli namoczonej przez noc w wodzie
    2 duże cebule
    1 jabłko
    2 łyżeczki majeranku
    1 łyżeczka tymianku
    szczypta gałki muszkatołowej
    2 ząbki czosnku
    100 ml oleju
    2 łyżek zmielonych płatków owsianych
    sól i pieprz
    PRZYGOTOWANIE:

    Fasolę namoczyć, opłukać i ugotować w nieosolonej wodzie do miękkości. Cebulę i jabłko obrać i pokroić, zeszklić na patelni. następnie zblęderować z fasolą, majerankiem, tymiankiem, gałką muszkatołową, czosnkiem, olejem oraz zmielonymi płatami owsianymi (+do smaku pieprz i sól). Blaszkę smarujemy tłuszczem, nakładamy całość i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. przez 40 minut. W połowie pieczenia przykrywamy wierzch folią aluminiową, aby pasztet się nie spiekł.

    Dobre lody dla ochłody,
    kiedy leje żar pogody

    Lody bananowo-orzechowe- letni deser – SKŁADNIKI:

    4 banany
    150 ml maślanki
    6 łyżek tartych orzechów
    2 łyżki miodu
    2 łyżki syropu klonowego
    Przy podaniu (ilość zależy od naszych upodobań):
    truskawki, syrop klonowy, tarte orzechy
    PRZYGOTOWANIE:

    W blenderze miksujemy obrane i pokrojone banany z maślanką. Dodajemy miód, orzechy oraz syrop klonowy, ponownie mieszamy. Nakładamy do pojemnika na lody i wkładamy do zamrażalnika na jedną noc (tyle u mnie trwało zanim zamarzły). Podajemy w miseczce i każdą porcję dodatkowo polewamy syropem klonowy, posypujemy orzechami i układamy truskawki. Prosty przepis, a bardzo smaczny.

    A na obiad szparagowa,
    by rodzina była zdrowa

    Zupa krem szparagowa
    – SKŁADNIKI:
    pół kilo szparagów
    szczypta soli i pieprzy
    1-2 łyżki śmietany
    pół łyżeczki gałki muszkatołowej
    groszek ptysiowy
    szczypta koperku
    Wrzucamy szparagi do osolonej wody i gotujemy możliwie najkrócej, ale pilnując by były miękkie. Blenderujemy na gładką masę, doprawiamy pieprzem, koperkiem i gałką. Rozrabiamy w szklance dwie łyżki śmietany z dwiema łyżkami śmietany. Dodajemy do wywaru i mieszamy. Nalewamy do miseczek, podajemy z groszkiem ptysiowym. Wskazówka: jeśli masz możliwość wykorzystaj jako bazę bulion mięsny.

    Dla niejadków krem porowy,
    pora iść po rozum do głowy

    SKŁADNIKI:

    bulion warzywny lub kostka
    1 mała marchew
    1 por
    1 pietruszka
    1 ziemniak
    1 listek laurowy
    1 łyżka majeranku
    1 cebula10.jpg

    Zupa krem porowa – PRZYGOTOWANIE:

    Cebulę kroimy i podsmażamy na patelni. Bulion warzywny doprowadzamy do wrzenia, dodajemy listek laurowy i gotujemy w nim ziemniaka, po 15 minutach dodajemy pokrojonego pora, marchew, cebulę, pietruszkę. Po ok. 15 minutach czyli jak wszystko będzie miękki zdejmujemy z ognia, doprawiamy majerankiem i ew. pieprzem. Za pomocą blendera ręcznego miksujemy na gładką masę.

    Gdy się puree zwykłe przeje
    dodaj marchew, każdy to zje ;)

    Puree marchewkowe 2 – SKŁADNIKI:
    5-6 ziemniaków
    3 średnie marchwie
    3 listki świeżej bazyli
    garść kiełków
    3 łyżki margaryny
    1 łyżka mleka
    1 łyżka przypraw do ziemniaków
    3 ząbki czosnku
    1 łyżeczka majeranku

    Puree marchewkowe – PRZYGOTOWANIE:
    Gotujemy do miękkości ziemniaki oraz marchew wraz z listkiem laurowym. Przekładamy do blendera. Dodajemy margarynę, mleko, pokrojone ząbki czosnku, mleko, majeranek, przyprawę do ziemniaków, listki bazylii i miksujemy do uzyskania gęstej, lepkiej masy. Wykładamy na talerz łyżką i posypujemy gęsto kiełkami. Szybko, bardzo warzywnie i zdrowo :)

