Pyszna i rozgrzewająca zupa z mięsem mielonym, pomidorami, kukurydzą i fasolą do danie inspirowane kuchnią meksykańską.
Połączenie warzyw z podsmażonym mięsem mielonym i odpowiednim zestawem przypraw sprawia, że jest ona niepowtarzalna. Zupa jest dość pikantna, ale pikantna w taki sposób, że można zjeść ją ze smakiem. Talerz takiej zupy może z powodzeniem zastąpić cały obiad.
Uwielbiam takie dania, bo są szybkie, nieskomplikowane i pyszne. Wszystkie składniki są łatwo dostępne, więc w kulinarną podróż w egzotyczne zakątki świata możesz się wybrać w każdej chwili.
Składniki
- 500 ml bulionu warzywnego
- 400 g mielonego mięsa wieprzowego lub wołowo-wiperzowego
- 400 g pomidorów z puszki
- 200 g kukurydzy konserwowej
- 200 g fasoli pinto lub czerwonej fasoli
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 papryczki chili
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1/4 łyżeczki cynamonu
- 1/4 łyżeczki ostrej papryki
- 1/2 łyżeczki kuminu
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- sól i piperz do smaku
- natka pietruszki lub kolendra do dekoracji
Przygotowanie
Przygotuj bulion, powinien być gorący. Bulion zagotuj, następnie trzymaj na małym ogniu.
Do garnka dodaj kukurydzę, fasolę i pomidory. Gotuj na małym ogniu.
Na rozgrzanej oliwie zeszklij posiekaną cebulę, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekaną papryczkę chili.
Dodaj mięso mielone wraz przyprawami. Całość podsmaż, aż mięso zmieni kolor na brązowy.
Zawartość patelni dodaj do garnka i gotuj przez ok. 5 minut.
Zupę dopraw solą i pieprzem do smaku. Podawaj udekorowaną świeżą zieleniną – pietruszką lub kolendrą.
Mam pytanie takie: rozumiem, że kukurydzę, fasolę i pomidory wrzucamy do garnka z gorącym bulionem? Czy jakoś osobno?