Nauczę Cię jak upiec mistrzowską pizzę

Czy chcesz zaimponować rodzinie i znajomym? PizzaNerd to najelpszy kurs pieczenia pizzy.

Nie przegap → Sprawdź: pizzanerd.pl

Meksykańsie burrito

Meksykańskie burrito

Burrito to jedno ze sztandarowych dań kuchni meksykańskiej, a przy okazji jeden z moich ulubionych meksykańskich smakołyków. Jest bardzo wdzięcznym tematem do kulinarnych eksperymentów, ponieważ bardzo dobrze przyjmuje wszelki własne pomysły przyrządzających burito osób ;-)

Bazą dla burrito jest zawsze pszenna tortilla. Co do pozostałych składników panuje bardzo duża dowolność, a także burrito meksykańskie różni się nieco od wersji amerykańskiej, która zwykle zawiera więcej dodatków takich jak sałata, awokado, ser czy śmietana. Tradycyjna wersja meksykańska to często jedynie fasola, ryż i mięso.

Zabawny fakt

Słowo burrito w języku hiszpańskim dosłownie oznacza „osiołek” ;-)

Moje burrito

Ja osobiście preferuję burrito w wersji z większą ilością warzyw, w tym świeżych – koniecznie ze sporą ilością awokado i soku z limonki. Dlatego ten przepis możesz potraktować jako bazę do własnych kulinarnych zabaw i dopasować listę dodatków do własnych gustów.

Ja zawsze dbam o to, żeby dania meksykańskie były soczyste, świeże, chrupiące, dobrze doprawione ale nie bardzo ostre – tak by smakowały również osobom nie tolerującym ostrego jedzenia. Do każdej porcji dodaję jednak np. plasterki bardzo ostrej papryczki jalapeno, dzięki czemu każdy może zafundować własnemu podniebieniu gorące chwile :DDD

Meksykańskie burrito

Przepyszne burrito widoczne na zdjęciach przygotowałem z produktów zakupionych w sklepie Intermarche, gdzie zaproszono mnie do wypróbowania produktów z gazetki promującej m.in. produkty kuchni meksykańskiej

W sklepie Intermarche zaopatrzyłem się zarówno w tortillę jak i całą gamę świeżych warzyw i owoców użytych do wykonania przepisu. Po pełną listę meksykańskich inspiracji możecie zajrzeć do aktualnej gazetki (link).

A teraz do dzieła. Zajadamy! :-)

Czas przygotowania

Na przygotowanie burrito zarezerwuj ok. 1 godzinę

Składniki burrito

Podaję proporcje pozwalające przygotować burrito dla 4 osób.

  • Pszenne tortille – 4 sztuki, duże
  • 100 g białego ryżu
  • 300-400 ml wody lub rosołu/bulionu
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • 200 g piersi z kurczaka, boczku lub wołowiny na stek
  • 1 dojrzałe awokado
  • 1 papryka
  • 2 pomidory
  • 1 mała cebula
  • 1 limonka
  • 2 ząbki czosnku
  • przyparwy: sól, pieprz, płatki chilli, kolendra, kumin
  • opcjonalnie do podania: ser mozzarella, gęsta kwaśna śmietana, papryczki jalapeno, świeże zioła

Wykonanie

  1. Na patelni rozgrzej kilka łyżek oleju roślinnego i wrzuć na nią ryż. Podsmaż przez kilka minut aż cały ryż się zeszkli, a następnie dodaj pomidory z puszki. Wymieszaj dobrze i podsmażaj na niedużym ogniu przez kolejne kilka minut, aż sok z pomidorów mocno się zredukuje. W tym czasie dopraw zawartość patelni solą, kolendrą i kuminem.

    Meksykańskie burrito

  2. Następnie ryż zalej wodą (ew. rosołem) i duś pod przykryciem przez 10 minut, co jakiś czas mieszając aby ryż się nie przypalił. Po tym czasie dodaj do ryżu kukurydzę i czerwoną fasolę, zamieszaj dokładnie i duś pod przykryciem przez ok. 10 minut do czasu, aż ryż wchłonie cały płyn i zrobi się miękki. Jeżeli po wchłonięciu całego płynu ryż jest jeszcze twardy, dodaj nieco wody, zamieszaj i odczekaj kolejne kilka minut.