    Inna zupka, równie zdrowa,
    to kremowa rzodkiewkowa

    Krem rzodkiewkowy – SKŁADNIKI:
    2 wiązki rzodkiewek
    50 gram pora
    mały garnek bulionu warzywnego
    liść laurowy
    pieprz
    2 łyżki śmietany12.jpg

    Krem rzodkiewkowy – PRZYGOTOWANIE:

    Z jednej rzodkiewki wycinamy 2 plastry (na mysie uszy) i wykorzystujemy razem z drugą do dekoracji. Rzodkiewki myjemy dokładnie w zimnej wodzie, obcinamy liście i ogonek. Por kroimy w plastry. Zagotowujemy bulion lub korzystamy z kostki. Do garnka wrzucamy warzywa i 10 dokładnie umytych liści rzodkiewki. Gotujemy 10 minut. Miksujemy całość na gładką masę. Doprawiamy pieprzem. Zagęszczamy śmietaną.

    Chcesz mieć zupę i ziemianki?
    Więc blenderuj i ziemniaki

    Zupa krem z ziemniaków – SKŁADNIKI:
    10 średnik ziemniaków
    3 l bulionu rosołowego
    2 parówki
    200 gram kiełbasy
    2 cebule białe
    1 łyżka masła
    250 ml śmietany
    sól i pieprz
    tymianek

    Zupa krem z ziemniaków – PRZYGOTOWANIE:
    Ziemniaki dokładnie obieramy, myjemy, przekrajmy w pół i zagotowujemy na miękko razem z cebulą. Ziemniaki i cebulę wyjmujemy i wkładamy do blendera. Miksujemy z łyżką masła i śmietaną. Dodajemy 2 łyżki do zupy buliony i ponownie miksujemy. Jeśli wszystkie ziemniaki się nie zmieszczą robimy to na dwa razy. Masę ziemniaczaną przelewamy do garna z bulionem, dodajemy tymianek oraz pieprz i sól do smaku. Mięso kroimy w kostkę i dodajemy do zupy. Doprowadzamy do wrzenia. Podajemy ciepłe. Zupa szybko gęstnieje, więc jeśli odłożymy ją na drugi dzień, warto dodać trochę wody przed podgrzaniem.

    Pasta mięsna mojej mamy,
    to najlepszy wybór znawcy

    Pasta mięsna mojej mamy – SKŁADNIKI:
    1 kg mięsa ugotowanego do miękkości (np. wcześniej robiłyśmy zupę)
    1 cebula
    1 marchew
    2 jajka
    2 ugotowane ziemniaki
    szczypta pieprzu15.jpg

    Pasta mięsna mojej mamy – PRZYGOTOWANIE:
    Mięso kroimy w mniejsze części. Jajka gotujemy na twardo, obieramy i kroimy. Marchew i cebulę myjemy, obieramy, a następnie kroimy. Wcześniej ugotowane ziemniaki kroimy na cztery części każdy. Wszystko wkładamy do blendera i miksujemy na gładką masę. Następnie doprawiamy pieprzem (ewentualnie solą) i mieszamy dokładnie. Podajemy na kanapce z roszpunką.
    Marchewkowa pachnąca cytryną i imbirem – SKŁADNIKI:
    400 gram marchwi
    1,5 l bulionu warzywnego
    2 cm świeżego imbiru
    1 cytryna
    1/4 pora
    0,5 łyżeczki chili
    1 cebula
    sól do smaku
    ew. groszek
    dekoracja:
    łyżka jogurtu
    kiełki brokuła4.jpg

    Na kolacje znowu zupa,
    pyszna imbirowa uczta ;)

    Marchewkowa pachnąca cytryną i imbirem – PRZYGOTOWANIE:
    Cebulę kroimy w drobną kostkę, posypujemy pieprzem i podsmażamy na patelni. Marchew dokładnie obieramy i kroimy w kostkę, dokładamy na patelnie. To samo robimy z porem. Wykorzystujemy bulion warzywny lub przygotowujemy z kostki. Zalewamy zawartość patelni bulionem (najpierw połową) i wraz z wyparowywaniem stopniowo uzupełniamy. Jak warzywa zmiękną wkładamy je do blendera, dodajemy sok i skórkę z połowy cytryny. Dodajemy starty, świeży imbir. Blenderujemy na gładka masę. Przelewamy do garnka, doprawiamy do smaku chili i solą. Ew. dodajemy groszek.
    Dekorujemy łyzką jogurtu, posypujemy kiełkami.

