Nauczę Cię jak upiec mistrzowską pizzę

Czy chcesz zaimponować rodzinie i znajomym? PizzaNerd to najelpszy kurs pieczenia pizzy.

Nie przegap → Sprawdź: pizzanerd.pl

Dorsz smażony w sosie śliwkowo-pomarańczowym

Uwielbiam kuchnię orientalną za to, że wiele świetnych potraw przygotować można w mgnieniu oka. Wystarczy kilka świeżych składników i dobre przyprawy. Dlatego kiedy tylko mam potrzebę bardzo szybkiego przygotowania obiadu, sięgam po olej sezamowy, sos rybny, imbir i inne azjatyckie specjały.

dorsz orientalny w sosie śliwkowo-pomarańczowym

Tym razem do dyspozycji miałem świeżutki i delikatny filet z dorsza, zieloną roszponkę i oczywiście bardzo mało czasu :) Założyłem sobie, że przygotowanie obiadu nie powinno potrwać dłużej niż ugotowanie ryżu. Nie jest to może danie, które mogłoby się znaleźć w książce kucharskiej z klasyczną kuchnią chińską, ale czerpie z niej to co najlepsze. Zobaczcie co z tego wyszło:

Składniki użyte do przygotowania obiadu dla dwóch osób

Ryba

– dwa filety z dorsza
– sok z cytryny do skropienia gotowego dania
– sos do smażenia ryby:

  • dwie łyżki soku pomarańczowego (użyłem soku z resztek pomarańczy użytej do sałatki)
  • łyżka konfitury śliwkowej
  • łyżeczka sosu rybnego
  • łyżka sosu ostrygowego
  • łyżka octu ryżowego
  • pół łyżeczki posiekanego drobno imbiru
  • chętnie dodałbym jeszcze posiekaną papryczkę chilli, ale małżonka nie jest fanką ognistych smaków ;-)

Sałatka

  • dwie garście świeżej roszponki
  • jedna pomarańcza
  • pół małej papryczki chilli
  • łyżka oliwy z oliwek

Ryż

  • 1/3 szklanki białego ryżu
  • łyżka sosu ostrygowego
  • łyżeczka oleju sezamowego
  • szczypta imbiru

Przygotowanie dania

1. Zacząłem od zagotowania wody w rondlu i wstawienia ryżu na 10 minut gotowania

2. Zaraz potem zająłem się przygotowaniem sałatki. Pomarańczę obrałem ze skóry i białych części, tak żeby na wierzchu pozostał tylko miąższ. Następnie wykroiłem trójkątne kawałki w taki sposób, aby wszystkie twarde, białe części pozostały w jednym kawałku, a soczysty i delikatny miąższ wylądował w sałatce.

3. Na talerzach wyłożyłem po garści wypłukanej roszponki, a na zieleninę ułożyłem delikatne kawałki pomarańczy. Następnie posypałem sałatkę solą i świeżo zmielonym pieprzem, dodałem posiekaną papryczkę chilli i skropiłem całość oliwą z oliwek. Tym samym pierwsza część obiadu czekała gotowa na pozostałe składniki.

sałatka orientalna z pomarańczami

4. Zaraz po sałatce zająłem się przygotowaniem sosu do ryby. Wszystkie składniki wymieszałem dokładnie w małej miseczce i odstawiłem na bok, aby użyć sosu w odpowiednim momencie.

filet z dorsza po chińsku

5. Kiedy sos był już gotowy, zacząłem rozgrzewać patelnię z niewielką ilością oleju – na niej już niebawem wylądować miał dorsz.

6. Wcześniej jednak musiałem zająć się ryżem – ugotowany i odcedzony ryż wrzuciłem z powrotem do rondelka, dodałem olej sezamowy, sos ostrygowy i imbir, wymieszałem dokładnie i odstawiłem pod przykryciem na czas przygotowania ryby.

7. Kiedy gorący ryż czekał na główny składnik dania, patelnia była już bardzo gorąca. Dzięki temu możliwe było błyskawiczne przyrządzenie ryby w taki sposób, aby z wierzchu nieco się zrumieniła, a w środku pozostała delikatna i soczysta. Tak więc szybkim ruchem noża przekroiłem filety na połówki i cztery kawałki dorsza wrzuciłem na bardzo gorącą patelnię. Po kilkudziesięciu sekundach ryba zaczęła ładnie się przysmażać i przewróciłem wszystkie kawałki na drugą stronę. Po kolejnych kilkudziesięciu sekundach wylałem na patelnię przygotowany wcześniej sos. Wszystko zaczęło pięknie skwierczeć i już po chwili ryba pokryła się gęstniejącym, już nieco skarmelizowanym sosem o aromacie pomarańczy i śliwek.

8. Po niecałych dwóch minutach rybę prosto z patelni przełożyłem na talerze, dodałem przygotowany przed momentem ryż i skropiłem całe danie sokiem z cytryny.

9. Wyszło przepysznie, soczyście, świeżo i lekko. Słodko-kwaśna ryba w towarzystwie obłędnie wyglądającej sałatki i bardzo aromatycznego ryżu – obiad zniknął z talerza jeszcze szybciej niż go przygotowałem.

dorsz orientalny w sosie śliwkowo-pomarańczowym

tagi: , , , , ,

Napisz pierwszy komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

css.php