Sajgonki to jedna z najpopularniejszych specjalności kuchni azjatyckiej. Ogromną zaletą sajgonek jest to, że każdy może przygotować je w zupełnie inny sposób ze swoich ulubionych dodatków. Jest to danie bardzo proste, dlatego zachęcam do jego wypróbowania.
Azjatyckie roladki z papieru ryżowego pozostawiają duże pole do kulinarnego popisu. Do środka możesz napakować wszystko to na co tylko masz ochotę. Dziś polecam wersję z farszem z mięsa mielonego, warzyw, grzybów mun i makaronu ryżowego. Nadzienie doprawiłam sosem sojowym i rybnym. Sajgonki zawijane są specjalnym sposobem, podobnym do zawijania polskich krokietów, a na koniec smażone na głębokim tłuszczu, dzięki temu są złociste i chrupiące.
Składniki
Sajgonki
- 200 g mielonego mięsa wieprzowego
- 50 g makaronu ryżowego
- 3 łyżki grzybów mun
- 1/2 cebuli
- 1 marchewka
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka posiekanego szczypiorku
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka sosu rybnego
- 1 jajko
- szczypta grubo zmielonego pieprzu
- olej do smażenia
Sos
- 3 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka sosu rybnego
- 3 łyżki octu ryżowego
- 1 łyżeczka cukru
- 1 przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku
- 1/4 łyżeczki mielonego imbiru
- szczypta chili
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie
Makaron ryżowy przygotuj według instrukcji zamieszczonej na opakowaniu, następnie drobno go pokrój.
Grzyby mun namocz w gorącej wodzie przez ok. 10 minut i posiekaj.
Cebulę obierz i drobno posiekaj, marchewkę obierz i zetrzyj na tarce o większych oczkach.
Na patelni rozgrzej olej. Dodaj posiekaną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek i startą marchewkę. Podsmaż. Dodaj mięso i smaż do momentu, aż zmieni kolor na brązowy. Patelnię zestaw z ognia i pozostaw do przestudzenia.
Do farszu dodaj makaron ryżowy, grzyby mun, posiekany szczypiorek, natkę pietruszki, pieprz, sos sojowy i rybny oraz roztrzepane jajko. Całość dokładnie wymieszaj.
Na płaski talerz wylej ciepłą wodę, zanurz w niej arkusz papieru ryżowego i poczekaj chwilę aż zmięknie. Następnie papier ułóż na desce do krojenia. Na papier nałóż łyżkę farszu, złóż boki do środka i zawiń aby uzyskać rulon. Czynność powtórz do zużycia całego farszu.
Gotowe sajgonki smaż kilka minut w dużej ilości rozgrzanego oleju, aż będą rumiane.
Składniki sosu dokładnie wymieszaj i podawaj do przygotowanych sajgonek.
Zrobiłam dzisiaj sajgonki na obiad użyłam mrożonej mieszanki chińskiej ,reszta zgodnie z przepisem . Wyszły fantastycznie.