  2. Barbara Heppa-Chudy z Facebooka pisze:

    Gratulacje :)

  3. Asica pisze:

    Genialne i przesympatycznie, nie wspominając o tym że pyszne:) Gratulacje dla Mateusza:)

  4. Monika Bała z Facebooka pisze:

    GRATULUJĘ Mateuszowi!! Świetna robota !

  5. Barbara Heppa-Chudy z Facebooka pisze:

    Nie zazdroszczę podejmowania decyzji.
    Ale poza tym faktem, to fajna lektura – tyle inspiracji kulinarnych :)

  6. Agata Waksmundzka pisze:

    O w pytkę, ja nie mam blendera a mój przepis na zdrową przekąskę jest bardzo prosty i smaczny jak cholera :D Jest to koktajl *Spongebob* – koktajl który możliwy jest do przygotowania przy pomocy … blendera. Ja blendera nie miałam ale specjalnie na potrzeby konkursu od kumpeli go sobie zmotałam :P

    Koktajl *Spongebob* jest smaczny i zdrowy, dietetyczny, lajtowy. Daje moc energii już od samego rana, bo najlepiej go konsumować już od pierwszego śniadania! Kto pija *Spongebob’a* ten rzęsami śmiało może żeglować ;)

    składniki nam potrzebne to: szpinak, mango, avocado , truskawki i sojowe mleko alpro :)

    przygotowanie szybkie, łatwe i dziecinnie proste: Na dno naczynia w którym miksujemy wrzucamy całe liście szpinaku, następnie dodajemy owocki pokrojone na kawałki i wszystko miksujemy blenderem. Potem dodajemy już tylko mleko sojowe i jeszcze chwilę miksujemy. Gotowa pyszota prostota! A na upały najlepszy jest prosto z lodówy serwowany :D

  7. Czarna Oliwka pisze:

    Uwielbiam gotować, ale nie prowadzę bloga, nigdy nie robiłam też zdjęć potraw, więc na zachętę wypróbowania mojego przepisu będzie nie zdjęcie a tylko jedno intrygujące pytanie… Kto z Was próbował już kiedyś ciasta z fasoli? Hehe tak myślałam… Nawet nie wiecie jak obłędne jest w smaku… :) Tak się teraz rozmarzyłam, że chyba jutro znów je zrobię :) a tymczasem podaję przepis na zdrowe, dietetyczne ciasto z fasoli bez grama mąki i cukru, przy tym mocno czekoladowe, delikatne jak piórko i rozpływające się w ustach…

    Składniki:
    • puszka czerwonej konserwowej fasoli (240 g)
    • 1 średni banan
    • 3 łyżki pestek słonecznika
    • 4 całe jaja
    • 2 łyżki jogurtu naturalnego
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    • 1 łyżka oleju rzepakowego
    • 4 łyżki niskotłuszczowego kakao
    (opcjonalnie 5 łyżek fruktozy lub stewia)

    Sposób przygotowania:
    Fasolę odsączamy z zalewy i kilka razy opłukujemy. Blendujemy z 4 całymi jajami i połową banana. Możliwe, że nie zblenderuje się na gładką masę, ale później nie będzie tego czuć. Dodajemy słonecznik, kakao, olej, proszek do pieczenia, jogurt i ewentualnie fruktozę bądź inne zdrowe słodzidło (stewia, ewentualnie miód). Ciasto przekładamy do małej wysmarowanej delikatnie olejem i posypanej bułkąforemki keksowej. Wkładamy do piekarnia nagrzanego za 150 stopni i pieczemy ok. 40-50 minut. Możemy podawać np. z jogurtem lub różnymi dżemami, … moim zdaniem nie ma takiej potrzeby, bo samo ciasto jest w smaku OBŁĘDNE !!! :))

    Tak sobie teraz myślę, że bardzo, ale to bardzo przydałby mi się nowy porządny blender, bo mój obecny jest już mocno sfatygowany – nie ma dnia kiedy bym nie używała tego urządzenia. Zupy, pasty, musy, sorbety, koktajle, ice coffee… Twórca tego sprzętu zasłużył na kulinarnego Nobla :) A ja bez blendera czuję się jak bez rąk…

    Może nowiutki blender marki BOSH trafi właśnie w moje ręce? A wtedy możecie liczyć na moje kolejne blenderowe inspiracje :)