    Meksykańskie burrito

  3. W trakcie przygotowywania ryżu zajmij się świeżymi składnikami – paprykę, pomidory, awokado i cebulę pokrój w cienkie paski. Od razu możesz je skropić odrobiną oliwy z oliwek.

    Meksykańskie burrito

  4. W tym czasie rozgrzej również drugą patelnię i przygotuj mięso. Kawałki wybranego mięsa (np. kurczaka, wołowiny) oprósz solidnie solą, pieprzem, zmielonymi ziarnami kolendry i kuminu, a następnie skrop olejem roślinnym i wymieszaj dokładnie, aby mięso lekko się zamarynowało.

  5. Mięso następnie usmaż na drugiej patelni lub grilluj w piekarniku z dodatkiem posiekanego czosnku. Przed dodaniem do burrito warto jeszcze większe kęsy mięsa pokroić drobniej, co ułatwi jedzenie.

  6. Przed rozpoczęciem „składania” burrito sprawdź, czy tortilla jest miękka i bez trudu uda się ją zwinąć – w przeciwnym wypadku podgrzej ją lekko aby stała się bardziej plastyczna. Następnie placek ułóż na desce lub talerzu i nałóż na niego niezbyt dużą porcję ryżu. Na tortilli musi zostać sporo wolnego miejsca po bokach, tylko wtedy uda się szczelnie zawinąć placek.

    Meksykańskie burrito

  7. Zaraz po ryżu nałóż na placek świeże warzywa – czyli awokado, paprykę, pomidory i cebulę. Opcjonalnie warto dodać jeszcze w tym momencie świeże zioła, np. kolendrę lub miętę.

    Meksykańskie burrito

  8. Dodatki skrop w tym momencie sokiem z limonki, a następnie nałóż porcję mięsa.

    Meksykańskie burrito

  9. Teraz czas na finał – najpierw lekko zagnij boki tortilli, a następnie zawijaj wzdłuż, tak by powstała szczelnie zamknięta sakiewka (coś jakby polskie krokiety). Każde zawinięte burrito ułóż na suchej, mocno rozgrzanej patelni grillowej i podpiecz do czasu, aż ładnie się zbrązowią.

    Meksykańskie burrito

  10. Burrito można konsumować „z ręki” jak fast food, ja jednak polecam podanie go jako pełnoprawnego dania na talerzu. Najlepiej w towarzystwie dodatkowej porcji świeżych warzyw, ryżu, opcjonalnie gęstej kwaśnej śmietany i pokrojonej papryczki jalapeno.

    Meksykańskie burrito

  11. Dla urozmaicenia polecam również wypróbować dodatki takie jak ser mozzarella, oliwki, czy warzywno-owocowe meksykańskie salsy, które dodać możesz przed zawinięciem tortilli.

Podobne przepisy

tagi: , , , , ,

Ilość komentarzy: 8 - dołącz do dyskusji!

8 odpowiedzi na “Meksykańsie burrito”

  1. ola pisze:

    Typowe tex-mec.

  2. Wojtek pisze:

    Fajny przepis
    Czy w spisie składnikach nie brakuje pomidorów w puszce?

  3. justynkaStach pisze:
    4

    właśnie skonsumowałam burrito według państwa przepisu :-) niestety bez awokado,ale też było smaczne:-) miło zjesc coś własnej roboty :-) nawet mąż był zadowolony :-) pozdrawiam

  4. jola pisze:

    Czym można zastąpić kumin ?

  5. Aga pisze:
    5

    Czy ten ryż to ryż do risotto czy zwykły?

  6. Effson pisze:
    5

    Wyglada REWELACJA! :-))) Lista składników już zapisana i jutro lecę na zakupy :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

css.php