  8. Barbara ważne że się udało! :) O północy zaczynam przeglądanie zgłoszeń :)

  9. Aleksandra pisze:

    Koktajl piękności: do blendera wrzucamy pokrojone w kostkę jabłko (ze skórką), posiekaną zieloną pietruszkę, zmielone siemię lniane, dodajemy miód, sok z cytryny i wodę. Blendujemy i gotowe! Szybko, wygodnie a jakie efekty – piękna skóra, włosy, paznokcie i dostarczone wszystkie witaminki:)

  10. Barbara Heppa-Chudy z Facebooka pisze:

    Ufff! Myślałam, że nie zdążę – nie lubię na ostatni moment, a nie miałam zdjęć zrobionych…
    Udało się i udział więc biorę i ja :)

  11. Martyna pisze:

    Penne z gładkim sosem śródziemnomorskim:
    Składniki: (2 porcje)
    150g makaronu penne
    1 mała cebula
    1 cukinia
    2 pomidory
    25g czarnych oliwek
    1 ząbek czosnku
    1 łyżeczka oleju rzepakowego
    300ml wody
    1 szczypta czarnego pieprzu
    1 łyżeczka suszonego oregano

    Wykonanie:
    Cebulę i czosnek drobno posiekać, cukinię zetrzeć na tarce. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kosteczkę. Oliwki pokroić na plasterki. Na patelni rozgrzać oliwę i wrzucić na nią cebulę i czosnek. Przez chwilę podgrzewać, ciągle mieszając. Gdy cebula się zeszkli, wrzucić na patelnię cukinię. Przykryć i gotować ok. 5 minut. Następnie dodać pomidory i oliwki. Zalać wodą. Przyprawić pieprzem i oregano. Dusić 20 minut. W międzyczasie trzeba ugotować makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Sos zmiksować na gładką masę i zalać nim makaron. Smacznego! :)

  12. Sandra pisze:

    LINK: http://2.bp.blogspot.com/-qt9PM6-7C68/UYd1rY_W4CI/AAAAAAAAB10/H4dAwLWn21I/s1600/DSC07655.JPG

    Żytnie ciasto knedlowe z truskawkami i cukrem trzcinowym podane z sosem z wanilią burbońską

    Składniki:

    1 jajko
    ponad pół szklanki mąki
    puree z jednego średniego ziemniaka (około 150g)
    pół opakowania truskawek (125g)
    2 łyżeczki cukru trzcinowego
    sos waniliowy
    cukier z prawdziwą wanilią

    Przygotowanie:

    1. Jajko, mąkę, cukier i puree połączyć za pomocą miksera.
    2. Nagrzać piekarnik do temperatury 180 stopni.
    3. Dno naczynia wyłożyć częścią ciasta.
    4. Truskawki pokroić na 4 części i wyłożyć na ciasto.
    5. Posypać truskawki łyżeczką cukru trzcinowego.
    6. Przykryć pozostałą częścią ciasta.
    7. Piec przez około 30 minut do zarumienienia.
    (U mnie trwało to trochę dłużej, bo nie nagrzałam piekarnika)
    8. Studzić przy otwartym piekarniku
    9. Podawać z sosem waniliowym.

    Smacznego!

  13. Sandra pisze:

    Pełnoziarniste cytrynowe placuszki na waniliowym serku homogenizowanym z rabarbarem i kardamonem podane z winogronami bezpestkowymi

    LINK: http://3.bp.blogspot.com/-ExLi6ApQYPQ/Ubg-79rQVYI/AAAAAAAACI0/FflcqzbVBxg/s1600/DSC07999.JPG

    Składniki:

    150g serka waniliowego
    4 kopiaste łyżki mąki pełnoziarnistej
    1 małe jajko
    pół łyżeczki proszku do pieczenia
    kilka kropli aromatu cytrynowego
    tłuszcz do smażenia
    szczypta soli
    szczypta kardamonu
    ok. 60 g rabarbaru

    Przygotowanie:

    1. Biało ubić na sztywno ze szczyptą soli.
    2. Pozostałe składniki zmiksować na gładką masę (oprócz rabarbaru)
    3. Białko połączyć z ciastem za pomocą miksera.
    4. Dodać pokrojony drobno rabarbar.
    5. Na natłuszczonej patelni smażyć na małym ogniu przez około 5 minut z każdej strony.
    6. Podawać z winogronami.

    Smacznego!

  14. Sandra pisze:

    Waniliowe jabłuszko w chrupiącym orkiszowym cieście śmietanowym z dodatkiem maku podane z gorącym musem truskawkowym

    LINK: http://3.bp.blogspot.com/-r7qRpceCh_c/UbwqyFcvgDI/AAAAAAAACKY/grl-vptvi1Y/s1600/DSC08029.JPG

    Składniki:

    Na jabłko w cieście

    1 małe jabłko
    50 g mąki orkiszowej
    pół łyżeczki proszku do pieczenia
    sól
    jajko
    ok. 50ml śmietany 12%
    łyżeczka maku
    kilka kropli aromatu waniliowego
    łyżeczka cukru trzcinowego

    Mąkę, proszek, sól, cukier i jajko połączyć za pomocą miksera.
    Następnie dodać śmietanę, aromat waniliowy i na koniec mak.
    Z jabłka wydrążyć środek, pokroić na grube plastry i obtaczać w cieście.
    Smażyć na dobrze nagrzanej, natłuszczonej patelni na małym ogniu.

    Na sos

    150 g truskawek
    łyżeczka cukru trzcinowego

    Truskawki pokroić bardzo drobno, wsypać łyżeczkę cukru i trzymać na małym ogniu do czasu aż calkowicie się rozpadną.

  15. Basia pisze:

    Pasta z oliwek

    Najpiękniej jest właśnie teraz – latem. Wyciągnęłam więc z lodówki rekwizyty by uprawiać na balkonie Francję. Wakacje sprzyjają podróżom – także kulinarnym. Gaje oliwne stanowią część śródziemnomorskiego krajobrazu. A oliwki, oliwa z oliwek i bagietka na moim stole przybliżają moją kuchnię do francuskiej sztuki kulinarnej.

    Składniki:
    czarne oliwki bez pestek (ok. 100g)
    2-3 łyżki oliwy z oliwek
    natka pietruszki (ok. łyżki)
    2 ząbki czosnku
    sól i pieprz do smaku
    Oliwki, pietruszkę, czosnek i oliwę miksuję BLENDEREM na jednolitą masę. Doprawiam solą i pieprzem do smaku.
    Przekładam do małej miseczki, smaruję chrupiące kawałki ciepłej bagietki.

    I teraz stoję w ten upalny czerwcowy wieczór w mojej letniej sukience, w ręku trzymam bagietkę z pachnącą pastę… Moje kubki smakowe przenika smak śródziemnomorskiej kuchni, mrużę oczy, a wyobraźnia zamienia widok z mojego balkonu w szmaragdowy, drżący błękit morza… Złocisto – czerwone słońce zachodzi…

    Zdjęcie – pesto krok po kroku – http://wrolimamy.pl/pesto.jpg

  16. mika19 pisze:

    Omlet fitness

    Składniki:
    – 4-3 łyżki musli zbożowego z suszonymi owocami (rodzynki papaja ananas)
    – 1 łyżki posiekanych migdałów
    – 1 żółtko
    – 4 białka z jajek
    – 3 łyżki mleka
    – oliwa z oliwek
    – serek Danio waniliowy
    – banan

    Musli wsypać w miseczkę, zalać gorącą wodą, zakryć talerzykiem i odstawić na 15-20 minut, żeby zmiękło. Wlać białka i żółtko do miseczki, dolać mleko i roztrzepać.

    Wsypać musli i zamieszać. Wylać na rozgrzaną oliwę na patelni, przykryć okrywą i smażyć, aż się zetnie wierzchnia warstwa. Nie odwracać na patelni.
    Usmażony omlet przełożyć na talerz, posmarować serkiem waniliowym i pokroić na wierzch banana.

    Zamiast banana można użyć malin czy brzoskwiń (również z puszki).

  17. agahaa pisze:

    Kolorowy deserek letni:

    2x śmietana kremówka
    2x galaretka czerwona (truskawka, wiśnia jaka pasuje)
    2x galaretka zielona (agrestowa)
    dowolne owoce

    Galaretki czerwone rozpuszczamy w 1 szklance wody, . studzimy . Kremówke ubijamy na sztywno. Do galaretek dodajemy po łyżce ubitej śmietany i miksujemy. Gotową masę rozlewamy do pucharków. Wkładamy do lodówki do stężenia. Tak samo postępujemy z zieloną galaretką . ilość warstw dowolna . Możemy wlewać na zmianę lub z większą ilością kolorów. na wierzch układamy dowolne owoce.

    Deser jest łatwy i pyszny
    Smacznego!!

  18. Rafał pisze:

    Żona mówi jedz zdrowo. Kiwam głową i jem po swojemu. Żona mówi: „przytyj”. Kiwam głową i jem po swojemu. Żona mówi…, dobrze już dobrze, posłucham się i będę jadł zdrowo i treściwie i przytyję i w ogóle, będę się jej słuchał. Zaglądam, więc do internetu, wertuję te strony, przepisów taka mnogość, że ciężko coś wybrać. Po kilku godzinach znajduje przepis jak marzenie. Robimy? Zapytałem siebie. Robimy! Odpowiedział mi głos wewnątrz głowy. Myk do szafki. Otwieramy i bierzemy płatki owsiane górskie. Możemy sypnąć i 70 gramów (pamiętajcie tylko, by wcześniej zalać je wrzątkiem albo chwilę pogotować). Czemu nie? Niech się organizm cieszy. Dorzucamy banana albo dwa, jeśli małe są. Wcześniej koniecznie obrać ze skórki. To będzie jakieś 120 lub 150 gramów, wszystko zależy od ilości bananów. Chyba niechcący zrymowałem? A potem sam się o to zapytałem. O znowu mi rymy poleciały, mimo, że wcale nie chciały. Ok, dość tych dygresji, pora wrócić do przepisu. Płatki górskie i banan lub dwa to za mało, żeby było zdrowo, dorzućmy więc garstkę nasion słonecznika. Na oko 20 gramów, na wagę… też 20 gramów. Szafkę opróżniliśmy, teraz pora na lodówkę. Bierzemy 1 jajko. Rozbijamy i wlewamy do naszego kociołka, w którym powstaje mikstura. Możemy wlać samo białko, można i z żółtkiem. A teraz to już z górki. Dorzucamy 200g jogurtu naturalnego. Dopełniamy wlewając 200g mleka i do smaku łyżkę miodu. Koniecznie naturalnego. Miksujemy wszystko. Patrzymy jak się ładnie mieli i jak smakowicie wygląda. Będzie z tego porcja na więcej niż jeden raz. Ślinka cieknie, żołądek pulsuje. Zaraz zjemy smacznie i zdrowo. Mniam… aaarghhh… RATUNKU!!!
    W drodze do szpitala wypada zadzwonić do żony i wytłumaczyć, że smaczne i zdrowe jedzenie jest nie dla mnie. Żona na to spokojnie odpowiada, że jest całkowicie dla mnie, tylko muszę pamiętać, by nie pić i nie jeść przygotowywanych posiłków, przed wyłączeniem blendera/miksera i nie wkładać tam paluchów, bo mi będą mnie musieli przyszywać, tak jak teraz.
    Ale żołądek mówi, że warto było.

  19. Rysiu pisze:

    Witam, w linku ponizej adres mojego bloga i przepis na krem groszkowy.
    Wszystko mojego autorstwa.

    http://zarlozrysiem.blogspot.com/2013/02/krem-groszkowy.html

    Pozdrawiam :)

  20. Magda pisze:

    Truskawki z bananem zmiksować, dodać kefir i cukier do smaku. Przelać do szklanek i wstawić do lodówki.

  21. anita pisze:

    Krem z kalafiora-idealny o tej porze roku:)

    Skladniki: kalafior, por, cebula,2 ząbki czosnku, 2łyżki masła, ser np.feta, domowy bulion+ przyprawy wg uznania.

    Dusimy pora,cebulę,dodajemy czosnek,delikatnie mieszamy,pilnując,zeby nie przypiec. Zalewamy bulionem,wrzucamy różyczki kalafiora i gotujemy przez 15-20 min. Jeżeli bulion nie był wcześniej solony , to koniecznie przyprawiamy.
    Gdy kalafior zmięknie,całość ściągamy z kuchenki, dodajemy ser i mieszamy.

    MIKSUJEMY ZUPE BLENDEREM NA GŁADKI KREM.

    W zależoności od upodobań możemy zabielic krem śmietaną.

    Smacznego!!!

  22. Joanna pisze:

    Zimne Gaspacho latem wszystkich ochlodzi, wszystko zmiskuje blender wygany.
    Składników kilku nam potrzeba, pomidorów sztuk kilka, paprka od słońca czerwona, jedna cebula również czerwona (ze złosci, że łzy wyciska), dwa zielone ogórki dla złamania tych wszsytkich czerwonych kolorów. Czosnku i ziół dodaj tak jak lubisz, I oliwa na koniec najlepszej jakości by smak wydobyć wszystkich tych wspaniałości. Teraz blender będzie gral pierwsze skrzypce bo to on sprawi, że gładką przekąskę zjem uroczyście. Latem najlepsza to przękąska, bo szybka, chłodząca i bardzo sycąca.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

css.php